Ziare.com

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rezervele naturale strategice ale Romaniei

Luni, 27 Mai 2013, ora 11:33

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rezervele naturale strategice ale Romaniei
Nu sunt un specialist al temei si tocmai de aceea sunt intrigat de lipsa ei in spatiul public, de absenta contributiilor ziaristilor si specialistilor.

As vrea sa stiu ce intelegem prin rezerve naturale strategice ale unei tari, care sunt ele in Romania, cum si cine le gospodareste si gestioneaza, daca ne apartin doar noua, celor in viata, sau si urmasilor nostri.

In literatura mai veche, rezervele strategice reprezinta acele rezerve ce se constituie la nivelul unei tari cu scopul de a asigura buna desfasurare a activitatilor economico-sociale in situatii deosebite (calamitati naturale, cataclisme, catastrofe ecologice etc.), precum si in situatii de criza sau razboi.

Nu la aceste situatii de exceptie ma refer, ci la rezervele naturale ale tarii care, prin prezenta, absenta, utilizarea lor rationala sau jaf irational, contribuie la buna dezvoltare pe termen mediu si lung a unei tari.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

La fel de importanta este legatura cu Securitatea Nationala, care ar trebui sa contina un capitol special dedicat rezervelor naturale strategice ale tarii.

Pana la opiniile specialistilor, pot sa-mi imaginez ca rezervele naturale strategice sunt cele de tipul: resurse energetice, resurse minerale, suprafetele de pamant folosite in agricultura, padurile, resursele de apa, ape medicinale si geotermale, resursele naturale pentru turism, pozitia geografica geostrategica si altele asemanatoare.

Obtine Romania maximum posibil din exploatarea lor de catre romani? Dar din concesionarea lor catre straini, care au bani, tehnologie, management si piete de desfacere? Dar din vanzarea lor catre straini?

Care este si va fi rolul "baietilor destepti", care au supt Hidroelectrica, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, alte companii de stat care exploateaza si folosesc rezervele naturale strategice, in cazul in care acestea ar ramane in proprietatea statului? Este autoritatea de stat in stare sa-i opreasca? Pana in prezent n-a fost!

Avem deja un exemplu, cazul OMV-Petrom. Care extrage titeiul din Romania cu 16 $ barilul, comparativ cu 100 $ media mondiala, are profit de 800 milioane euro/an, dar romanii platesc aproape acelasi pret pentru litrul de benzina ca ungurii si austriecii, care n-au resurse proprii de petrol, cum are Romania.

Sigur, OMV-Petrom este principal contributor la bugetul de stat, a facut investitii masive in infrastructura de exploatare, in benzinarii si mai da de lucru la 23.000 de romani.

Una peste alta, este o afacere buna sau proasta pentru Romania, pentru romani? Astept evaluarea economistilor si finantistilor.

Ce rol are energia regenerabila? Deocamdata costurile sunt mari, dar in viitor, odata cu imbunatatire tehnologiilor? Dobrogea, tara vanturilor permanente, este luata cu asalt de investitorii straini. Cu ce beneficii pentru Romania?

Sunt tot mai multe semnale ca se apropie o criza alimentara, generata de cresterea rapida a populatiei in unele state, de amenintarile la sanatatea oamenilor provenind din chimizarea fara limite a tehnologiilor alimentare si de productie a materiilor prime.

In momentul de fata, Romania importa 50-60% din alimentele necesare si datorita faptului ca subventiile pentru agricultori sunt mult mai mari in Germania, Franta, Olanda etc., comparativ cu Romania, iar acest fapt permite agricultorilor europeni sa vanda la preturi mai mici, comparativ cu agricultorii romani.

Dar si starea de inapoiere a zonei rurale din Romania face ca 45% din populatia tarii sa contribuie cu 10% din PIB. Cand se milostiveste Dumnezeu sa dea ploaie, ca in rest...

Deja un milion de hectare de pamant din Romania, de cea mai buna calitate, sunt cumparate de catre straini. Mai nou se orienteaza spre paduri.

Din 2014, conform tratatelor de aderare la UE, si persoanele fizice primesc dreptul sa cumpere teren arabil in Romania. In 2008, o evaluare oficiala ne spunea ca 6,5 milioane de hectare de pamant arabil stau in nelucrare.

In cazul aparitiei crizei alimentare, proprietarii straini ai terenurilor, avand conexiuni, logistica, experienta in comert international, vor vinde produsele agricole, obtinute cu forta de munca romaneasca, cui da mai mult. Probabil consumatorilor bogati din Germania, Anglia, etc. Nu romanilor, care nu sunt bogati.
Sigur, se poate argumenta ca si proprietarii romani ar face acelasi lucru. Nu e chiar asa.

Micii proprietari de ferme agricole isi vand acum produsele la piata romaneasca, dintre blocuri, in relatia directa cu cumparatorii din blocuri. La preturi decise de puterea de cumparare a locatarilor.

Pe de alta parte, fara suprafete mari, tehnologii moderne, masini de mare randament, nu se poate ajunge la productivitati comparabile cu acelea obtinute de europeni sau americani, care sa poata hrani 80 milioane de cetateni europeni, cum se presupune ca ar fi potentialul agriculturii romanesti.

