Putin doboara economia Germaniei

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:44
7692 citiri
Putin doboara economia Germaniei

Indicii principali ai industriei germane au coborat puternic in luna septembrie, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele 15 luni, dupa ce tensiunile din Ucraina si-au pus amprenta puternic pe sectorul de baza al celei mai mare economii europene.

Indicele Purchasing Managers Index (PMI), care reliefeaza situatia din acest segment al economiei, a scazut pana la 50,3%, de la 51,4 in august. Fiind totusi peste 50%, sectorul este considerat in crestere, dar avansul este unul extrem de slab, scrie The Telegraph.

Noile comenzi primite de uzinele germane au scazut pentru a patra luna consecutiv, indicand un viitor nu foarte roz.

"Cifrele slabe din industrie devin un indice pentru fragilitatea unei recuperari economice mai largi", a declarat Oliver Kolodseike, economist al publicatiei Markit, care spune ca si in randul oamenilor de afaceri predomina un sentiment negativ privind evolutia economica a Germaniei.

Sectorul pe care se sprijina in acest moment Germania, pentru cresterea economica, este cel al serviciilor, care a crescut cu 55,4% in septembrie. Publicatia a prognozat pentru Germania o crestere a PIB-ului de doar 0,4% in acest trimestru.

Acelasi indice PMI pentru Franta arata ca atat in sectorul industrial, cat si in cel al serviciilor cifrele se afla intr-un teritoriu negativ, la 48,8 si 49,4. Datele arata ca trendul de crestere zero al economiei franceze va continua.

"Comenzile anemice continua sa dea inapoi sectorul privat. Reducerea preturilor e insuficienta pentru a obtine noi comenzi", a declarat Jack Kennedy, economist la Markit.

Sectorul industrial din Germania este foarte expus in cazul unor conflicte intre Rusia si vecinii sai, dar si din cauza sanctiunilor dictate de Occident Moscovei pentru implicarea in conflictul din estul Ucrainei.

Ce inseamna PMI

Purchasing Managers Index (PMI) este un indice ce reliefeaza situatia sectorului manufacturier al unei tari. Valoarea lui se calculeaza in functie de cinci elemente: situatia cererilor noi, productia, livrarile si mediul de angajare.

Nu este un indicator la fel de important ca rata inflatiei, de exemplu, insa el este folosit pentru a prezenta evolutia unui sector important al economiei.

Daca PMI este peste 50, atunci acest lucru indica o expansiune a sectorului manufacturier comparativ cu valoarea din luna precedenta. Sub valoarea 50, indicatorul reflecta o contractie, in timp ce 50 sugereaza o stagnare.

Citeste si:
Congresul PNL resetează relația dintre partid și Klaus Iohannis: Ce ar însemna victoria lui Orban?
Congresul PNL resetează relația dintre partid și Klaus Iohannis: Ce ar însemna victoria lui Orban?
Alegerile interne din PNL nu înseamnă doar competiţia dintre Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Se tranşează si parteneriatul dintre liberali şi preşedintele Klaus Iohannis. O eventuală...
Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: "Nu sunt firmă de advertising"
Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: "Nu sunt firmă de advertising"
Premierul Florin Cîțu spune, întrebat dacă se consideră vinovat de eşecul campaniei de vaccinare, aşa cum acuză unii dintre cei care îl contestă, că el nu este firmă de advertising....
Sursa: Ziare.com