Idee de afaceri eco - Ferma de perle

Sambata, 17 August 2013, ora 08:07

   

Idee de afaceri eco - Ferma de perle
O afacere de familie din Polinezia demonstreaza ca fermele de perle pot aduce beneficii vietii marine si incearca sa schimbe felul in care piata internationala de perle functioneaza.

Compania Kamoka Pearl creste perle de Tahiti in Polinezia franceza, in atolul Ahe, in asa fel incat impactul sau asupra mediului sa fie minim - si ar fi si pacat sa distruga acest paradis cu ape turcoaz si insula cu palmieri, scrie National Geographic.

Josh Humbert, mandrul proprietar, se lauda ca pe Ahe "este ca o alta planeta". La doar 480 de kilometri de Tahiti, "nu e mizerie, doar nisip si corali, asa ca talpile nici nu ti se murdaresc".

Kamoka Pearl a fost fondata in 1990 de tatal si fratele lui Humbert, si peste un an si jumatate, tanarul absolvent de biologie maritima s-a alaturat afacerii de familie.

Kamoka cultiva o specie locala de stridie, Pinctada margaritifera, care face perle. Stridiile sunt asezate in cosuri sau plase pentru a fi protejate de pradatori. Cosurile sunt atarnate vertical la distanta de un metru, pe o franghie orizontala ce se intinde si doi kilometri in larg, unde este ancorata fie cu un bloc de ciment, fie direct legata de un coral. Cu ajutorul unor stabilizatoare verticale, stridiile sunt tinute la o adancime de 6 metri in apa lagunei.

Stridiile sunt apoi "insamantate", cu grija, cu o bucatica de sidef dintr-o carapace de stridie moarta, ce se constituie in nucleul viitoarei perle, pe care molusca o acopera cu grija cu sidef. Prima perla, mica, este recoltata, dupa care procesul se reia cu un nucleu ce devine o perla de dimensiune mai mare. Dupa aceasta recoltare, stridia este in general sacrificata, deoarece nu mai produce o perla la fel de frumoasa.

Partea "eco" a afacerii abia acum vine. Ciorchinii de stridii asezati in cosuri si plase se aglomereaza rapid cu tot felul de organisme marine si nu mai produc perle atat de mari, asa ca trebuiesc curatati. In general, stridiile producatoare de perle sunt trase pe puntea unui vas si spalate cu un jet puternic de apa, ce contamineaza apele lagunei si poate duce la zone moarte. Nici spalarea la mal nu este mai eco.

Humbert a gasit o alta solutie - cand stridiile sale au nevoie de o baie, le muta din apele adanci in cele cu apa mai putin adanca, unde se afla un alt tip de pesti, care timp de cateva zile sunt ocupati cu curatarea organismelor ce incarca cosurile. Procesul a fost descoperit accidental si se dovedeste a fi cea mai curata modalitate de a cultiva stridiile perlifere.

Comunitatea stiintifica a fost chemata sa se pronunte asupra procesului si felului in care acesta afecteaza laguna. Rezultatele preliminare arata ca ferma lui Humbert a crescut numarul si varietatea pestilor in apele putin adanci din zona, acolo unde compania isi "curata" eco plasele cu stridii.

Exemplul sau incepe sa fie urmat si de altii si expertii in stiinte de mediu precum Laurent Cartier, doctorand la Universitatea Basel din Elvetia arata ca "pe termen lung, numai acei producatori care muncesc in medii responsabile ecologic vor continua sa produce perle de cea mai inalta calitate", pe masura ce consumatorii, influentati si de criza, incep sa fie interesati de originea perlelor.

A.I.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9411 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor