Cat de greu se porneste o afacere pe timp de criza? - TV Ziare.com

Luni, 21 Februarie 2011, ora 13:40
3604 citiri
Cat de greu se porneste o afacere pe timp de criza? - TV Ziare.com

Mediul de afaceri a fost puternic lovit de criza financiara, dar asta nu inseamna ca antreprenorii trebuie sa stea pe bara pana cand isi va reveni economia. Ei se pot orienta spre domenii care au fost mai putin afectate in aceasta perioada si unde costurile de pornire a unei afaceri nu sunt mari.

In plus, sunt cazuri in care si cei 10.000 de euro oferiti de Guvern sunt suficienti pentru o afacere de succes.

Omul de afaceri Marius Ghenea si Peter Barta, directorul executiv al Fundatiei Post Privatizare, au explicat la TV Ziare.com ca cele mai indicate domenii sunt Internetul si serviciile, asta datorita costurilor foarte mici.

"Cred ca zona online este cea mai ofertanta in acest moment atat din perspectiva dinamicii, cat si pentru ca suma de start este in general mai mica decat cea pentru o afacere similara, intr-un alt domeniu. Servicii profesionale, consultanta pe domenii traditionale sau online sunt tipuri de activitati pe care sa le incepi si in aceasa perioada si in care sumele necesare nu sunt mari", a declarat Marius Ghenea, la Tv Ziare.com.

Totusi, asa cum in productie e nevoie de calitate, si serviciile oferite trebuie sa respecte anumite standarde si sa fie originale. "Ideal ar fi un produs original sau un produs care poate fi reprodus greu pe piata. Trebuie sa existe o piata si sa raspunda la o nevoie", a adaugat Peter Barta.

Banii de la Guvern sunt suficienti daca stii sa iti reduci costurile

In ceea ce priveste sumele necesare pentru a porni o afacere, acestea difera de la un domeniu la altul. Uneori sunt suficienti si banii din ajutoarele oferite de Guvern, daca planul de afaceri este bine pus la punct, iar antreprenorul cunoaste riscurile care il asteapta. Sunt, insa, unele afaceri online pentru care cei 10.000 de euro reprezinta doar inceputul unui lung sir de investitii.

"Banii depind de sectorul de activitate. Pentru un magazin online e vorba de o suma initiala relativ mica. Poate 10-15.000 de euro, dar pe parcurs e nevoie de o suma mai mare. Pe parcursul unui an, un magazin online nu va ajunge la break-even, asa ca e nevoie de inverstitii care pot ajunge la sute de mii de euro. Un antreprenor poate sa investeasca sume mici de bani sau sa creeze un capital prin munca sa. Asta depinde de tipul de afaceri.

In servicii, partea investitionala nu e importanta. Important e ca persoana sa aiba multa experienta sau sa fie vorba de profesionisti", a precizat Ghenea, adaugand ca cei 10.000 de euro de la Guvern sunt buni doar daca vin peste o alta resursa financiara, deoarece dezvoltarea afacerii va cere mai mult.

Cu toate acestea, exista solutii pentru reducerea costurilor, a adaugat Peter Barta, directorul executiv al Fundatiei Post Privatizare. De exemplu, serviciile externalizate sunt mai ieftine decat oamenii de la IT.

"Cred ca orice suma venita in sprijinul segmentului antreprenorial este binevenita. Daca ai un plan de afaceri bine pus la punct, 10.000 de euro poate fi suma cu care sa pornesti. Nu orice afacere poate fi pornita cu atat, dar sunt zone. Exista solutii alternative prin care sa iti reduci costurile, pornind de la cloud computing. Te scuteste de anumite costuri si iti ofera posibilitatea sa te concentrezi pe business", a spus Peter Barta, la TV Ziare.com.

Cresterea economica de 0,1%, falsa

Despre situatia economica a Romaniei, Marius Ghenea a afirmat ca tara noastra este mai rezistenta decat se credea, dar cresterea de 0,1% din ultimul trimestru este falsa.

"Acel 0,1% e o falsa crestere, pentru ca e vorba de trimestrul 4 fata de trimestrul 3. De fapt, e o scadere. Trimestrul 4 din 2010 a fost si mai prost. Eu sper ca Romania sa iasa rapid din recesiune pentru ca Romania pare sa fie mai solida decat ne asteptam. Dupa acest al treilea an de criza, demonstram ca suntem mai rezistenti", a spus el.

Potrivit acestuia, statul ar trebui sa gaseasca domenii de investitii in care efectul multiplicativ este maxim, asa cum este infrastructura, deoarece acestea aduc mai multa dezvoltare.

Un exemplu in acest sens este un pod care face legatura cu o zona agricola sau una defavorizata. In plus, conform lui Barta, Romania ar trebuie sa nu mai fie atat de ostila cu mediul de afaceri, deoarece schimbarile legislative facute in fiecare an au un efect negativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#Marius Ghenea, #Peter Barta, #afaceri criza, #idei afaceri succes, #sfaturi afaceri criza , #idei afaceri