Scandalul pe minimis: Solutia oferita de Grapini - Mai putini bani pentru IMM-uri

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 14:06
1699 citiri
Scandalul pe minimis: Solutia oferita de Grapini - Mai putini bani pentru IMM-uri

Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a anuntat, joi ca se vor opera mai multe modificari la schema de minimis, printre care se numara si scaderea plafonului maxim de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, masura luata impreuna cu patronatele, pentru ca banii sa ajunga la cat mai multe firme.

Potrivit acesteia, inscrierea proiectelor va dura zece zile si s-a renuntat la criteriul "primul venit, primul servit", scrie Mediafax.

In schimb, se vor acorda punctaje fiecarui proiect in functie de anumite criterii.

De asemenea, a fost scoasa obligativitatea ca firmele sa pastreze un anumit numar de locuri de munca, in schimb IMM-urile urmand sa primeasca un punctaj mai mare in functie de numarul celor pe care ii angajeaza.

Scandalul pe minimis: Firmele "suspecte" nu pot fi gasite

Maria Grapini a mexplicat cum va fi acordat punctajul:

"Indicatorii sunt urmatorii: pentru productie - 35 de puncte, pentru servicii, sanatate, asistenta - 20 puncte si la cercetare - 30 de puncte, deci maxim de puncte la productie. Pe cine vrem noi sa ajutam, cine sunt cele mai fragile, in functie de marime si atunci am spus dam maxim de puncte de microintreprinderi - 15 puncte, la intreprindere mica - 10 puncte, la intreprindere mijlocie - 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare cumva, este acel numar de oameni. Daca aveti un angajat primiti 15 puncte, daca angajati doua locuri de munca nou create - 20 de puncte, 3 locuri de munca - 25, 4 locuri - 30 si cinci locuri - 35", a declarat Maria Grapini.

Ea a mentionat ca va fi acordat un punctaj mai mare si pentru zona rurala.

Pentru ca proiectul sa fie acordat, acesta trebuie sa primeasca mai mult de 60 de puncte, dintre-un total de 100, iar dupa notare, se va face o ierarhizare.

Ea a explicat ca apoi, timp de 60 de zile, vor fi verificate dosarele pentru a nu exista neconcordante dupa ce un soft va stabili care firme au punctajele mai mari pe baza criteriile mai sus mentionate.

Singurul lucru care nu a fost, deocamdata, stabilit este daca aceste dosare vor fi depuse la ADR-uri sau la Oficiile pentru IMM-uri.

Grapini a participat, joi, la intalnirea de lucru cu tema "Oportunitati si probleme ale IMM-urilor in contextul economic actual", organizat de Federatia Patronala a Textilelor, Confectiei si Pielariei in Mamaia si a spus celor prezenti ca mai multe criterii din cadrul schemei de minimis vor fi modificate.

Prima sesiune de proiecte a fost anulata

Ministerul Finantelor este acuzat de mai multe firme ca a fraudat concursul de proiecte pentru obtinerea ajutorului de minimis din 28 august, concurs anulat in cele din urma, din motive tehnice. Pe fir a intrat si DNA-ul, care a inceput cercetarile si a confiscat mai multe calculatoare din sediul Ministerului Finantelor.

IMM-urile sustin ca nu si-au putut inregistra cererile pe site, si cu toate acestea, lista cu cei aproape 650 de castigatori a fost publicata la doar cateva minute de la terminarea procedurii.

Mai multe firme au contactat redactia Ziare.com pentru a semnala ca sesiunea de inregistrari, desfasurata miercuri dimineata, a durat doar 5 minute si ca in tot acest timp, site-ul ministerului nu a fost functional.

In unele cazuri, atunci cand antreprenorii au reusit cu greu sa se conecteze si sa completeze formularul, la incercarea de a-l trimite a aparut o eroare care a blocat finalizarea procesului.

Daniel Chitoiu a dat un ordin de ministru prin care a anulat aceasta sesiune, care se va relua, "la o data ulterioara".

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com