Industria pomului de Craciun, o afacere pe cinste

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 21:10
5381 citiri
Industria pomului de Craciun, o afacere pe cinste

Pomul de Craciun este o traditie crestina, care deriva din stravechi obiceiuri pagane. Acestea au la baza cultul puietilor arboricoli, care n-au fost totdeauna brazi. Dimpotriva, in functie de climat si de perioada, au fost palmieri, stejari, sau alte esente.

Bradul din plastic nu protejeaza mediul

Traditia pomului de Craciun in lumea crestina nu este foarte veche, dar nu dispunem de date certe cu privire la inceputurile acesteia. Se considera totusi ca primii brazi de Craciun au aparut in Europa la inceputul secolului XVI, in timpul reformatorului Martin Luther.

Obiceiul, la care tinem asa mult, a instituit insa un adevarat atac asupra padurilor de brazi, prin taierea puietilor, adica acea generatie vegetala care are menirea sa mentina vitalitatea speciei.

Exista in Europa cateva zone puternic afectate de acest fenomen, printre care si nordul Bucovinei sau Maramuresului, de unde vechea Austro-Ungarie se aproviziona cu puieti de brad pentru intregul imperiu.

Actiuni efective pentru portejarea padurilor s-au luat abia in secolul trecut, dar braconajul n-a fost inlaturat nici astazi. S-a parut la un moment dat ca bradul artifical din plastic ar fi o solutie convenabila sub aspect ecologic, dar si acesta are dezavantajul poluarii mediului din cauza maselor plastice nedegradabile, devenite deseuri dupa sarbatori.

Brazii cultivati in fermele americane

O solutie moderna se aplica astazi in SUA, unde taierea puietilor din padure este strict oprita, dar se incurajaza plantarea brazilor pe terenuri private. Desi valorificarea lor se poate face abia dupa 5-6 ani, afacerea s-a dovedit foarte rentabila, dat fiind ca multi americani prefera bradul natural.

Unele facilitati fiscale acordate acestui business l-au facut atractiv, iar astazi, in SUA se comercializeaza brazi proveniti fie din asemenea plantatii, fie din import. Distrugerea padurilor este sanctionata mai aspru decat ne-am putea inchpui.

O singura ferma de acest fel, situata la Jefferson, Carolina de Nord, livreaza anual 65.000 brazi de Craciun, de obicei preambalati in saci uriasi. Aceeasi ferma livreaza si bradul care se impodobeste de Craciun la Casa Alba - noteaza bigpicture.

De altfel, toate fermele din Carolina de Nord, care apartin unui numar de 1.500 agricultori privati, livreaza anual cateva milioane de brazi plantati si ingrijiiti in acest scop.

Vanzarea brazilor aduce venituri frumoase

Dar cea mai mare exportatoare de brazi naturali din lume nu este SUA. Este Danemarca, unde 4000 de zone impadurite livreaza zece milioane puieti de brad, incasand 150 milioane euro din aceasta afacere.

Belgia si-a facut si ea o traditie din plantarea si cresterea puietilor de brad, exportand anual patru milioane bucati, aproape exclusiv din Ardeni.

In Canada, sunt inregistrate 300 companii, care doboara anual doua milioane brazi, de pe o suprafata de 110 kmp si incaseaza un venit de 30 milioane dolari canadieni.

Afacerea cu brazi de Craciun a devenit si mai profitabila de cand i s-a asociat o alta afacere, cea a accesoriilor aferente brazilor (podoabele, cadourile), care - numai ele - aduc firmelor canadiene un venit anual de aproape 50 milioane dolari.

Franta nu exporta brazi, dar foloseste pentru uzul intern o specie de molid foarte parfumat si bogat in rasini aromatice, care innobileaza atmosfera Craciunului in familie.

Corsicanii, care n-au paduri proprii de brad, nu-si aduc pomii din Franta. Ei au traditia proprie, bazata pe un arbust local, din care isi permit sa taie pentru sarbatori. Zonele defrisate se refac mult mai rapid decat cele cultivate cu brazi.

Merita sa mentionam un pom de Craciun cu totul aparte, folosit in Noua Zeelanda. Aceasta insula indepartata, cu vara vesnica, nu are brazi si nici nu-si permite sa-i aduca de la mari departari.

Pomul de Craciun al neozeelandezilor se numeste pohutukawa si este un arbust inalt, ale carui splendide flori rosii infloresc tocmai bine la mijlocul lui decembrie si rezista fara sa se ofileasca timp de doua saptamani, dupa ce planta a fost sacrificata.

Este usor de observat ca frumusetea florilor rosii face inutila orice podoaba sau jucarie cu care noi incercam sa impodobim bradul nostru, ca sa sclipeasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#industrie brazi Craciun, #traditia pomului de Craciun , #idei afaceri