Ce afaceri de succes poti face pe timp de criza?

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 11:34
33990 citiri
Ce afaceri de succes poti face pe timp de criza?

Ar fi gresit sa ne inchipuim ca, atat timp cat este criza, n-are nimeni nicio sansa de succes in afaceri.

Dimpotriva, afacerea fiind arta de a specula momentul favorabil, pentru cine are simtul acestei arte in sange, criza se ofera ca un fericit prilej sa traga destule foloase, atat cat sa fie satisfacut.

Nicolae Malaxa a facut avere pe timp de criza

Pare ciudat, dar multi magnati ai banilor s-au afirmat chiar in perioade de grea recesiune, de criza, adica atunci cand altii erau loviti din plin in interselele lor.

Un exemplu de notorietate poate fi dat chiar din tara noastra. Industriasul Nicolae Malaxa si-a pornit afacerile de la zero, la putin dupa Primul Razboi Mondial: in 1921 isi injgheba primul atelier de material rulant, langa Bucuresti.

Era dupa Primul Razboi Mondial, tara suferea lovita de stigmatul foamei, dar afacerea lui Malaxa a demarat fulminant. In anul 1928, cand se anunta marea recesiune, pe poarta atelierelor Malaxa iesea prima locomotiva operationala.

In perioada 1928-1931, cand toate economiile Europei gemeau sub apasarea crizei si nici Romania nu era scutita de ea, prosperul om de afaceri Malaxa lansa masini de mare succes ca: automotoare dotate cu motoare diesel tip Ganz, transmisii Myllius, sistemul de frana tip Knorr, un nou tip de locomotiva cunosctuta sub brandul "Malaxa".

Noi, cei de azi, cum razbim?

Fara sa contestam meritele tennice ale inginerului Malaxa, trebuie sa recunoastem abilitatea lui de a fi dibuit avantajele afacerilor cu statul. Si astazi, afacerile cu statul sunt profitabile, dar nu le mai accesezi asa usor, concurenta fiind si comerciala, si politica.

Totusi, chiar si cine n-are sansa sa lucreze cu statul isi poate face o afacere pe cont propriu, chiar si singur-singurel. Unul din cele mai de succes domenii potrivite timpului de criza este industria jocurilor de noroc: jocurile mecanice, un cazinou, o casa de pariuri si altele.

O lege nescrisa spune ca, in vremuri de criza, saracia indeamna oamenii sa-si incerce norocul la jocuri, unde riscul de a pierde miza este mare, dar atractia pare grandioasa, privind lista celor care au castigat. Daca te-ai facut patron de jocuri, esti un om aranjat.

Cu bani relativ putini, poti obtine doua aparate de jocuri mecanice (eventual inchiriate), le poti plasa alaturi de un alt comerciant, in spatiul lui, iar profitul vine singur, automat, in monezi marunte, dar numeroase.

Cu bani ceva mai multi, deschizi o casa de pariuri, in propriul tau spatiu, pe baza unei francize pe care o platesti. Merita, pentru ca una este sa-ti incerci norocul ca un anonim si alta sa defilezi cu brandul francizorului, deja cunoscut si respectat.

N-as recomanda nimanui sa-si cumpere franciza pentru un magazin de vandut carnati si cascaval, cand criza sufla in buzunarele oamenilor. Dar depresiunea este momentul tocmai potrivit pentru atras cel cu punga subtire sa-si incerce sansa in industria norocului.

Cateva domenii de succes

In ceea ce priveste comertul cu "de toate", acesta merge pe timp de criza in doua variante: cel de mare lux, pentru putinii pricopsiti, si cel de produse ieftine pentru cei multi.

Nu ma gandesc la hulitul second hand, dar cine isi gaseste o sursa de aprovizionare cu produse de mare serie din Asia (China, India, Singapore) poate atrage ca un magnet clienti modesti, care acum cativa ani strambau nasul la asa ceva.

Un domeniu imbatabil, parca anume facut pentru timp de criza, este comertul online. Cu o investie minima, cu spatii de depozitare dotate modest si amplasate periferic, comeretul virtual ingenunchiaza toate retelele de magazine, cand coboara stacheta la pret.

Mirajul bursei atrage, dar costa daca nu te pricepi

Fireste, fiecare om de afaceri isi poate imagina varianta sa de succes, dar n-ar fi permis sa inchei cele de fata fara sa amintesc afacerile de bursa, capabile sa aduca profituri si in timpuri prospere, atunci cand bursa e "sus", si in criza, atunci cand indicii sunt toti "jos".

Dar, atentie, bursa este singurul joc, nepermis sa-l joci "la noroc". Aici, daca nu cunosti, pierzi sigur. Dar, daca esti in tema, profiti de oscilatiile zlnice ale bursei, aplicand regula de aur: cumpar ieftin si vand scump.

Este suficient sa cumperi si sa vinzi de doua ori pe luna, ca sa observi cum ti se rotunjeste capitalul. Pentru asta, trebuie rabdare si consecventa. Fara ele, iese pe dos: cumperi scump, vinzi ieftin, rotunjesti capitalul altora si zici ca ai pierdut din cauza crizei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#afaceri succes criza, #idei afaceri criza , #idei afaceri