Statul da bani celor care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Ajutoare intre 10.000 si 30.000 de euro

Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:17
7854 citiri
Statul da bani celor care vor sa deschida o firma sau sa-si dezvolte afacerea: Ajutoare intre 10.000 si 30.000 de euro

Statul roman ofera bani pentru cei care vor sa deschida o firma sau doresc sa-si dezvolte afacerea, iar Guvernul a aprobat, joi, finantarea pentru cateva programe guvernamentale care vin in sprijinul lor.

E vorba de 4 scheme de ajutor de minimis pentru IMM-uri, dintr-un total de 10 programate pentru anul 2016, informeaza un comunicat al Executivului remis Ziare.com.

Inscrierile urmeaza sa inceapa din aceasta luna, iar antreprenorii pot primi ajutoare nerambursabile intre 10.000 si 30.000 de euro.

Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis, Guvernul estimeaza cresterea numarului IMM-urilor si a numarului locurilor de munca.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu, a explicat care sunt diferentele fata de anii anteriori.

In primul rand, accesul la finantare ar trebui sa fie mai usor. In plus, doritorii nu vor mai fi obligati sa depuna documentatia administrativa la Oficiile teritoriale pentru IMM si Cooperatie in format fizic, ci vor putea fi incarcate in aplicatia online destinata fiecarui program in parte.

Care sunt programele

Iata cele 4 programe de ajutor de minimis pentru care s-a aprobat finantarea:

1. "Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata" - in 2016, acest program are un buget alocat de 21,049 milioane de lei.

  • Guvernul estimeaza ca 156 de operatori economici vor beneficia de acest program, care are ca scop dezvoltarea IMM-urilor.
  • Schema de finantare: alocatie financiara nerambursabila de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei.

2. "Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri" - in 2016, acesta are un buget alocat de 22,7 milioane de lei, estimandu-se minimum 501 beneficiari.

  • Schema de finantare: alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul in lei, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri.

3. "Programul national multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii" - in 2016, programul are un bugetul de 500.000 de lei. Guvernul estimeaza ca vor fi cel putin 10 beneficiari.

  • Schema de finantare: alocatie financiara nerambursabila de maximum: 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 50.000 lei.

4. "Programul pentru organizarea Targurilor IMM-urilor" - in 2016, programul are un buget de 3 milioane de lei, estimandu-se un numar de 600 de operatori economici beneficiari ai acestui program.

  • Schema de finantare: alocatie financiara nerambursabila pentru decontarea cheltuielilor IMM aferente participarii la targ.

Cum se va face inscrierea

Romanii care vor sa faca afaceri si cei care vor sa-si dezvolte afacerile se vor putea inscrie intr-unul dintre aceste programe pe site-ul Directiei Polittici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei (AIPPIMM), prin aplicatii electronice care se vor deschide in ziua demararii sesiunii de depunere a cererilor.

Selectia beneficiarilor se va face dupa anumite criterii si in limita bugetului alocat fiecarui program, prezentate de AIPPIMM, mai precizeaza Guvernul.

C.P.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...