Criza loveste in majoritatea sectoarelor europene

Duminica, 23 Noiembrie 2008, ora 12:06
1547 citiri
Criza loveste in majoritatea sectoarelor europene

In Europa, criza economica a afectat sectorul auto, industria chimica, transporturile, sectorul imobiliar si totul pare sa indice ca efectele negative se vor extinde si in alte domenii.

Deteriorarea conditiilor pe piata auto, cea mai vulnerabila in fata crizei financiare mondiale, si limitarea creditarii afecteaza deja furnizorii si companiile intermediare, dar si industria chimica si siderurgica, ce asigura materia prima, arata AFP.

BASF, liderul mondial in industria chimica, a anuntat in decursul acestei saptamani suspendarea temporara a activitatii in 80 de fabrici, masura ce va afecta 20.000 de salariati, in timp ce grupul francez Rhodia va reduce productia cu 40% in cele trei uzine din Franta.

Federatia europeana a industriei chimice (CEFIC) estimeaza o scadere a productiei in industria chimica, cu exceptia sectorului farmaceutic, cu 1,3% in 2009.

Producatorii siderurgici europeni ar putea afisa rezultate financiare in scadere cu 43% in 2009, potrivit estimarilor bancii americane de investitii JPMorgan.

ArcelorMittal, cea mai mare companie siderurgica din lume, a anuntat la inceputul lui noiembrie o scadere cu 35% a productiei globale, in al patrulea trimestru din 2008.

Prima recesiune din zona euro

Economia zonei euro a intrat in recesiune pentru prima data de la infiintare, respectiv din 1999, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) nu estimeaza o crestere economica inainte de 2010, asteptandu-se in schimb la o crestere a somajului in urmatorii doi ani.

Diminuarea creditarii a contribuit, de asemenea, la scaderea constructiilor in Europa, iar "orice estimare a unei ameliorari inainte de 2010 ar fi hazardata", potrivit studiului realizat de lideul mondial in sectorul asigurarilor de credite, Euler Hermes, ce apartine de grupul german Allianz.

JCDecaux, cea mai mare companie de publicitate exterioara si mobilier urban din lume, si-a revizuit in scadere previziunile de profit si cifra de afaceri pentru 2008, pe fondul deteriorarii mediului economic in sectorul publicitar.

De asemenea, in urma scaderii generale a cererii, companiile de transport aerian au inregistrat, in septembrie, prima scadere a traficului international de pasageri din ultimii cinci ani si cea mai severa scadere a transportului de marfuri din ultimii sapte ani, potrivit unui anunt al Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA) .

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#criza, #recesiune, #zona euro, #Europa, #lovit, #sectoare , #industria