Schimbari importante la schema de minimis - Responsabilitatea, pasata la Grapini

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 20:45
2903 citiri
Schimbari importante la schema de minimis - Responsabilitatea, pasata la Grapini

Ministerul Economiei a pus spre dezbatere publica proiectul de hotarare privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de IMM-uri, care contine cateva modificari importante fata de versiunea precedenta.

Astfel, in primul rand, Ministerul de Finante nu se va mai ocupa de acordarea ajutorului de minimis pentru IMM-uri, ci departamentul condus de ministrul delegat Maria Grapini, in subordinea Ministerului Economiei.

Scandalul pe minimis: Solutia oferita de Grapini - Mai putini bani pentru IMM-uri

Guvernul are in vedere si alte schimbari, inclusiv in ceea ce priveste valoarea maxima a ajutorului de minimis ce poate fi acordat, care va fi de 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, pe o perioada de 2 ani consecutivi, in limita echivalentului in lei a valorii maxime de 100.000 euro, se conform proiectul de hotarare amintit.

Pana acum, ajutorul nerambursabil era de pana la 200.000 de euro, cu 100% din cheltuielile eligibile. In consecinta, numarul estimat de IMM-uri beneficiare creste de la 1.000 la 1.111.

Unele lucruri raman neschimbate

Pentru a beneficia de ajutorul de minimis, intreprinderea solicitanta trebuie sa obtina acordul pentru finantare din partea Oficiului Teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie (OTIMMC), din raza teritoriala in care se afla sediul social al intreprinderii solicitante, nu din partea Ministerului de Finante, la fel ca pana acum.

De altfel, tot OTIMMC verifica, la sediul intreprinderilor beneficiare de ajutor de minimis, veridicitatea si conformitatea documentelor aferente cheltuielilor eligibile efetuate de intreprinderi in cadrul schemei de finantare.

Au fost eliminate mai multe criterii, inclusiv cel privind locurile de munca

Beneficiarii ajutorului de minimis trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii pentru a putea obtine finantarea de la bugetul de stat. Una dintre aceste conditii a fost abrogata.

Mai exact, prevederea potrivit careia beneficiarii "prezinta un studiu tehnico-economic din care rezulta viabilitatea proiectului de investitii si eficienta economica a intreprinderii solicitante in urmatorii trei ani de la finalizarea investitiei".

De asemenea, a fost eliminata obligativitatea ca firma sa mentina 5-7 locuri de munca pe o perioada de 3 ani de la finalizarea investitiei. Se precizeaza doar ca beneficiarul trebuie sa creeze pana la finalizarea investitiei si sa mentina minim 3 ani de la finalizarea unvestitiei "locurile de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni".

Inscrierea se va face in termen de 10 zile, pe un site nou

In vederea inscrierii pentru obtinerea finantarii nerambursabile, fiecare solicitant trebuie sa se inregistreze pe site-ul www.aippimm.ro.

Dupa inregistrate, solicitantul va compelta si transmite on-line formularul de inscriere incepand cu ora 10.00 a primei zile de inscriere, timp de zece zile de la demararea inscrierii, pana la ora 20.00 a ultimei zi de inscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului.

Calculul punctajului se face in mod automat si transparent dupa completarea formularului de inscriere, punctajul minim acceptat de principiu la finantare fiind de 60 de punct din maxim 100 de puncte posibile.

Ministerul Finantelor a fost acuzat de mai multe firme ca a fraudat concursul de proiecte pentru obtinerea ajutorului de minimis din 28 august, concurs anulat in cele din urma, din motive tehnice.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#schimbari ajutor schema minimis, #schimbari ajutor minimis, #ministerul Economiei schema minimis, #schema ajutor minimis , #IMM