Cum vor fi avioanele in 2050

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 18:09
5376 citiri
Cum vor fi avioanele in 2050

Daca nu se schimba nimic fundamental la nivelul industriei aeronautice, traficul aerian va creste de sapte ori pana in 2050, in timp ce emisiile de gaze cu efect de sera vor creste de patru ori.

Astfel, un pas esential pentru o industrie aeronautica verde este trecerea la avioane comerciale electrice, cu zero emisii. Momentan exista insa o bariera tehnologica, reprezentata de cata putere poate sa genereze o baterie, "per kilogram", scrie Business Insider.

Un aspect de luat in calcul pentru energie alternativa il reprezinta si scaderea substantiala a costurilor panourilor solare, care au devenit cea mai ieftina forma de energie in multe ditre statele SUA.

Reducerea cu 70% a costurilor bateriilor litiu-ion pana in 2025, precum si cresterea rapida a costului carburantului arata ca viitorul va aduce o diferenta mare intre costurile de functionare ale avioanelor care se bazeaza pe combustibil fosil fata de cele care vor alege metode "mai verzi".

Pana atunci, biocombustibilul poate reduce cu 36-85% emisiile de gaze de sera, procentul depinzand de tipul de teren folosit pentru cresterea culturilor. Cum trecerea de la un tip de combustibil la altul este relativ simpla, biocombustibilul pare o alternativa buna pana in momentul in care se va renunta de tot la motoarele cu combustie.

Adoptarea oricarei noi tehnologii pentru aeronave - de la cercetare, design, testare si integrare deplina - reprezinta de obicei un proces care dureaza un deceniu. Tinand cont de faptul ca motoarele clasice vor disparea pana la jumatatea secolului, trebuie aduse inovatii si pe alte planuri, precum designului avioanelor, materialele de constructie, propulsia, dar si modul de control pentru traficul aerian.

Volt Air - un concept de avion electric

Foto: Business Insider

Citeste si:
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni credinţa şi speranţa, a transmis...
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...