Afacerile se fac din sufragerie: Romania, tara firmelor de apartament

Luni, 23 Martie 2015, ora 11:08
3991 citiri
Afacerile se fac din sufragerie: Romania, tara firmelor de apartament

In Romania, aproape toate afacerile mici si mijlocii au sediul intr-un apartament, arata un studiu recent.

Mai exact, 98% dintre afacerile din sectorul IMM-urilor din Romania sunt microintreprinderi de tip SRL.

Ele au sediul la domiciliul proprietarilor sau la o casuta postala. De asemenea, au maxim 2 angajati si o cifra de afaceri de pana in 100 de milioane de lei/anual, releva un studiu privind business-ul intreprinderilor micro, mici si mijlocii (IMM), realizat de compania de business information si credit management KeysFin, remis luni Ziare.com.

Relansarea economiei, o fata morgana: Numarul firmelor noi, la nivelul minim al ultimilor 6 ani

Radiografia IMM-urilor

Potrivit datelor obtinute de la peste 600.000 de firme inregistrate in ultimii 10 ani, cele mai multe sunt SRL-uri, detinute de actionari romani, cu varsta de peste 40 de ani, in majoritate barbati, si care activeaza in principal in comert.

Doar 2% dintre IMM-uri sunt inregistrate la RECOM ca societate pe actiuni (S.A.)

Statistica KeysFin arata, totodata, ca cele mai multe firme au pana in 50 de angajati si deruleaza afaceri mai mici de 100 de milioane de lei anual.

40% din totalul business-urilor IMM-urilor sunt in domeniul "Comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor". Industria prelucratoare asigura 20% din ponderea cifrei de afaceri, urmata de sectorul constructiilor, cu 10% si domeniile "Transport si depozitare" si "Agricultura, silvicultura si pescuit".

La polul opus se situeaza domeniile de Intermedieri financiare/asigurari, spectacole culturale/recreative, invatamant, Productia/furnizarea de energie electrica, gaze si gestionarea deseurilor, cu o pondere de numai 6% din afacerile totale ale IMM-uri lor.

"In absenta unui capital investitional relevant, business-ul din Romania s-a derulat, in ultimii 10 ani, in mare parte prin IMM-uri. Vorbim de firme cu un puternic accent speculativ, implicate in tranzactii comerciale si prea putin in productie", afirma analistii de la KeysFin.

In ce zone se afla cele mai multe IMM-uri

La nivel geografic, cele mai multe IMM-uri sunt localizate in zona Bucuresti-Ilfov, urmata de Constanta, Timisoara, Brasov, Cluj si Arad.

"Cum economia romaneasca inseamna in mare parte comert, faptul ca in zona Bucuresti-Ilfov se face cel mai mare profit tine de existenta unei infrastructuri de business si clientela care asigura o turatie optima a motorului economic. Evolutia afacerilor este influentata, bineinteles, de rata ridicata a populatiei si a veniturilor substantial mai ridicate decat in alte regiuni", afirma expertii KeysFin.

Statisticile arata, pe de alta parte, ca cele mai riscante zone de afaceri se deruleaza in Centru, Nord-Vest si Sud-Est, acolo unde sunt inregistrate cele mai multe firme in insolventa.

"Radiografia business-ului romanesc remarca existenta unei legaturi directe si stranse intre nivelul de dezvoltare a economiei si puterea de cumparare din zonele respective", mai arata studiului KeysFin.

Cu cine sa NU faci afaceri in Romania - Profilul firmei in pericol de a da faliment (Grafic)

Cine a rezistat crizei economice?

Perioada de avant economic din anii 2005-2009 a fost urmata de un adevarat cutremur in sectorul IMM-urilor. Firmele fara active, asa-numite "de apartament", au fost cele mai afectate, dovada numarul ridicat de insolvente, falimente si radieri din registrele statului.

Peste 50% dintre companiile infiintate din 2005 si pana in prezent si-au inchis portile, principala cauza fiind lipsa de capital care sa le asigure supravietuirea in conditiile crizei, releva studiul realizat de Keysfin.

Evolutia negativa a fost semnalata cel mai pregnant in sectorul constructiilor, unde pierderile s-au accentuat de la an la an, cu o medie de 3 miliarde de lei in intervalul 2011-2013. Tranzactiile imobilare si sectorul HORECA au urmat acelasi traseu, influentate de stoparea creditarii si accentuarea blocajului financiar.

Statistica KeysFin arata, pe de alta parte, ca dupa 2010, firmele s-au adaptat crizei, au luat masurile de restructurare necesare, iar rezultatele pozitive au inceput sa apara. Mai mult de jumatate dintre firmele mici au iesit pe plus in intervalul 2010-2013. Procentul este chiar mai bun in sectorul intreprinderilor mijlocii, unde 78% au incheiat acest interval cu rezultate pozitive.

Cele mai bune rezultate nete in afaceri s-au inregistrat in sectorul activitatilor profesionale/stiintifice si tehnice, in crestere de la 1,3 miliarde de lei in 2011 la 1,8 miliarde de lei in 2013, urmat de comert/repararea auto&moto si agricultura/silvicultur a si pescuit.

IMM-urile, cu frana de mana trasa

Analistii KeysFin prognozeaza ca, si in urmatorii ani, IMM-urile vor continua sa ramana principalul partener de business in economie. Principalele provocari tin de problema finantarii si volatilitatea cadrului economic.

"Slaba capitalizare a economiei romanesti va continua sa fie cea mai puternica provocare. Cum bancile nu au gasit inca formula optima de parteneriat pentru a sustine cresterea IMM-urilor, business-ul in acest sector va continua cu frana de mana trasa, atat din punct de vedere al finantarii cat si al personalului angajat", afirma expertii.

Potrivit Keysfin, pentru ca economia sa scape de accentul puternic volatil, este nevoie de masuri economice de stimulare din partea statului roman. Scaderea taxelor, in principal a TVA, gasirea unor parghii eficiente menite a reduce blocajul financiar si stimularea fiscala a investitiilor in economie ar trebui sa fie prioritare.

"In absenta acestora, business-ul se va concentra tot mai puternic pe zonele active din jurul marilor orase, cu efecte negative pentru restul tarii", spun expertii KeysFin.

C.P.

Citeste si:
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com