Scandalul pe minimis continua: Amenintari cu instanta si tacerea Ministerului Finantelor

Joi, 29 August 2013, ora 20:14
3469 citiri
Scandalul pe minimis continua: Amenintari cu instanta si tacerea Ministerului Finantelor
Foto: gov.ro

Desi ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat, miercuri seara, ca doreste ca procedura de atribuire a ajutoarelor de minimis sa fie anulata, din cauza firmelor care au contestat functionalitatea site-ului, aceasta decizie i-a infuriat pe cei care au reusit sa-si inscrie proiectele. Ei ameninta ca vor da institutia in judecata.

Astfel, peste 20 de societati care au reusit, miercuri dimineata, sa obtina recipise de inregistrare online pentru ajutorul de minimis se pregatesc sa dea in judecata Ministerul Finantelor Publice dupa ce ministrul de resort a anuntat anularea sesiunii de inscrieri online.

"Este ca si cum ai anula rezultatul unui meci de fotbal si ai suspenda echipele participante dupa incheierea partidei pe motiv ca s-a creat inghesuiala pe poarta de acces in teren. Si noi ne-am confruntat cu un sistem de inscriere online deficitar care, in cea mai mare parte a timpului, nu functiona. Dar eram zece oameni in fata calculatoarelor si am reusit sa obtinem recepise de inregistrare doar pentru doua proiecte. Cele doua firme ale caror proiecte au fost inregistrate au aparut pe lista publicata imediat de Ministerul Finantelor Publice.

Societatile comerciale in cauza au actionat in baza prevederilor legale si a regulilor procedurale impuse de catre Hotararea de Guvern 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu este cinstit sa fie descalificate daca nu incalcat normele in vigoare la acea data. Beneficiarii care au fost inregistrati online si-au castigat locul la evaluare, nici decum la finantare.

Daca Ministerul Finantelor Publice va sustine in continuare anularea procesului de inregistrare online, beneficiarii sunt pregatiti sa isi ceara drepturile in instanta", a declarat pentru Ziare.com reprezentantul unei companii de consultanta in afaceri.

In plus, Braiescu George, administrator Eurobyota Construct, sustine ca este o mare incurcatura.

"Este o mare prostie. Ieri au contestat cei care nu au prins lista, iar daca are loc inca o sesiune, o sa conteste ceilalti care nu au prins lista, si asta pana la calendele grecesti", sustine acesta.

Ministerul de Finante a anulat inscrierile pentru ajutoarele de minimis. Procedura va fi reluata (Video)

Pierzatorii inca cred ca licitatia nu va fi anulata

Chitoiu a precizat ca i s-a adus la cunostinta despre erorile serverului, astfel ca procedura va fi anulata si reluat ulterior.

"Din primele investigatii a rezultat faptul ca resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au aparut blocaje si mesaje de eroare in accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis.

Ca urmare, am decis ca sesiunea de inregistrare on-line desfasurata astazi pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri", a afirmat ministrul liberal Daniel Chitoiu, intr-o informare de presa.

Cu toate acestea, de pe site-ul Ministerului nu au fost retrase lista cu castigatorii si nici pagina unde se pot face inregistrari. Mai mult, firmele pot introduce chiar si recipisa.

In consecinta, multi reprezentanti ai societatilor care nu au reusit sa isi inregistreze proiectele considera ca, de fapt, procedura nu este inca anulata in mod oficial si se tem ca atribuirile vor fi facute in acelasi mod.

"Eu nu cred ca se va anula sesiunea aceasta", a declarat administratorul firmei Eurobyota Construct, pentru Ziare.com, in timp ce Paul Tius, administrator Mara Estet, a spus ca "vreau sa vad care o sa fie schimbarea, pentru ca daca o sa se faca o alta inregistrare la fel ca asta, nu o sa rezolve nimic".

Pana la ora difuzarii acestei stiri, reprezentantii Ministerului Finantelor nu au raspuns solicitarilor formulate de Ziare.com, pentru a lamuri situatia.

Fondurile s-au terminat in aproape 6 minute

IMM-urile sustin ca nu si-au putut inregistra miercuri cererile pe site, si cu toate acestea, lista cu cei aproape 650 de castigatori a fost publicata la doar cateva minute de la terminarea procedurii.

Mai multe firme au contactat redactia Ziare.com pentru a semnala ca sesiunea de inregistrari, desfasurata miercuri dimineata, a durat doar 5 minute si ca in tot acest timp, site-ul Ministerului nu a fost functional.

In plus, atunci cand unii antreprenorii au reusit cu greu sa se conecteze si sa completeze formularul, la incercarea de a-l trimite a aparut o eroare care a blocat finalizarea procesului.

Exista insa si cazuri fericite, astfel ca unii antreprenori au reusit sa isi inscrie proiectul.

Lista finala a proiectelor admise a fost publicata dupa doar 25 de minute. Ea cuprinde 714 proiecte inregistrate, din care 644 au fost admise, ultimul la ora 8:35:41. Sesiunea de inregistrare a inceput la 8:30 si trebuia finalizata la ora 17.00, conform programului initial. Astfel, in numai 5 minute, Ministerul a inregistrat 714 proiecte si in urmatoarele 20 a si admis 644.

Scandal pe minimis la Finante: Firmele acuza ministerul de frauda si cer interventia Corpului de Control

Ce sunt ajutoarele de minimis

Schema de ajutor de minimis se adreseaza firmelor mici si mijlocii care vor sa obtina fonduri de pana la 200.000 de euro de la stat.

Ministerul Finantelor estima anterior ca numarul de companii care solicita ajutor de minimis ar fi ajuns la 2.000, dupa ce Guvernul a aprobat saptamana trecuta majorarea bugetului de la 400 la 500 de milioane de lei pentru acest proiect.

Astfel, ajutoarele de minimis se acorda de la stat IMM-urilor, sub forma de sume nerambursabile in procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, in limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent in lei, respectiv 100.000 euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier.

Pentru a beneficia de ajutor de minimis, intreprinderea solicitanta trebuie sa obtina un acord pentru finantare din partea Ministerului Finantelor Publice, cererile de acord pentru finantare fiind inregistrate exclusiv on-line.

Citește și:
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale...
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...