In alt articol am propus un proiect intracomunitar care sa transforme Romania in gradina ecologica a Europei, gradina ce ar putea hrani, cum spuneam, 80 milioane de cetateni europeni. Totul inclus intr-un tratat european negociat si construit pe principiul win-win.

Este buna ideea mai noua a presedintelui Basescu, ca statul sa aiba drept de preemtiune la cumpararea terenurilor? Ca sa faca ce, cu ele? Daca e vorba de noi CAP-uri si IAS-uri, nu. Daca isi mareste potentialul de negociere in cazul unui mare proiect intracomunitar, atunci da.

Dar exploatarea terenurilor sa fie facuta de operatori privati, in regim de concesionare, eventuale fonduri europene si ale unor tari partenere in proiect sa fie gestionate de manageri privati, europeni. Iar redeventele sa fie cele uzuale, practicate in alte tari in afaceri similare.

Resursele minerale, aur, uraniu, cupru, ridica si ele aceleasi probleme. Romania nu are tehnologie, manageri/specialisti si resurse financiare pentru exploatarea lor.
Ce facem, le lasam sa zaca in pamant, pentru urmasi, sau le concesionam exploatarea si avem grija ca redevantele sa fie cele optime? Ca daca facem contracte cum a facut Adrian Nastase cu Bechtel, mai bine lipsa.

Dar resursele de carbune? Utilizarea carbunelui ca resursa energetica este puternic poluanta si exista standarde ale UE pe care nu avem voie sa le depasim. Asta inseamna tehnologii noi, antipoluante, care costa si nu ne sunt la indemana.

Revenim la dilema, le concesionam la straini, sau le lasam sa astepte pentru timpul in care vom fi capabili sa le exploatam cu tehnologii proprii, nepoluante?

Logica intrarii in UE a fost urmatoarea: sa punem la un loc resursele umane, materiale, naturale, tehnologice, rezervele tarilor ce compun UE, pentru a trai cu totii mai bine.

Pentru a invata unii de la altii, iar tarile mai sarace, precum Romania, sa beneficieze de fonduri nerambursabile uriase, de investitii in tehnologie, bani, management, piete, de gardienii respectarii democratiei si statului de drept. Odata intrati si acceptati in clubul UE, trebuie sa mergem mai departe, sa jucam dupa regulile clubului, aparandu-ne interesele nationale privind dezvoltarea sustenabila, nivelul de trai si toate drepturile cucerite din statutul de membru UE.

Politica privind rezervele naturale strategice trebuie strans legata de proiectele comune cu UE, viziunea comuna asupra exploatarii resurselor naturale in toate tarile, nu doar in Romania.

Globalizarea este o provocare, o oportunitate, o sansa, dar si un pericol, pentru cei care nu stiu s-o gestioneze corect.

Nu stiu sa existe un colectiv sau mai multe, de specialisti in dezvoltare durabila, care, scutiti de gestionarea problemelor de zi cu zi ale tarii, sa-si consacre eforturile unor astfel de proiecte. Sau exista, dar atunci unde este rezultatul muncii lor? Studiile rezultate ghideaza politicile publice al Guvernului Romaniei?

Ar fi o pierdere imensa faptul ca luptele politice sa intunece in asa hal mintilor conducatorilor incat sa piarda total din vedere perspectivele cu termen mediu si lung ale acestei problematici.

Articolul de fata contine mai degraba intrebari, o invitatie la dezbaterea jurnalistica si de specialitate, pentru gasirea raspunsurilor posibile la intrebarile ridicate.

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1812 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

salut

și mulțumesc !

După ce Germania și Franța au spus NU exploatării gazelor de șist deși n-au bogăția campurilor noastre nelucrate, trebuie să fim orbi sau talhari să ne furăm și această căciulă.

 

se vor vinde toate strainilor contra comisioane grase politicienilor

hotia din Roamnia n-are limite...

 

Articolul pune in lumina cel mai ascuns subiect al politicilor

actuale. Rezervele zise strategice sint marfa de vinzare in mina exclusiva a guvernatilor, de orice culoare ar fi ei. Acesta este fondul lor de comert, generator de comisioane ale caror cifre ar imbolnavi de invidie pina si un astronom!
De aceea nici evaluarea lor, nici utilizarea lor nu va fi facuta publica prea repede.
Daca Securitatea National sau nu mai stiu ce serviciu in slujba adevarata a tarii ar face aceste evaluari si ar juca rolul de gardian fata de hraparetzii vinzatori de resurse si bogatii naturale, atunci am putea spune ca exista o oarecare sansa ca copii cpoiilor nostri sa aiba parte de ceea ce nu am dorit sa consumam, un fel de mostenire peste generatii.
In Occident se gindeste astfel, viitorul si copii sint beneficiarii fara rezerva a ceea ce posedam acum. Din pacate, nu cred ca aceasta constiinta a datoriei fata de viitorii copii ai tarii face parte din mentalitatea romanesaca sau mentalitatea socuialista a uslamistilor. Ar fi bine sa putem evolua macar in aceasta directie si sa nu prapadim tot ceea ce, in definitiv, nu ne apartine...
L-ati auzit pe Cernea cel Verde cu astfel de conceptii? M'as mira.

 

O sa fie-n "spatiul public" dupa cumparare!

http://www.youtube.com/watch?v=CMfZUMwl7HU

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor