110 milioane de lei de la stat pentru deschiderea sau dezvoltarea unei firme

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 12:05
8437 citiri
110 milioane de lei de la stat pentru deschiderea sau dezvoltarea unei firme
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o noua runda de finantare pentru romanii care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea.

E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, care se adauga la alte 4 programe pentru care s-a aprobat finantarea saptamana trecuta, se arata intr-un comunicat al Executivului, care a aprobat un memorandum in acest sens.

"Doua dintre programe - Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural si Programul national multianual de microindustrializare - sunt o premiera pentru ecosistemul antreprenorial romanesc.

Orientarea masurilor de sprijin catre IMM-uri finantate de la bugetul de stat spre zona rurala, precum si a sectoarelor productive din economie, reprezinta, in primul rand, o noutate in sfera programelor de sprijin a infiintarii si dezvoltarii IMM implementate de catre Ministerul Economiei in anul 2016.

In al doilea rand, acestea reprezinta o necesitate a dezvoltarii economice in sectoare care aduc plus-valoare economiei", a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Schemele de minimis sunt elaborate pentru anul 2016, insa exista posibilitatea prelungirii lor pe urmatorii ani. Finantarea se va acorda in baza unui punctaj, in functie de obiectivele urmarite.

Cele patru programe sunt:

1. "Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in rindul tinerilor si facilitatea accesului acestora la finantare - START" - bugetul alocat pentru 2016 este de 17 milioane de lei.

Guvernul estimeaza ca 141 de societati comerciale vor beneficia de acest program, prin care se urmareste infiintarea de noi locuri de munca si cresterea incasarilor la buget din taxele si impozitele aferente.

Ce trebuie sa faci: Aplicantii trebuie sa creeze, prin proiect, minim 2 locuri de munca. De asemenea, se acorda punctaj suplimentar pentru cel putin 2 locuri de munca ocupate de someri sau absolventi.

2. "Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural" - bugetul este de 25,9 milioane de lei pentru anul 2016.

Guvernul preconizeaza ca programul va avea minim 207 beneficiari.

Ce trebuie sa faci: Pentru obtinerea unui punctaj maxim, aplicatii trebuie sa aiba cel putin 1 loc de munca ocupat la data lansarii aplicatiei electronice de inscriere si sa creeze, prin proiect, minim 3 locuri de munca. Se acorda punctaj suplimentar pentru cel putin 2 locuri de munca ocupate de someri sau absolventi.

3. "Programul national multianual de microindustrializare" - are un buget de 60,89 de milioane de lei si se estimeaza ca va avea un numar minim de 244 de beneficiari.

Ce trebuie sa faci: Pentru obtinerea unui punctaj maxim, aplicatii trebuie sa aiba cel putin 2 angajati inainte de depunerea cererii de finanatre si sa creeze, prin proiect, minim 4 locuri de munca, din care 2 locuri de munca sa fie ocupate de someri sau absolventi.

4. "Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri" are, in 2016, un buget de peste 7 milioane de lei si se preconizeaza ca va avea minim 120 de beneficiari.

Ajutorul de minimis se acorda sub forma unor alocatii financiare nerambursabile (AFN) pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri si aprobate in cadrul etapei de verificare si certificare a cererilor de rambursare a cheltuielilor, mai precizeaza Guvernul.

Cum se va face inscrierea

Romanii care vor sa faca afaceri si cei care vor sa-si dezvolte firmele se vor putea inscrie intr-unul dintre aceste programe pe site-ul Directiei Polittici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei (AIPPIMM), prin aplicatii electronice care se vor deschide in ziua demararii sesiunii de depunere a cererilor.

Selectia beneficiarilor se va face dupa anumite criterii, in baza carora se va realiza un punctaj, dar si in limita bugetului alocat fiecarui program, prezentate de AIPPIMM.

Amintim faptul ca in sedinta de saptamana trecuta Guvernul a adoptat finantarea pentru alte 4 programe de sprijin antreprenorial, care ofera ajutoare pentru IMM-uri intre 10.000 si 30.000 de euro.

Executivul mai planuieste alte doua ajutoare de minimis, care vor fi implementate tot in acest an.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#scheme ajutor minimis, #ajutoare stat IMM, #ajutoare IMM, #program IMM bani , #IMM