Scandal la Finante: Chitoiu anuleaza oficial inregistrarile pentru minimis - Ce solutie are Ponta

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 19:30
2282 citiri
Scandal la Finante: Chitoiu anuleaza oficial inregistrarile pentru minimis - Ce solutie are Ponta

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat, joi, ca prima sesiune de inregistrare on-line a cererilor de finantare in cadrul schemei de minimis a fost anulata in mod oficial, printr-un ordin emis de institutie.

Daniel Chitoiu, seful MFP, a precizat inca de la sfarsitul lunii august ca va anula sesiunea din cauza problemelor tehnice intampinate de IMM-uri, insa abia acum a devenit oficial, in baza Ordinului ministrului Finantelor nr. 1485/2013, conform anuntului publicat pe site.

Scandal la Finante: Cand va fi organizata o noua procedura pentru minimis

De asemenea, tot in conformitate cu acest act normativ, vor fi returnate IMM-urilor cererile de acord pentru finantare, insotite de documentele justificative, depuse/transmise la Registratura generala a MFP, prin posta cu confirmare de primire.

Potrivit documentului, sesiunea de inregistrare on-line a cererile de finantare urmeaza sa fie reluata "la o data ulterioara".

Motivul pentru care a fost anulata prima sesiune de minimis il reprezinta "disfunctionalitatile aparute in derularea procedurii de inregistrare on-line pe pagina web a MFP, care au condus la imposibilitatea accesului egal al tuturor intreprinderilor interesate de ajutorul de stat", a explicat ministerul.

In plus, probleme tehnice au dus la "eliminarea sanselor egale ale IMM-urilor de a se incadra printre firmele ale caror cereri de finantare ar fi fost selectate".

Sesiunea de inregistrare on-line a cererilor de finantare pentru ajutoarele de minimis destinate IMM-urilor s-a deschis pe 28 august 2013 si dupa numai cinci minute s-a inchis, pentru ca a fost epuizat bugetul total de 500 de milioane de lei.

Care e solutia lui Ponta

Premierul Victor Ponta a precizat, joi, ca Agentiile de dezvoltare regionala vor gestiona schema de minimis, in locul Ministerul Finantelor.

Firme apropiate baronilor locali, printre castigatorii programului "Minimis"

"Cred ca solutia pe care impreuna cu ministrul de Finante, domnul Chitoiu, o vom aplica in perioada imediat urmatoare este sa nu mai tina la Ministerul de Finante aceste programe si sa le dam la ADR-uri (agentii de dezvoltare regionala - n.red.), cele care au functionat pana la urma cel mai bine, si nu o sa mai avem calculatoare care se blocheaza si zeci de mii de firme care acceseaza doar la Ministerul de Finante", a declarat Ponta, aflat intr-o vizita in judetul Calarasi, unde a participat la semnarea unor contracte intre autoritatile locale si beneficiari de fonduri europene alocate in baza Programului Cresterea Competitivitatii.

Blocaj la minimis

Mii de firme din tara care au incercat sa-si inscrie proiectele cu ajutorul aplicatiei online puse la dispozitie de minister nu au reusit sa acceseze formularele. In schimb, la numai cateva minute de la deschiderea sesiunii de inscriere, a si aparut o lista cu firme deja selectate.

Scandalul pe minimis continua: Amenintari cu instanta si tacerea Ministerului Finantelor

Lista finala a proiectelor admise a fost publicata dupa doar 25 de minute. Ea cuprinde 714 proiecte inregistrate, din care 644 au fost admise, ultimul la ora 8:35:41. Sesiunea de inregistrare a inceput la 8:30 si trebuia finalizata la ora 17.00, conform programului initial.

Astfel, in numai 5 minute, Ministerul a inregistrat 714 proiecte si in urmatoarele 20 a si admis 644.

Schema de ajutor de minimis se adreseaza firmelor mici si mijlocii care vor sa obtina fonduri de pana la 200.000 de euro de la stat.

Citeste si:
Liderii PSD, despre partidul lui Liviu Dragnea: "Au mai fost încercări. Astăzi sunt undeva în zona neparlamentară"
Liderii PSD, despre partidul lui Liviu Dragnea: "Au mai fost încercări. Astăzi sunt undeva în zona neparlamentară"
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a afirmat luni, 20 septembrie, că nu vede ceva nou în privinţa partidului anunţat de Liviu Dragnea, astfel de iniţiative având în trecut şi alţi...
Președinta Senatului Anca Dragu: "Rămânem fermi pe ideea că ar trebui cerut vot pe întregul guvern"
Președinta Senatului Anca Dragu: "Rămânem fermi pe ideea că ar trebui cerut vot pe întregul guvern"
Parlamentarii ar trebui să aibă dreptul să-şi exercite votul cu privire la componenţa Guvernului, iar reprezentanţii USR PLUS rămân "fermi" pe ideea că ar trebui cerut un vot în Parlament...
Sursa: Ziare.com