Ziare.com

IMM-urile romanesti, in agonie: Aproape 200 de firme dispar zilnic

Joi, 20 Iunie 2013, ora 21:50

   

IMM-urile romanesti, in agonie: Aproape 200 de firme dispar zilnic
Dupa cinci ani de la integrarea in Uniunea Europeana si sub spectrul consecintelor crizei mondiale, radiografia de ansamblu a intreprinderilor mici si mijlocii scoate in evidenta o serie de vulnerabilitati ale IMM-urilor din Romania.

Potrivit raportului realizat de Fundatia Post-Privatizare (FPP) si remis Ziare.com, nu,arul firmelor mici si mijlocii radiate zilnic in 2012 este de aproximativ 200.

Mai exact, in 2011 s-au inregistrat un numar de 73.244 de radieri la nivelul intregii tari, in anul 2012 a fost inregistrat un numar de 71.746 de radieri, reprezentand o usoara scadere, respectiv de 2,05%, potrivit documentului citat.

Per ansamblu, IMM-urile realizeaza 58% din volumul total al cifrei de afaceri din economia non-financiara, fiind preponderente in fata intreprinderilor mari, in majoritatea sectoarelor economice. In acest context, evolutia negativa a sectorului IMM are un impact major in economie, in conditiile in care acestea detin o pondere majora, de 99,7%, in numarul total de firme active din Romania si au un aport tot mai semnificativ la crearea locurilor de munca. Practic, 65,7% din numarul total de angajati romani lucreaza in IMM-uri.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

La finele anului 2012, numarul mediu de salariati in IMM era de 2.524.290, in crestere cu 4,1% fata de anul precedent. Cei mai multi salariati din IMM-uri lucreaza in servicii (30%) si comert (27,2%), corespunzator numarului cel mai mare de firme.

IMM-urile din industria prelucratoare angajeaza aproape 27% din numarul total de salariati desi detine numai 10% din numarul total de firme.

Chiar daca datele analizate in cadrul raportului indica o usoara revenire in zona pozitiva a principalilor indicatori, arata ca IMM-urile din Romania se afla intr-un moment de rascruce, cu o stabilitate fragila care se manifesta diferentiat la nivelul claselor de marime si al sectoarelor de activitate economica sau de la o regiune la alta.

Criza generalizata care a fortat intreprinderile romanesti sa evolueze intr-un mediu economic neprietenos, caracterizat de dezechilibre structurale, de instabilitatea regimului fiscal si de un sistem bancar reticent la creditarea firmelor mici a lasat urme adanci, care vor avea efecte pe termen lung.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1668 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cred caci anul acesta vor disparea toate.

Traiasca coabitarea psd-basescu
Restul(prostimea) nu conteaza!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor