Povestea unei companii de succes: Cum a ajuns un pasionat de hochei si bodybuilding sa castige miliarde

Sambata, 20 August 2016, ora 17:02
7889 citiri
Povestea unei companii de succes: Cum a ajuns un pasionat de hochei si bodybuilding sa castige miliarde
Foto: Twitter/Brian Chesky

Brian Chesky, in varsta de 34 de ani, e absolvent de design industrial. La 20 de ani era interesat de hochei, pentru ca apoi sa se dedice bodybuilding-ului. Nu visa atunci ca va pune bazele Airbnb, o afacere de miliarde de dolari, si ca va deveni unul dintre pionii importanti din Sillicon Valley.

Intr-un cuvant, Brian Chesky a devenit unul dintre cei mai tineri si mai bogati fondatori ai unei companii din intreaga America, arata Business Insider.

Crescut in Niskayuna, statul american New York, tanarului ii placea la nebunie sa deseneze incaltaminte sport Nike. Asa a ajuns sa fie interesat de arta si sa mearga la Rhode Island School of Design. A studiat designul industrial, in paralel fiind capitanul echipei de hochei.

In facultate l-a cunoscut pe Joe Gebbia. Acesta isi aminteste ca, in ziua absolvirii, i-a spus prietenului sau: "Inainte sa urci in avion, trebuie sa-ti spun ceva. Vom porni o companie, intr-o zi, si vor scrie o carte despre asta".

La 20 de ani, marea pasiune a lui Brian era bodybuildingul. Isi aminteste ca se mandrea cu bicepsii sai de 40 de centimetri. Se mutase intre timp in Los Angeles, pentru a lucra in domeniul designului industrial.

De la inchiriatul canapelei la miliarde de dolari

N-a trecut mult si s-a mutat din nou, de aceasta data in San Francisco, impreuna cu prietenul sau din facultate.

Se poate spune ca au fost "pe faza", pentru ca, la un moment dat, cand hotelurile din oras au fost vandute, lichidate, cei doi l-au cooptat si pe Nathan Blecharczyk si au decis sa inchirieze spatiu celor care nu mai gaseau un loc in care sa stea. Afacerea se numea Airbedandbreakfast.com si, initial, presupunea ca fiecare sa-si inchirieze canapeaua unui turist care nu avea unde sa innopteze.

Incet-incet, numele companiei s-a scurtat, devenind Airbnb, iar afacerea s-a extins la 34.000 de orase (in 2016), avand peste 60 de milioane de clienti-oaspeti, gazduiti de localnici in camera "pentru musafiri".

Conform Forbes, Chesky detine 13% din actiuni, iar averea sa se ridica la 3,3 miliarde de dolari, ceea ce-l situeaza pe locul 7 in topul celor mai bogati antreprenori care nu au implinit 40 de ani.

Nu doar ca toti trei co-fondatorii sunt foarte bogati, dar acestia au anuntat ca doneaza, fiecare, jumatate din avere pentru o initiativa filantropica lansata de Warren Buffet si Bill si Melinda Gates.

Ca orice tanar de varsta sa, Chesky are o prietena, Elissa Patel, cu care se intalneste de doi ani. Si tot ca orice tanar in pas cu vremurile, a cunoscut-o pe Internet, pe Tinder.

Citeste si despre tanarul dat afara de la job, care apoi a cladit o afacere profitabila ce-i permite sa calatoreasca prin lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Airbnb fondatori, #idei afaceri succes, #miliardari tineri idei, #povesti afaceri succes, #Brian Chesky Airbnb, #Brian Chesky avere Forbes , #idei afaceri
Comentarii