Inventatori in razboi cu CE Oltenia si sistemul. Acuzatii de fals in acte

Miercuri, 28 August 2013, ora 08:07
4362 citiri
Inventatori in razboi cu CE Oltenia si sistemul. Acuzatii de fals in acte

Doi inventatori din judetul Gorj, Ion Ciorobea si Gheorghe Voica, se lupta in instante de ani de zile cu cei de la Complexul Energetic Oltenia pentru banii care li se cuvin dupa ce au realizat, in 1991, o inovatie care a ajutat compania de stat sa economiseasca sute de mii de megawati pe an, in ultimii 23 de ani.

Problema lor cea mai mare e cu Sucursala Electrocentrale Rovinari, parte a Complexului Energetic Oltenia, careia i-au cerut in instanta drepturile banesti.

Acolo, directorul Ion Pisc si seful Serviciului Electrotehnic Preda Bratuianu au raspuns chemarii in judecata a celor doi cu o adresa in care spuneau ca, de fapt, unitatea in cauza a avut preturi la energie care nu i-ar fi permis sa faca profit pe anii 2009, 2010 si 2011. Aceste afirmatii sunt contrazise de site-ul Ministerului Finantelor, care indica profituri consistente pentru toti acesti ani.

Povestea unor batalii lungi in justitie

Cei doi inventatori, locuitori ai orasului Turceni si fosti angajati ai unitatii energetice din oras, au castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, printr-o decizie definitiva si irevocabila, in 2010, dupa 7 ani de procese, pe baza legii 64 din 1991, drepturi de autor pentru inovatia lor.

Aceasta consta intr-un mecanism care elimina scurt-circuitele de la cutiile de borne ale motoarelor termocentralelor si care elimina exploziile si pierderile de energie. Realizarea lor a fost atat de eficienta incat mai e folosita si astazi. Initial, ea fusese implementata la Electrocentrala Turceni, unde lucrau cei doi, apoi a fost generalizata in tot sistemul, adica si la Electrocentrala Rovinari, ambele unitati fiind astazi parti ale Complexului Energetic Oltenia.

Problema vine insa cand vorbim de alte drepturi ce li se cuvin prin respectiva lege - drepturile banesti pentru proprietate industriala. In legea 64, la alineatul 73 se prevede ca unitatea care a folosit o inventie sau inovatie e obligata sa incheie un contract cu cei care au realizat-o, prin care se obliga sa le plateasca acestora 10% din profitul obtinut datorita inovatiei lor.

Aici intervin insa doua probleme. In primul rand, daca respectiva unitate le-a folosit inovatia si nu a facut profit, poate din cauza managementului sau din alta cauza - ea nu le datoreaza niciun ban, desi s-a folosit timp indelungat de ea. In al doilea rand, acelasi alineat are un punct care prevede ca, daca unitatea si inventatorul (inovatorul) nu se inteleg, lucrurile sa se rezolve cu ajutorul instantei, inventatorii trebuind sa dea in judecata unitatea din trei in trei ani.

Inventatorii au castigat pana acum...

Ion Ciorobea si Gheorghe Voica, care au 50%, respectiv 35% din drepturile pentru inovatie, in timp ce cate 5% revin altor 3 fosti colegi de munca la Electrocentrala Turceni, au castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul care arata ca ei sunt autorii.

Ulterior, ei au dat in judecata pentru alte drepturi, cele banesti provenite din dreptul de proprietate industriala, si au castigat pentru perioadele 2003-2006 si 2006-2009, definitiv si irevocabil, drepturile lor de la Electrocentrala Turceni.

In schimb, atunci cand a fost vorba de perioada 2009-2012, lucrurile s-au schimbat, din cauza expertului tehnic judiciar, Vasile Toaxen, care a stabilit, in ciuda deciziilor anterioare, definitive si irevocabile, ca nu exista rentabilitate economica a inovatiei si cei doi nu trebuie sa primeasca bani, desi obiectul inovatiei este acelasi.

Coincidenta sau nu, Toaxen e fost director la Electrica Oltenia, e un om cu multe legaturi cu sistemul energetic din Gorj, iar sotia acestuia, Natalia, a castigat, in ultimii ani (pana in 2009), contracte consistente cu Complexul Energetic Turceni, actuala Sucursala Turceni a CEO, prin intermediul firmei Eumeca.

Fals in acte?

"Sistemul" sistemului energetic din Oltenia a contraatacat si pe "frontul" de la Rovinari, acolo unde conducerea, in frunte cu directorul Ion Pisc si seful Serviciului Electrotehnic, Preda Bratuianu, au sustinut ca datele nu indica vreun profit pentru Rovinari pentru anii 2009-2010, astfel incat nu trebuie sa le plateasca 10% din economiile facute cu ajutorul inovatiei.

Datele trimise de acestia arata ca, in perioada 2009-2010, costul mediu de productie al energiei electrice (lei pe megawat) a fost mai mare decat pretul mediu de vanzare al energiei electrice. Astfel, megawatul s-a produs cu 151,51 lei in 2008 si s-ar fi vandut cu 156,72, cu 162,23 si vandut cu 154,59 in 2009, cu 160,13 si vandut cu 153,60 in 2010 si, in fine, cu 175,39 si vandut cu 177,73 in 2011.

Acest lucru cu greu poate explica insa de ce, pe site-ul Ministerului Finantelor rezulta ca, in ciuda faptului ca ar fi vandut energie in pierdere, SOCIETATEA COMERCIALA COMPLEXUL ENERGETIC ROVINARI SA are profit net de 5.642.634 RON in 2009, 592.519 RON in 2010 si 33.385.699 RON in 2011.

Cu alte cuvinte, o societate pe profit trebuie, conform legii, sa le plateasca drepturi banesti inovatorilor care au ajutat-o sa castige bani.

Cei doi au depus plangere penala impotriva lui Pisc si Bratuianu, la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Jiu, iar procurorul a "pasat" investigatia Politiei Rovinari, care n-a gasit nimic in neregula la datele trimise, in ciuda faptului ca acestea nu pot explica de ce societatea a avut profit. Cum procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, cei doi inventatori au contestat aceasta solutie la prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Jiu.

Ei sunt nemultumiti ca procurorul de caz, Alexandru Stoian, s-a bazat in decizia sa doar pe ce au trimis cei de la Termocentrala Rovinari, fara sa explice de ce pe site-ul Ministerului Finantelor scrie cu totul altceva.

Conducerea Termocentralei Rovinari nu a raspuns solicitarii noastre de a comenta pe marginea acestui caz.

Rovinari-ul blocheaza si expertul economic

Conducerea de la Rovinari le-a pus bete in roate celor doi inventatori si pe alta cale - pur si simplu nu a lasat expertul economic din acest caz (altul decat expertul judiciar - n.red.) sa vada documentele contabile ale firmei, fapt confirmat de expert in raportul de expertiza contabila.

Acesta, dupa ce a fost refuzat in mai multe randuri, s-a prezentat si la sediu pentru o intalnire cu conducerea unitatii, insa nimeni nu a dorit sa discute cu el.

Lupta cu sistemul a inventatorilor

Povestea celor doi inventatori gorjeni este identica celei a numerosi alti inventatori care se lupta cu companiile pentru banii care li se cuvin, companii care, desi ar avea posibilitatea legala, aproape niciodata nu incheie contracte cu cei carora le-au folosit inventiile sau inovatiile, ci asteapta sa le oblige o instanta de judecata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#inventatori procese Turceni Rovinari, #inventatori procese CEO , #idei afaceri
Comentarii