Industria de armament a Romaniei da tun dupa tun: Comenzi de sute de milioane de dolari

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 14:14
11097 citiri
Industria de armament a Romaniei da tun dupa tun: Comenzi de sute de milioane de dolari
Foto: Romarm

Industria de aparare a Romaniei da semne puternice de revitalizare, este concluzia sedintei de analiza a activitatii pe primele 6 luni a companiilor din industria de aparare, realizata de Ministerul Economiei.

Totodata, s-a constatat ca cifra de afaceri a crescut cu 13%, valoarea exportului a crescut cu 31,77%, iar valoarea contractelor pentru export este egala cu valoarea insumata a exporturilor din ultimii 3 ani.

Au fost incheiate contracte pana in anul 2019, in timp ce mai multe companii au realizat profituri operationale, unele dintre ele urmand sa atinga capacitatea maxima de productie, arata Ministerul Economiei, intr-un comunicat de presa.

Cea mai mare parte a companiilor din industria de aparare au realizat cresteri ale cifrei de afaceri precum si a veniturilor din exploatare.

Cifra de afaceri pe ansamblu industriei a crescut cu 13%, ajungand la o valoare de 309.114.000 lei, sustine Ministerul Economiei.

Industria de aparare a realizat cresteri semnificative ale exportului. Totalul exportului realizat in semestrul I 2015, de catre companiile de stat, a fost de aproximativ 284.000.000 lei, ceea ce inseamna o crestere a exporturilor cu 31,77 % fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Companiile care au realizat cele mai mari cresteri ale exportului sunt: S. Avioane Craiova S.A. 86,5 %, Compania Nationala ROMARM S.A. (aparat central) 39,31 %, S.C. IOR S.A. 28,27 %, S. IAR S.A. 17,45 %.

Comenzi uriase

Potrivit sursei citate, in prima parte a anului 2015 au fost contractate comenzi pentru munitie si armament in valoare de aproximativ 215.000.000 de dolari, "ceea ce va asigura desfasurarea procesului de productie in domeniul munitiei si armamentului pana in 2019".

Valoarea contractelor incheiate in prima parte a anului este aproximativ egala cu valoarea insumata a exporturilor din ultimii 3 ani.

Sunt companii, printre care S.Uzina Mecanica Sadu S.A., S.Uzina Mecanica Cugir S.A.,

S.Fabrica de Arme Cugir S.A., S.Uzina Mecanica Mija S.A. si S.Carfil Brasov S.A., care vor atinge capacitatea maxima de productie si in acelasi timp un grad mare de ocupare a fortei de munca, arata sursa citata.

"Industria este dependenta de piata externa atat in ceea ce priveste aprovizionarea cu materii prime, materiale, subansamble sau componente cat mai ales din punct de vedere al desfacerii, cea mai mare parte a productiei, in proportie de peste 80% fiind destinata exportului.

Industria de aparare romaneasca incepe sa iasa si din starea de izolare prin care a trecut in ultimii ani, crescand numarul contactelor externe cu noi potentiali beneficiari. De asemenea a crescut si interesul unor mari companii internationale de a cunoaste mai bine capacitatile industriale romanesti in vederea cooperarii si colaborarii industriale", mai arata Ministerul Economiei.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#industrie armament Romania, #vanzare arme Romania, #industrie arme Romania , #industria