Esti somer, dar ai idei de business? Ia un credit de la UE pentru propria afacere

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 12:47
2919 citiri
Esti somer, dar ai idei de business? Ia un credit de la UE pentru propria afacere

Printre conditiile esentiale ca un IMM sa poata accesa un imprumut bancar se numara si un istoric de cel putin doi ani. Bancile romanesti care crediteaza societati cu o vechime mai mica sau cele care au produse de finantare destinate start-up-urilor se pot numara pe degetele de la o mana.

Chiar daca bancile autohtone nu au in portofoliu produse financiare destinate special acestui gen de intreprinderi, antreprenorii aflati la inceput de drum sau cei care inca nu au demarat o afacere isi pot finanta proiectele prin intermediul Uniunii Europene.

Nu este vorba de fonduri europene, ci de microcredite - imprumuturi de pana la 25.000 de euro - destinate persoanelor fizice autorizate si firmelor cu mai putin de 10 angajati, garantate de Uniunea Europeana si acordate de diferiti intermediari nationali agreati de forurile comunitare.

De cele mai multe ori, intermediarii microcreditelor oferite prin aceste programe europene sunt IFN-uri.

Pentru stimularea infiintarii de noi societati comerciale, Uniunea Europeana a dezvoltat instrumentul de microfinantare "Progress", destinat persoanelor care si-au pierdut locul de munca si care vor sa demareze o afacere sau pentru antreprenorii care vor sa-si extinda afacerea, dar nu au acces la servicii bancare traditionale.

Produsul a fost dezvoltat in contextul in care, la nivel comunitar, 99% din start-up-uri sunt intreprinderi mici sau microintreprinderi, iar o treime dintre acestea au fost fondate de persoane fara ocupatie.

Initial, bugetul programului a fost de 100 de milioane de euro, bani cu care s-ar putea acoperi un numar de cel putin 4.000 de microcredite, acesta urmand sa fie majorat la 500 de milioane de euro, suma la care va contribui si Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI).

Potrivit estimarilor oficialilor europeni, prin acest program ar urma sa se acorde un numar de aproximativ 45.000 de microcredite in urmatorii opt ani.

Cum functioneaza?

Progress permite institutiilor de microfinantare din statele membre sa creasca volumul imprumuturilor acordate acestora in doua moduri: prin emiterea de garantii in favoarea furnizorilor de microfinantare, impartind cu acestia riscul de pierdere si prin consolidarea capacitatii de finantare punandu-le la dispozitie instrumente finantate, precum imprumuturi sau participatii.

In ceea ce priveste garantiile, Fondul european de investitii (FEI), prin care Comisia gestioneaza instrumentul de microfinantare Progress, a publicat o cerere de exprimare a interesului care se adreseaza furnizorilor de microfinantare interesati. Unul dintre criteriile de selectie este respectarea de catre aplicanti a cerintelor bancare standard si experienta in domeniul microfinantarii.

Pentru instrumentele finantate, exista un fond de investitii special care ofera institutiilor furnizoare de microfinantare imprumuturi si participatii, permitandu-le sa mareasca volumul imprumuturilor acordate antreprenorilor actuali si viitori. Acest fond este constituit de Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii.

Cum accesati microcreditul in Romania?

Antreprenorii sau intreprinderile cu mai putin de 10 angajati care doresc sa obtina un microcredit prin acest program pot opta pentru un singur intermediar, asa ca oferta este foarte simplu de studiat.

In Romania, pe lista intermediarilor agreati se afla doar cei de la Patria Credit, una dintre cele mai mari institutii nebancare de microfinantare din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#microcredite UE, #microcredite start up, #program Progress , #IMM
Comentarii
Poza nazareelena
nazareelena
rank 2
In Franta nu-ti da credit decat daca esti cetatean francez ....