Firme apropiate baronilor locali, printre castigatorii programului "Minimis"

Vineri, 30 August 2013, ora 15:37
3301 citiri
Firme apropiate baronilor locali, printre castigatorii programului "Minimis"

O parte dintre firmele care au reusit sa fie admise, miercuri dimineata, programul de ajutor de stat "Minimis", gestionat de Ministerul de Finante, au legaturi cu diversi parlamentari sau baroni locali ai USL, iar unele dintre ele nici nu existau in urma cu o luna.

Acestea sunt concluziile jurnalistilor de la Buna Ziua, Iasi!, care au analizat listele cu castigatori si au gasit cateva nume cunoscute.

Astfel, printre putinele societati care au reusit sa se inscrie inca din primele secunde este si cea a lui Constantin Adomnitei, fratele liberalului Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Firma Moldproiect-ASD SRL a fost declarata admisa, figurand pe pozitia 24.

De asemenea, de la Botosani a intrat pe pozitia 185 firma Top Design SRL, care apartine deputatului PNL Costel Soptica.

De la Suceava pe primele pozitii a reusit sa intre Primagra SRL, firma lui Costica Tudose, proprietarul unui mall din oras, despre care presa locala scrie ca este apropiat de cercurile actualei puteri, iar de la Bacau a fost declarata admisa o alta firma cu spate politic, Euro Byota SRL, selectata si pentru alte programe de finantare.

Nici Opozitia nu lipseste. Pe pozitia 39 se afla firma Gourmanderie, care apartine lui Alex Flutur, fiul fostului primar al municipiului Botosani, Catalin Flutur (PDL).

Si mai grav este ca pe primele 50 de pozitii figureaza opt firme infiintate in urma cu o luna, ceea ce contrazice intreaga filosofie a programului, scrie sursa citata.

In urma presiunilor exercitate de presa, procurorii DNA au cerut lamuriri, iar ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a decis ca procedura de pe 28 august de inscriere in programul "Minimis" va fi anulata, urmand a fi reluata.

Agentia Romana de Consultanta cere demisia ministrului Daniel Chitoiu pentru suspiciunile de frauda.

Scandalul pe minimis continua: Amenintari cu instanta si tacerea Ministerului Finantelor

Scandal la Finante: Cand va fi organizata o noua procedura pentru minimis

Mii de firme din tara care au incercat sa-si inscrie proiectele cu ajutorul aplicatiei online puse la dispozitie de minister nu au reusit sa acceseze formularele. In schimb, la numai cateva minute de la deschiderea sesiunii de inscriere, a si aparut o lista cu firme deja selectate.

Lista finala a proiectelor admise a fost publicata dupa doar 25 de minute. Ea cuprinde 714 proiecte inregistrate, din care 644 au fost admise, ultimul la ora 8:35:41. Sesiunea de inregistrare a inceput la 8:30 si trebuia finalizata la ora 17.00, conform programului initial.

Astfel, in numai 5 minute, Ministerul a inregistrat 714 proiecte si in urmatoarele 20 a si admis 644.

Schema de ajutor de minimis se adreseaza firmelor mici si mijlocii care vor sa obtina fonduri de pana la 200.000 de euro de la stat.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#Adomnitei scandal firme Minimis, #Flutur castigator program Minimis, #scandal finante Minimis , #IMM