Industria si comertul vor creste - INS

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 13:34
694 citiri
Industria si comertul vor creste - INS
Foto: Arhiva

Sectoarele industriei si comertului cu amanuntul vor inregistra o crestere moderata in perioada septembrie - noiembrie 2011, in comparatie cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj in randul managerilor societatilor comerciale, realizat de Institutul National de Statistica (INS).

In schimb, serviciile vor avea o activitate stabila, iar, pe domeniul constructiilor, se va observa o usoara scadere, conform indicatorului sold conjuctural, publicat de INS.

Astfel, in cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%).

Cele mai mari cresteri se vor inregistra in domeniul fabricarii autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjuctural +37%), al fabricarii produselor farmaceutice de baza si preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +23%) si al fabricarii calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +15%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare.

Potrivit estimarilor din luna septembrie 2011, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -15%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -12%).

Managerii estimeaza scaderea stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -17%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +6%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat o tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +15%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +12%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +6%) si a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +10%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +19%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -1%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#crestere industrie, #crestere activitate comert , #industria