Ce vor IMM-urile de la Cabinetul Orban: Debirocratizare, digitalizare si sustinerea tinerilor antreprenori

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 20:10
3754 citiri
Ce vor IMM-urile de la Cabinetul Orban: Debirocratizare, digitalizare si sustinerea tinerilor antreprenori
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul Orban ar trebui sa ia 5 masuri urgente pentru intreprinzatori in domeniul fondurilor europene, printre care debirocratizarea si corelarea electronica a Finantelor, Casei de Asigurari de Sanatate si Casei de Pensii, spune Ioan Mintas, prim-vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM) din Romania.

Iata care sunt masurile cerute Cabinetului Orban.

Prima masura se refera la operationalizarea Programului Romania Tech Nation, care implica, la randul ei, alte patru submasuri:

- transformarea digitala a intreprinderilor, cu focus pe educatia antreprenorilor si a angajatilor din IMM-uri.

- tranzitia de la scoala la viata activa a elevilor si studentilor prin pregatirea acestora pentru Industria 4.0 prin oferirea unor programe integrate de consiliere profesionala si de pregatire in domeniul competentelor digitale de baza.

- dobandirea unor competente digitale si antreprenoriale ca parte componenta a programelor scolare inca din ciclul primar.

- acordarea "Digital packs" pentru IMM-uri (vouchere pentru digitalizare) care sa le permita acestora crearea de site-uri de prezentare (conform datelor din Carta Alba a IMM-urilor, doar 3 din 10 IMM-uri au in prezent un site propriu).

A doua masura solicitata este dezvoltarea unui mecanism tripartit de stabilire a salariului minim pe economie pe baza indicatorilor macroeconomici, a prognozelor de dezvoltare si a strategiilor nationale de competitivitate.

Programul "Hai Acasa!" - a treia masura - care exista deja, trebuie pus in aplicare, a mentionat Mintas, ca sa ofere stimulente pentru intoarcerea in Romania a specialistilor din diverse domenii care se confrunta cu un exod al fortei de munca specializata (medicina, constructii, IT etc).

Reprezentantul CNIPMM subliniaza a patra masura, anume Programul Start Up Nation Student, cu granturi de 10.000 de euro pentru studentii care au dezvoltat intreprinderi simulate si care doresc sa le transpuna in realitate.

A cincea masura este debirocratizarea sistemului, avand obiectivul ca Romania sa ajunga in primele 20 de tari la nivel global in Raportul "Doing Business 2020".

"Noi am reusit, prin Consiliul National, sa reducem de la 300 si ceva de impozite si taxe cate erau, la ora actuala la 20 si ceva, cumulate. Noi solicitam in continuare ca raportul dintre Finante si intreprinzator sa se faca total electronic, sa fie mult mai usor, fara sa mai mergi sa depui tot felul de declaratii la Finante si in acelasi timp sa existe o corelare intre Finante, Case de Sanatate si Casa de Pensii, pentru ca in prezent nu exista o corelare a programului intre cele trei care sa duca la debirocratizarea sistemului", a mai precizat Ioan Mintas.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#IMM prioritati Guvernul Orban, #ce vor intreprinzatorii Ludovic Orban, #Mintas Orban prioritati IMM , #IMM
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
"Debirocratizare, digitalizare si sustinea tinerilor antreprenori"