Amenda primită de un magazin LIDL pentru expresia ”stoc limitat”. Ce decizie a luat instanța de judecată

Autor: N.G.
Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 03:32
8268 citiri
Amenda primită de un magazin LIDL pentru expresia ”stoc limitat”. Ce decizie a luat instanța de judecată
Sursa foto: lidl.ro

Un magazin LIDL din Alba Iulia a fost amendat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Alba pentru că a recurs la practici înșelătoare.

Procesul verbal de sancţionare cu suma de 7.000 de lei a societăţii Lidl Discount SRL a fost încheiat în 9 martie 2021, dar societatea a contestat în justiție amenda și a avut câștig de cauză la prima instanță de judecată.

Inspectorii ANPC au considerat că modalitatea de afişare a menţiunii „Stoc limitat” în cadrul unei etichete portocalii este o practică comercială incorectă, în condițiile în care poate induce în eroare anumiți cumpărători care pot considera că este vorba și despre o reducere de preț a produsului.

La momentul controlului, eticheta cu menţiunea ”stoc limitat” era afişată pe un număr de şase produse, care au fost oprite de la comercializare.

Menţiunea ”Stoc limitat” este destul de clară prin ea însăşi, prin cuvintele pe care le conţine, că se referă în mod evident la o cantitate limitată de produse existente, la un moment dat, într-un magazin/depozit/piaţă. Orice consumator mediu se va raporta la informaţia „stoc limitat”, în considerarea cantităţii de produs ce i se poate pune la dispoziţie şi nicidecum la un eventual avantaj de preţ pentru produsele aferente”, a susţinut compania LIDL în plângerea adresată instanţei de judecată.

S-a mai precizat că afişul de raft nu constituie o omisiune înşelătoare, din moment ce rezultă intenţia clară a LIDL de a informa consumatorii cu privire la disponibilitatea limitată în timp a unor produse al căror stoc nu va fi reaprovizionat într-o perioadă imediat următoare.

Omisiune înșelătoare

Reprezentanţii ANPC au susţinut, însă, că acţiunea operatorului economic de a promova oferta, produsele în forma descrisă este considerată o practică comercială incorectă, considerată ca fiind omisiune înşelătoare.

Judecătoria Alba Iulia a hotărât să admită plângerea companiei şi să anuleze sancţiunea aplicată de ANPC. Magistratul a precizat în motivare că scopul expresiei contestate nu este de a se promova un preţ special, ci se atrage atenţia asupra stocului limitat pe care acele produse le au, chiar dacă perioada pentru care este disponibil produsul este folosit un scris cu dimensiuni reduse.

Evidenţierea preţului pe 1/3 din pagină, în parte de jos, în contextul ofertei de „stoc limitat” este de natură a sugera pentru un consumator mediu disponibilitatea în magazin, într-o anumită perioadă a acelui produs, la preţul afişat şi nu un preţ mai atractiv decât preţul uzitat în restul perioadei în care acesta se comercializează”, a precizat magistratul în hotărârea din 19 octombrie 2021.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#Lidl, #magazin, #amenda, #OPC, #stoc limitat, #preturi , #hipermarketuri