Noul Cod Fiscal si microintreprinderile: Ramane de vazut daca Guvernul isi va indeplini tintele

Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:46
2676 citiri
Noul Cod Fiscal si microintreprinderile: Ramane de vazut daca Guvernul isi va indeplini tintele
Foto: EY Romania

Proiectul noului Cod Fiscal, elaborat de Guvern, cuprinde niste modificari interesante in legatura cu impozitul pe veniturile microintrepreinderilor, sustine Andra Casu, senior manager la divizia de asistenta fiscala si juridica a firmei de consultanta EY Romania.

In primul rand, e vorba de introducerea unei cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati (prin reducerea impozitului la 1% in cazul microintreprinderilor cu peste 2 salariati si cresterea lui pana la 3%+1.530 lei pe trimestru pentru microintreprinderile fara salariati).

Noul Cod Fiscal: Microintreprinderile platesc impozit chiar daca nu au niciun angajat

Guvernul doreste ca aceasta masura sa stimuleze cresterea numarului de locuri de munca, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Totodata, se prevede ca impozitul va fi de 3% in cazul microintreprinderilor aflate in inactivitate temporara, "ceea ce va duce, cel mai probabil, in timp la disparitia acestor microintreprinderi inactive", a explicat specialistul EY Romania.

"De asemenea, consider binevenita completarea adusa textului de lege, care scoate de sub incidenta impozitului pe microintreprinderi societatile care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si a gazelor naturale. Acesta este un aspect care in trecut a ridicat probleme, mai ales in cazul companiilor petroliere nou-infiintate, care intrau obligatoriu in regimul de microintreprindere, in cazul in care capitalul social la infiintare era de sub 25.000 euro", a aratat Andra Casu.

In plus, in noua propunere de Cod Fiscal se prevede cresterea treptata a plafonului pentru incadrarea ca microintreprindere, de la 65.000 euro in prezent, la 75.000 euro in 2017, 85.000 euro in 2018 si chiar 100.000 euro incepand cu 2019.

"Beneficiile estimate pentru buget sunt semnificative - si anume, 316 milioane de lei doar pentru 2016. Ceea ce ramane de vazut este daca va fi atins si un alt efect scontat pe termen mediu, acela de a creste incasarile bugetare din impozitul pe venit si contributii sociale, prin stimularea unei gandiri antreprenoriale a microintreprinderilor", a conchis Andra Casu.

Capcanele ascunse in noul Cod Fiscal Interviu

C.P.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#noul Cod Fiscal microintreprinderi, #Cod Fiscal modificari firme , #IMM