2012: Anul marilor insolvente

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 19:33
2483 citiri
2012: Anul marilor insolvente

Peste 15.000 de firme, inclusiv companii foarte mari, nu si-au mai putut plati datoriile in acest an si au fost nevoite sa ceara insolventa, iar o parte dintre ele au incetat definitiv activitatea.

Numarul lor este mai mic comparativ cu anul precedent, insa se remarca o crestere a cifrei de afaceri medii, noteaza Mediafax.

Patru din zece firme care au intrat in insolventa in primele 11 luni ale anului activeaza in domeniul transporturilor si depozitarii, industriei prelucratoare si comert, iar in total 15.148 de firme au ajuns in incapacitate de plata in acest interval, usor sub nivelul de anul trecut.

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente in 2012 este cu 34% mai mare decat cea a firmelor care au intrat in incapacitate de plata anul trecut.

In prima luna a anului, producatorul de lactate Tnuva Romania, cu actionari israelieni, a cerut declansarea procedurii de insolventa. Firma inregistrase "pierderi masive", iar operatiunile au fost inchise.

Magazinele Minimax Discount si Macro, detinute de omul de afaceri Dinu Patriciu, au cerut, in februarie, insolventa la Tribunalul Ilfov. In acel moment, toate cele 58 de magazine ale lantului erau deja inchise, la doar un an si jumatate din momentul in care Patriciu a intrat in actionariat.

Doua saptamani mai tarziu, a cerutinsolventa si compania Mic.ro Retail, care detinea magazinele Mic.ro, si cu care Patriciu isi propusese sa scoata de pe piata lanturile de hypermarketuri.

Constructorul Concefa Sibiu a cerut, tot in februarie, deschiderea procedurii de insolventa, cu intentia de reorganizare a activitatii. Cererea a fost aprobata la jumatatea lui martie.

Scaderea puterii de cumparare a populatiei a afectat si firmele de taximetre. Una dintre cele mai mari din Bucuresti, Taxi Mondial, a cerut insolventa in instanta la finele lunii februarie, dupa ce in ultimii ani a inregistrat pierderi de cateva milioane de lei.

Din cauza crizei, o parte dintre romani au renuntat si la vin. Tribunalul Constanta a aprobat in martie cererea de intrare in insolventa a companiei Murfatlar Romania, unul dintre principalii producatori locali de vin.

Producatorul de materiale de constructii Cars Tarnaveni, al carui actionar principal este omul de afaceri Gheorghe Calburean, a cerut insolventa tot in martie dupa ce in ultimii ani a inregistrat pierderi de cateva milioane de lei.

Falimentele nu au ocolit industria IT, dar nu profitul a fost problema

Falimentele nu au ocolit nici industria IT, dar problemele nu au avut legatura cu lipsa de profitabilitate. Tribunalul Bucuresti a aprobat in aprilie deschiderea procedurii de insolventa a RHS Company, la solicitarea firmei, distribuitorul IT, cu afaceri de peste 80 milioane de euro in 2010 si profit in ultimii trei ani, avand conturile blocate ca urmare a unei suspiciuni de frauda prin neplata TVA.

O alta companie cunoscuta, Piritex, detinuta de omul de afaceri Petrica Usurelu, a intrat in insolventa in prima parte a anului. Piritex, prezenta pe piata din Romania din 1994, distribuie mocheta, covoare, linoleum, parchet, adezivi si accesorii, asigurand si servicii de transport, montaj si intretinere a acestor produse.

La sfarsitul lunii mai, complexul expozitional Romexpo din Bucuresti a intrat in insolventa, la cererea unui creditor, firma Arsenoaiei si Matasel Consulting, pentru neplata unei datorii de peste 180.000 lei reprezentand contravaloarea unor servicii de publicitate.

Dar cea mai mare companie intrata in insolventa in acest an este producatorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat. Compania a intrat in insolventa la 20 iunie, din mai multe cauze, printre care vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.

Firma care tiparea Pagini Aurii a intrat si ea in faliment prin procedura simplificata, dupa ce instanta a admis in noiembrie cererea unui debitor si a stabilit ca de procedurile ulterioare sa se ocupe un lichidator provizoriu.

Ultima mare firma care are probleme este o obisnuita a contractelor cu statul in ultimii ani. Tribunalul Giurgiu a aprobat la inceputul lunii intrarea in insoventa a companiei Romstrade, detinuta de Nelu Iordache, la cererea firmei Agroindustrial Construct din Iasi. Instanta a aprobat si intrarea in insolventa a unei alte alte companii controlata de Nelu Iordache, Romstrade Logistic Expres (fosta Direct Aero Services).

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...