Comoara din adancuri: Romania, intre primele 5 tari din UE la potentialul resurselor minerale

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 23:00
8157 citiri
Comoara din adancuri: Romania, intre primele 5 tari din UE la potentialul resurselor minerale
Foto: Wikipedia

Romania se afla intre primele cinci tari din Uniunea Europeana din punctul de vedere al potentialului resurselor minerale de care dispune, a declarat, joi, Grigore Pop, director general in Agentia Nationala de Resurse Minerale, in cadrul Forumului Economic Minier.

"Romania se afla in primele cinci tari din Uniunea Europeana in privinta potentialului de resurse minerale, potrivit datelor pe care le au la dispozitie autoritatile de profil din fiecare tara. Din pacate, daca vorbim de exploatare, suntem mai jos decat atat", a spus Pop.

El a mentionat ca Romania dispune de aproape tot spectrul de resurse minerale posibile, incepand cu hidrocarburi, metale feroase si neferoase, carbune, materiale de constructii, roci de tot felul, precum si ape minerale.

Noua lege a minelor ar putea redeschide unele exploatari

Anterior, in cadrul aceleiasi conferinte, Sorin Gaman, director general adjunct al Directiei Generale de Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, a spus ca minele inchise in care inca exista resurse bogate ar trebui redeschise, ceea ce va fi posibil dupa aprobarea noii legi a minelor.

"Am inchis 550 de mine in ultimii ani din cauza ineficientelor economice si tehnologiilor invechite, dar tehnologiile au avansat si exista multi investitori care vor sa investeasca in acest domeniu. Noua lege a minelor va prevedea si redeschiderea unor mine. Credem ca noua lege trebuie aprobata de urgenta, pentru ca multe resurse ale Romaniei sunt in mine inchise, halde de steril si iazuri de decantare", a subliniat Gaman.

El a precizat ca va tine cont si de interesele comunitatilor locale. Potrivit acestuia, vor fi incluse in noul act normativ si o serie de rezerve strategice, care vor avea un regim special.

Gaman a mai spus ca noua lege a mineritului ar putea fi aprobata spre finele acestui an, in a doua sesiune a Parlamentului.

La inceputul lunii ianuarie, premierul Victor Ponta declara ca legea minelor este una absolut necesara.

"In mod sigur este o lege necesara pentru ca, dincolo de propaganda, se refera la foarte multe resurse naturale si avem foarte multe situatii de blocaj. Remin Baia Mare ar fi, sa zic, prima care imi vine in minte, dar sunt si altele", a spus Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#resurse minerale Romania, #protential resurse minerale Romania, #resurse minerale, #inchidere mine Romania , #industria
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
'geaba! Comisioanele-au fost luate!
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ce de comisionatzi bântuie p-acilea cu depunctura...