Povestea laptelui de la metrou

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 20:16
9866 citiri
Povestea laptelui de la metrou
Foto: Capital

De cateva luni, in unele statii de metrou din estul Capitalei au rasarit automate cu lapte proaspat de vaca.

Bucurestenii pot cumpara sticlele de lapte de 1,5 litri introducand suma de 5 lei in aparat de la statiile Iancului, Piata Muncii, Dristor 2, Nicolae Grigorescu si Titan.

Este o metoda relativ noua de distributie pentru tara noastra si o alternativa pentru achizitionarea laptelui din pietele agroalimentare, de la coltul strazii sau din supermarket.

Initiativa ii apartine lui Costel Caras, un fermier de langa Bucuresti, care este crescator de bovine de circa 15 ani. De ferma sa din satul Pasarea, comuna Branesti, se ocupa impreuna cu cei doi baieti, sotia Suzana si un verisor. Nu au alti angajati.

Un atelier de tricotaje, o fabrica de cuie si o moara

Doamna Suzana este economista, iar nea Costel a terminat Contructiile cu doi ani inainte de caderea regimului comunist. Nu au fost incantati deloc de vechiul regim si se gandeau chiar sa plece din tara, daca nu venea Revolutia.

Familia Caras a avut, pe rand, un mic atelier de tricotaje, apoi o fabrica de cuie, unde producea arcuri de tapiterie, dupa care o moara pe cheiul Dambovitei, in Bucuresti. In cele din urma, moraritul a fost activitatea care l-a impins pe Costel Caras catre agricultura.

"Cu vacile am inceput prin 1994. Faceam faina pentru paine si din procesul asta de fabricare a fainei rezultau foarte multe tarate, care la acea vreme nu prea aveau cautare, nu puteam sa le vand. Un binevoitor prieten m-a sfatuit ca daca tot n-am unde sa vand tarata sa iau niste taurasi, sa-i ingras si sa-i vand la abator.

Am gasit o locatie langa Bucuresti, la Branesti, o anexa a unei foste fabrici de reparatii de utilaje in constructii. Asa a inceput totul", a povestit Costel Caras pentru Ziare.com.

A dat diploma de constructor pe cizmele de fermier

"Am reusit sa schimb niste tarate pe niste animale, dar nu am luat numai taurasi, am luat si femele. Cred ca erau vreo 26 de animale, dintre care vreo 12 taurasi si 16 vitele. Tot ce rezulta de la moara dadeam animalelor. Tinandu-le impreuna, dupa aproximativ un an de zile, taurasii au montat aceste vitele, care au ramas gestante si sigur ca, in momentul in care s-a pus problema ca au ajuns la greutatea necesara sa le vindem sa recuperam din bani, n-am putut sa vand decat taurasii, pentru ca nu aveam cum sa vand niste femele gestante. Ele au inceput sa fete acolo in curte", a explicat fermierul.

La moara din Bucuresti a renuntat cativa ani mai tarziu, cand avea deja circa 40 de bovine. In timpul acesta, a descoperit "o latura a sa pe care nu ar fi putut sa o cunoasca decat daca ar fi stat langa animale".

Din 1997 se ocupa numai de ferma. Acum are 130 de animale, dintre care 80 sunt vacute, iar restul sunt tineret in diferite stadii de dezvoltare. O singura data a adus 34 de juninci din Danemarca, iar restul vacilor s-au nascut in curtea sa.

Furajele le produce familia, lucrand cele 140 de hectare de teren din jurul fermei cu utilajele pe care le detin.

"Doi ani am muls la mana impreuna cu sotia"

La inceputul activitatii sale nu detinea aparatura de care dispune acum. "Am trecut prin perioade grele. Am muls la mana aproape doi ani de zile, cand aveam mai putine, ajutat de nevasta si, ulterior, de un verisor de-ai ei.

Dar la inceput am muls doar eu cu ea. Nu ma rusinez absolut deloc, nu am de ce. Sunt mandru de ceea ce fac. Baietii nu au muls vacile, dar au ajutat la alte activitati, chiar mai grele decat mulsul.

Mulsul este o chestie extrem de pretentioasa. Trebuie sa incepi la ora fixa si sa te tii de el", ne-a povestit fermierul.

In primii ani ca fermier, cel mai greu i-a fost sa vanda laptele. Pana anul acesta l-a vandut la firmele mari de procesare, care, la sfarsitul anilor '90, ii plateau in jur de 90 de bani pentru un litru de lapte, ajungand ca, in anul 2012, pretul litrului de lapte cumparat de procesator sa ajunga la 1,3 sau chiar 1,4 lei.

Veniturile obtinute din vanzarea laptelui catre procesator abia reuseau sa-i acopere cheltuielile, iar profitul era extrem de mic.

"In conditiile astea, la un moment dat, fiind aproape de faliment, pentru ca nu mai acopeream cheltuielile cu ce luam pe lapte, am fost nevoit sa adopt sistemul asta de vanzare directa catre consumator. Am studiat problema si mi-am dat seama ca ar trebui sa incerc", ne-a relatat Costel Caras.

Cum a ajuns laptele la metrou

Pentru a trece la sistemul de vanzare directa catre consumator, fermierul a investit in jur de 40.000 de euro in instalatia de ambalat, care introduce laptele in sticlele de plastic din aparatele de la metrou. Si-a luat si o masina de transport cu sistem frigorific, pe care a mai dat 15.000 de euro. Aparatele de vanzare au costat in jur de 5.000 de euro fiecare, iar la acesti bani se adauga costurile de intretinere a lor.

Chiar si asa, sistemul s-a dovedit a fi mai profitabil, constata fermierul. "De la 1,20 de lei - 1,30, acum il vindem cu peste 3 lei litrul. Nu exista niciun intermediar, iar acum incasez aproape dublu. Din banii acestia, 24% se duc la stat sub forma de TVA.

Exista niste cheltuieli adiacente, dar marele avantaj este ca suntem stapani pe destinul nostru si nu mai poate sa vina procesatorul sa zica 'De maine nu-ti mai iau laptele'. Nu are cum sa se mai intample lucrul asta, pentru ca daca eu aduc clientului lapte constant, un lapte bun, de calitate, o sa cumpere lapte, ca doar are nevoie de el, nu?", a explicat Costel Caras.

Laptele din aparate, proaspat muls in dimineata respectiva

Mulsul incepe la ora 6:00 dimineata, dupa care laptele trebuie racit, ambalat in peturile speciale de unica folosinta si transportat la automate cu microbuzul frigorific. Automatele trebuie curatate, laptele nevandut este scos din aparate si inlocuit cu cel muls in dimineata respectiva. Laptele nevandut este recuperat, carat inapoi la ferma, scos din sticlele in care a fost ambalat si dat la vitei.

Fermierul ne-a relatat ca in prima luna cumparatorii erau reticenti si ca a vandut doar cateva sticle de lapte.

Ulerior, insa, situatia s-a imbunatatit. Intr-un automat incap in jur de 70 de sticle de 1,5 litri. Uneori se intampla sa vanda tot laptele si sa gaseasca aparatele goale. Cu toate acestea, exista si zile in care vanzarea este mai slaba, in jur de cinci sau sapte sticle, dar nu s-a intamplat niciodata sa nu gaseasca nicio sticla vanduta din aparat.

Un alt avantaj al ideii sale de afaceri este acela ca incaseaza banii in fiecare zi, lucru ce nu se intampla pe vremea cand dadea laptele la procesator, cand primea banii o data la circa 40 de zile. Acum este ca si cum l-ar vinde la piata, numai ca nu are nevoie de vanzator si nici de intermediari.

De 15 ani nu a plecat niciodata in concediu

"In fiecare dimineata, indiferent de zi, ma trezesc la ora 5:00, de luni pana duminica inclusiv. Pana pe la 10:00 - 11:00 ne ocupam de ferma, dupa aia vedem ce se intampla cu aparatele. Laptele ajunge in aparatele din Bucuresti intre 10:00 si 12:00, cel mult 13:00.

E posibil sa mai fie cate o problema in ferma, sa nu plecam la timp, nu este chiar precizie. Cat suntem noi plecati cu laptele, e sotia acolo care supravegheaza, iar pe la 4:00 iar incepem treaba, pentru ca ne pregatim de partea a doua de muls, care incepe la 6:00 seara. Seara terminam pe la 10:00 - 11:00", a explicat fermierul care de 15 ani de zile nu a plecat niciodata in concediu.

Nu ar renunta niciodata la vaci

"Nu m-am gandit niciodata sa renunt. Vreau sa merg mai departe cu aparatele si vreau sa merg mai departe in primul rand cu ferma. Nu stiu daca o sa ma extind cu aparatele si in alte zone din Bucuresti, trebuie facute investitii", ne-a declarat fermierul.

Dintre cei doi baieti ai sai, cel mic, de 22 de ani, student la Facultatea de Agronomie, este cel mai entuziasmat de ideea ideea de a prelua afacerea tatalui. "Daca baietii mei vor dori sa continue cu treaba asta, as fi cel mai fericit. Cred ca el este cel care va continua, pentru ca cel mare nu e foarte atras de chestia asta", a marturisit barbatul.

Veterana Florica si somnul intre vaci

Fiecare membru al familiei are un animal preferat, insa si animalele au preferinte legate de oamenii care au grija de ele, considera domnul Costel.

Preferata sa este Florica, veterana fermei. "Este cea mai in varsta din ferma si e 'aproape la pensie'. O tinem pentru ca nu ne lasa inima sa o dam la abator. E fatata in 1994. A fost foarte buna de lapte, are 12 fatari.

Mai avem si altele care au nume, iar restul sunt numai cu numerele din urechi. Cand trec de 40-50, deja e greu sa inventezi nume. Nevasta-mea are si ea o preferinta pentru una dintre ele", a marturisit fermierul de langa Bucuresti.

"Eu iubesc foarte mult sa dorm intre ele. Pe perioada de vara, daca te culci intre ele, pui ceva jos, te-ai culcat si ele vin cate una, cate una in jurul tau si se asaza toate si sunt... vacile sunt speciale", a incheiat fermierul.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#lapte aparate metrou, #afacere ferma vaci, #fermier costel caras , #idei afaceri