Romania ipohondra: Noi ne indopam cu pastile, piata medicala face afaceri de miliarde

Luni, 08 Iunie 2015, ora 09:56
4665 citiri
Romania ipohondra: Noi ne indopam cu pastile, piata medicala face afaceri de miliarde

Piata medicala creste ca-n basme intr-o Romanie mai ipohondra ca oricand, sustin analistii agentiei de business information si credit risk management KeysFin.

Ei au realizat un studiu in care au analizat evolutia financiara din ultimii cinci ani a peste 5.800 de firme cu 31.250 de coduri CAEN care vizeaza productia, distributia si comercializarea de medicamente.

Iar rezultatele arata ca, din 2009 si pana in 2014, afacerile acestora au crescut spectaculos, ignorand criza economica si efectele ei, se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Business-ul in domeniu a avansat de la 13,2 miliarde lei in 2009, la 16,68 miliarde in 2013, iar datele partiale pe 2014 arata ca acest nivel a trecut de 17 miliarde de lei.

Bilantul total al business-ului din acest sector indica un profit in crestere de la 545 milioane lei in 2009 la 802 milioane lei in 2013. Iar datele preliminare arata ca in 2014 s-ar fi atins nivelul de 1 miliard de lei!

Datele KeysFin arata ca romanii au cheltuit pe medicamente si tratamentele din farmacii in intervalul 2009-2014 peste 85,4 miliarde de lei, asigurand firmelor din domeniu un profit de 4,4 miliarde de lei.

Cum s-a ajuns la aceasta performanta, in conditiile provocarilor generate de criza?

"Firmele de medicamente au sesizat problemele uriase din sistemul medical romanesc si le-au exploatat", afirma analistii de la KeysFin. "Aduceti-va aminte de perioada de pana in 2000, cand numarai pe degete farmaciile, cand lipseau cele mai elementare medicamente. Si vorbim de o piata de peste 16 milioane de consumatori. Firmele au sesizat acest potential si au investit masiv in dezvoltarea retelelor de farmacii, in realizarea unor contracte cu spitalele etc.", au mai aratat acestia.

Haos pe piata farmaciilor. Cum sunt afectati pacientii - Interviu cu un vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor

Televizorul ne-a facut depedenti de pastile

Analistii de la KeysFin afirma ca evolutia pietei a fost influentata de politicile publice falimentare.

"Absenta unei strategii coerente de dezvoltare a sectorului de asistenta medicala de stat, demotivarea financiara a cadrelor medicale si tratamentuldeficitar acordat bolnavilor in clinicile si spitale de stat au contribuit la aceasta situatie", considera expertii de la KeysFin.

Pe de alta parte, expertii subliniaza rolul major al campaniilor media care au inoculat romanilor dependenta de pastile, de tratamentele "miraculoase", usor de administrat.

"Decat sa ajungi la spital, sa trebuiasca sa suporti mizeria, umilintele, dezastrul din spitale, romanilor li s-a inoculat ideea ca se pot trata singuri. Astfel am ajuns sa avem unul dintre cele mai mari consumuri de medicamente pe cap de locuitor din Europa.

Faptul ca firmele au stiut sa isi joace cartea in aceasta piata nu este deloc de condamnat, insa lipsa de reactie a statului este blamabila", spun expertii citati.

Terapia si Sensiblu, castigatorii pietei

Analiza KeysFin arata ca, dintre cele peste 5.800 de firme care au raportat datele financiare la Registrul Comertului in intervalul 2009-2014, cele mai mari afaceri in domeniul productiei de medicamente le-a inregistrat Terapia SA, de 2,26 miliarde de lei cu un profit net de 461, 3 milioane de lei, iar in domeniul lanturilor de farmacii de Sensiblu SRL, de 5,73 miliarde lei, cu un profit de 63,3 milioane de lei.

In clasamentul producatorilor de medicamente si alte produse medicale/sanitare, Terapia este urmata de Gedeon Richter Romania SA, Bio Eel SRL, Inflomed Fluids SRL si Ferrosan SRL. Toate aceste companii au raportat afaceri cumulate intre 200 si 600 milioane de lei, si profituri i ntre 6 si 51 milioane de lei.

Topul farmacistilor, dominat de reteaua Sensiblu, este completat de S.I.E.P.C.O.F.A.R. SA, Help Net Pharma, Farmaceutica Argesfarm si Gedeon Richter Farmacia SA.

Cu o sigura exceptie, Gedeon Richter, care a raportat pierderi, toate celelalte retele de farmacii au iesit pe plus in intervalul analizat, cu 13 pana la 36 milioane de lei.

"Imaginea de ansamblu a pietei este una de crestere sustenabila", spun expertii KeysFin, estimand potentialul de crestere intre 15 si 30% pe termen mediu si lung. Prognoza include intreg spectrul de servicii, de la productia de medicamente, la distributie, vanzare (farmacii) si unitati de asistentasi tratament (spitale, centre de diagnostic si clinici private).

"Dezvoltarea retelelor private de tratament medical a venit sa suplineasca problemele din sistemul medical de stat. Asa-zisele reforme din ultimii ani, inclusiv introducerea cardului de sanatate fara o infrastructura bine pusa la punct, determina tot mai multi pacienti sa se indrepte catre mediul privat", considera cei de la KeysFin.

"Sa te tratezi la stat a devenit o solutie doar in caz de urgenta pentru multi dintre romani, mai ales pentru cei care beneficiaza de a sigurarimedicale private", afirma acestia.

De ce banii care se colecteaza pentru Sanatate nu se duc la Sanatate? Interviu Colegiul Farmacistilor

Ce trebuie sa faca statul

Potrivit analistilor, in actualele conditii, statul este dator sa ia cateva masuri esentiale pentru a echilibra necesara balanta dintre serviciile publice si cele private, mai cu seama ca suntem obligati sa sustinem serviciile de stat, prin intermediul contributiilor CAS pe care le platim luna de luna.

"In primul rand, este nevoie de o administrare mai eficienta a banilor de la CAS, folosindu-se inclusiv expertiza din mediul privat. Cardul de sanatate, de exemplu, este un instrument eficace in masura in care este si aplicat asa cum trebuie.

Pe de alta parte, este necesara motivarea personalului medical dar si eliminarea legaturilor dintre medicii de la stat si firmele private. In plus, legislatia ar trebui sa limiteze promovarea medicamentelor, 'tratamentelor miraculoase', prin intermediul mass-media si sa impuna un control mai strict al produselor care primesc acceptul de comercializare", mai spun cei de la KeysFin.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#afaceri farmacii Romania, #afaceri medicamente romania, #afaceri farmacii , #industria