Cumparati de la noi - cum opresti concedierile la "exemplul de succes" din industria romaneasca

Marti, 04 Iunie 2013, ora 07:35
4877 citiri
Cumparati de la noi - cum opresti concedierile la "exemplul de succes" din industria romaneasca
Foto: obiectivdevaslui.ro

Uzina Rulmenti Barlad se confrunta cu o situatie aparent paradoxala. In conditiile in care 97% din productia de anul trecut a mers catre export, situatia sa financiara ar trebui sa fie una cel putin buna. Insa in urma cu o luna au inceput concedierile colective.

Dupa cum a precizat recent ministrul Economiei, Varujan Vosganian, faptul ca aproape toate produsele care ies din mainile barladenilor sunt vandute in alte tari este "si o veste buna, dar si una proasta".

"Mi-ar fi placut ca industria de automobile din Romania sa aiba mai multa nevoie de acesti rulmenti. (...) As vrea ca piata interna sa fie mai incapatoare pentru rulmentii care se produc aici", a declarat oficialul, in 12 martie 2013, la conferinta "Rulmenti Barlad - 60 de ani de traditie si performanta in Romania", organizata de URB Group, proprietarul fabricii, conform blogului oficial.

Astfel, la nici macar o luna de la vizita ministrului la aceasta societate, conducerea a anuntat disponibilizari colective. Aproape 250 de oameni au fost concediati dupa vacanta de Paste, din cauza scaderii volumului de comenzi, pe fondul crizei globale.

Lovitura a fost cu atat mai mare cu cat societatea nu face prea multe livrari in Romania, lucru ce l-a determinat pe deputatul PP-DD de Vaslui, Tudor Ciuhodaru, sa sustina ideea unei promovari intense a industriei romanesti chiar la ea acasa.

"Mi se pare ca e de datoria noastra sa incercam sa ne promovam industria. Este pacat sa o lasi de izbeliste si sa nu-i folosesti potentialul de crestere. E pacat ca in cativa ani am reusit sa ne vindem caciula si sa distrugem atata munca", a precizat deputatul, pentru Ziare.com.

In prezent, la fabrica detinuta de turcii de la Kombassan mai lucreaza putin peste 2.000 de barladeni, in conditiile in care in 1997, dupa ce a fost finalizata privatizarea, ea avea 2.850 de angajati.

Tudor Ciuhodaru considera ca trebuie luate masuri la nivel guvernamental pentru ca produsele locale sa fie promovate macar in Romania. De asemenea, oficialii statului roman le pot promova prin ambasade, iar acestea ar putea transmite informatia mai departe, in afara.

"Trebuie sa fii activ si administratia sa gaseasca o cale de supravietuire si de dezvoltare a industriei romanesti. Eu sustin ideea ca tot ce e produs in Romania trebuie promovat cum se cuvine, iar politicienii locali ar trebui sa faca o radiografie a industriei si sa o faca sa functioneze interconectat. Daca nu ne promovam noi, atunci cine sa ne ajute?", s-a intrebat retoric deputatul PP-DD.

Rulmenti Barlad a avut anul trecut afaceri de 233,6 milioane de lei (52,4 milioane de euro), in scadere cu 11% fata de 2011 si un profit net de 18,6 milioane de lei (4,17 milioane de euro).

Promovarea pe plan local ar fi intr-adevar o solutie?

In martie, ministrul Vosganian prezenta fabrica de la Barlad ca un exemplu pozitiv pentru o privatizare reusita a statului roman.

"Am avut o intalnire televizata cu un grup de jurnalisti economici care imi vorbeau despre industria romaneasca, asa cum vorbesti despre un sector in declin. Le-am spus: uite, putem sa facem prinsoare, dumneavoastra o sa-mi vorbiti despre o societate aflata in dificultate si eu am sa va dau un exemplu de succes si va marturisesc ca Uzina de Rulmenti Barlad era unul dintre acestea", a precizat seful de la Economie.

Ministrul a mai facut apel ca rulmentii produsi la Barlad sa se gaseasca si pe piata din Romania.

Dar cererea pentru produsele fabricii a scazut cu 25%, in primele trei luni din acest an, iar conducerea a fost nevoita sa reduca numarul personalului.

Analistul Aurelian Dochia sustine insa ca o crestere a volumului de vanzari pe piata locala nu ar avea efecte vizibile pentru societatea din Barlad, in conditiile in care acolo se fabrica niste produse specializate.

"Daca existau clienti si fabrica avea capacitatea sa produca ceva compatibil cu necesarul clientelei din Romania, nu vad de ce nu ar fi fost facuta pana acum", a mentionat acesta, pentru Ziare.com.

"Un contract cu o firma mare din Romania poate insemna si o retehnologizare si o recalificare a oamenilor, insa depinde de cat de departe se merge cu aceasta chestie. Adica daca va fabrica tot rulmenti, nu cred ca va fi o problema prea mare. Oamenii stiu sa faca acelasi lucru, chiar daca unele masini ar putea fi modificate. Dar eu nu cred ca exista prea multi clienti in Romania pentru productia lor", a conchis analistul.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#concedieri fabrica Rulmenti Barlad, #angajati uzina Rulmenti Barlad, #situatie uzina Rulmenti Barlad, #uzina Rulmenti Barlad , #industria