ActiveWatch si Reporteri Fara Frontiere protesteaza fata de Codul insolventei (Video)

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 08:48
1367 citiri
ActiveWatch si Reporteri Fara Frontiere protesteaza fata de Codul insolventei (Video)
Foto: freepress.net

ActiveWatch si Reporteri Fara Frontiere protesteaza fata de amendamentele aduse Codului insolventei si condama decizia Guvernului Romaniei de a adopta intr-o totala lipsa de transparenta o Ordonanta de Urgenta ale carei prevederi ameninta libertatea presei si dreptul publicului la informatie.

Prin sustinerea acestei legi, Guvernul a deschis un nou capitol in istoria controlului politic si economic al institutiilor media din Romania, informeaza editia in limba engleza a site-ului Reporteri Fara Frontiere.

Miercuri, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, care prevede suspendarea licentei pentru companiile audiovizuale care intra in procedurile de insolventa. Ordonanta de Urgenta a fost publicata vineri, in Monitorul Oficial.

Codul insolventei: Peste 100 de posturi de radio si tv, afectate - dilema mare la CNA

In acest sens, ActiveWatch si Reporteri Fara Frontiere considera ca articolul de lege este in clara contradictie cu articolul 30, alin. (4) din Constitutie, care prevede ca "Nicio publicatie nu poate fi suprimata", punand astfel in pericol dreptul constitutional al libertatii de exprimare.

De asemenea, se mai condamna faptul ca noua lege saboteaza puterile institutionale ale Consiliului National al Audiovizualului, institutie care este, potrivit legii, "este autoritate unica de reglementare in domeniul serviciilor de programe audiovizuale", potrivit articolului 10, alin. (2) din Legea 504/2002 a audiovizualului.

Codul insolventei - discriminatoriu, lipsit de transparenta si in contradictie cu scopul procedurilor de insolventa

In plus, proiectul de lege in conflict cu alte prevederi ale Legii audiovizualului, care defineste conditiile sub care o licenta pentru audioviual poate fi retrasa. Sub Legea audiovizualului, CNA este singura institutie care poate sa emita sau sa revoce licente de emisie. In plus, suspendarea licentelor nu este prevazuta in Legea 504/2002.

Totodata, Ordonanta de Urgenta este, potrivit ActiveWatch si Reporteri Fara Frontiere, discriminatorie si este dedicata exclusiv mass-media audiovizuala, cu toate ca sunt si alte sectoare ale economiei care opereaza pe baza unor licente emise de autoritatile pubice.

Se mai arata ca noul Cod al insolventei a fost adoptat intr-o totala lipsa de transparenta, fiind introdus in ziua votului, cu toate ca proiectul a fost deschis dezbaterii publice timp de aproape o luna, fara articolul in cauza. Nu in ultimul rand, cele doua organizatii arata ca Ordonanta de Urgenta este in clara contradictie cu insusi scopul procedurilor de insolventa, care este acela de a ajuta companiile aflate in dificultate sa isi revina.

Legea insolventei, contestata la Comisia Europeana

ActiveWatch si Reporteri Fara Frontiere cer Parlamentului sa respinga acest articol care ameninta libertatea presei si dreptul cetatenilor la liberatea informatiei. Cele doua organizatii se vor adresa Comisiei Europene, in legatura cu aceasta serioasa amenintare la libertatea presei, comisa de Guvern, mai transmite sursa citata.

Vor fi astfel anuntati comisarul european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, precum si comisarul european pentru Agenda Digitala, Neelie Kroes.

CJI, despre noul Cod de insolventa: Creeaza premisele unui abuz

De asemenea, si reprezentantii Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) sustin ca articolul din noul Cod al insoventei care presupune ridicarea licentei de difuzare in cazul televiziunilor sau a radiourilor aflate in insolventa este restrictiva, aduce atingere libertatii presei si creeaza premisele unor abuzuri.

"O eventuala suspendare a licentei audiovizuale va pune radiodifuzorul in situatia de a inceta emisia, taindu-i astfel posibilitatea de redresare financiara prin prestarea activitatii economice principale. Sistarea emisiei presupune si incalcarea contractelor in derulare, ceea ce ar putea atrage noi sarcini si sanctiuni financiare pentru radiodifuzor", arata Centrul de Jurnalism Independent.

Realitatea Tv: Legea insolventei va inlesni ridicarea licentelor posturilor de televiziune si radio

Legea insolventei a fost publicata vineri in Monitorul Oficial, ea cuprinzand paragraful 3 al articolului 81 si paragraful 2 al articolului 348, a caror existenta a fost descoperita de postul Realitatea TV si care au aparut in lege fara sa existe in varianta care a fost supusa dezbaterii publice.

Primul articol va produce efecte juridice fata de companiile mass-media care se afla in insolventa, obligand CNA sa suspende licenta de functionare posturilor de televiziune si de radio pana la aprobarea unui plan de reorganizare de catre judecatorul sindic.

"In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizionala, in sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului.

In planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi suspuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului", se arata in alin. (3) al articolului 81.

De asemenea, intr-un alt articol (art. 348, alin.(1) din Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa), se arata caracterul retroactiv al noii legi.

"Prezenta lege intra in vigoare la 15 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia prevederilor art.183-203 (Capitolul II, Dispozitii speciale privind grupul de societati - n.red.), care intra in vigoare la 60 de zile de la aceasta data", se arata in alin. (1) al articolului 348.

In alin. (2) se precizeaza insa ca "Prezenta lege se aplica si procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art. 183-203, care se aplica doar cererilor introduse dupa data intrarii in vigoare a acesteia".

Gusa: Ponta vrea sa falimenteze Realitatea Tv - cearta pe Codul insolventei

Pe 18 septembrie, premierul Ponta i-a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa incheie dezbaterea proiectului de lege privind insolventa, astfel incat documentul ar fi trebuit sa fie adoptat saptamana imediat urmatoare si transmis Parlamentului, reluand ideea ca multe dintre firme se folosesc de procedura actuala a insolventei pentru a frauda statul.

Prim-ministrul a adaugat ca evaziunea fiscala este ascunsa "sub haina insolventei", iar foarte multe societati private se trezesc ca un debitor intra in insolventa atunci cand trebuie sa-si plateasca facturile. Proiectul Codului insolventei a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#ActiveWatch Cod insolventa, #Reporteri Fara Frontiere cod insolventa, #Cod insolventa aprobat, #Lege insolventa Monitor Oficial, #suspendare licenta Cod insolventa, #Lege insolventa criticata , #insolventa