"Cancerul" de care sufera economia Romaniei a intrat intr-o noua faza

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 10:08
3479 citiri
"Cancerul" de care sufera economia Romaniei a intrat intr-o noua faza
Foto: Hepta.ro

Insolventa, "cancerul" de care sufera economia romaneasca, are efecte perverse. Desi, in statistici, numarul cazurilor de insolventa este in scadere, in spatele cifrelor se ascunde o situatie alarmanta.

Problema e ca tot mai multe firme cu afaceri de peste 1 milion de euro isi declara incapacitatea de plata, arata o analiza remisa Ziare.com, care a fost realizata de specialistii KeysFin.

Mai mult, Romania are de patru ori mai multe firme in insolventa decat tarile din jur.

Ghid practic pentru declararea insolventei persoanei fizice - Sfatul avocatului

Peste 4.700 de societati au intrat in insolventa in primele 6 luni din 2015, in scadere cu 55,98% comparativ cu aceeasi perioada din 2014, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Statistica pe judete

Cel mai mare numar de companii intrate in insolventa, 1.076, a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, in scadere cu 50,74%, in primele sase luni comparativ cu aceeasi perioada din 2014.

Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Bihor, cu 303 companii in insolventa (-62,91%), Timis cu 284 firme (-40,96%) si Maramures cu 276 (+10,74%) - singurul judet in care numarul insolventelor a crescut fata de anul trecut.

Statistica mai arata ca, din punct de vedere al riscului insolventelor, cele mai sigure judete sunt Calarasi, Harghita, Bistrita Nasaud, Botosani, Salaj si Teleorman, acolo unde numarul firmelor care au declarat incapacitatea de plata nu trece de 50 de cazuri.

Nu sariti in sus de bucurie

Datele statistice arata promitator, la prima vedere, insa ascund un fenomen alarmant, dat de efectele intrarii in vigoare a Codului Insolventelor.

Potrivit expertilor de la KeysFin, documentul a ridicat valoarea-prag a creantei si a dublat termenul dupa implinirea caruia se poate formula cererea de deschidere a procedurii, valoarea crescand de la 30.000 lei la 40.000 lei, iar termenul de la 30 la 60 de zile. Astfel ca legislatia a facut o adevarata curatenie in mediul de business, mai ales in randul firmelor mici.

Expertii in insolventa ne spun insa sa nu ne imbatam cu apa rece. Marea problema este ca a crescut numarul insolventelor in randul firmelor mari, cu un impact major in economie.

"Scaderea incidentei procedurilor de insolventa se inregistreaza, intr-adevar, in randul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri sub 100.000 euro, insa, in cazul celor a caror cifra de afaceri depaseste 1 milion de euro, incidenta a crescut cu 13% raportat la aceeasi perioada a anului anterior (170 de societati) ", sustine avocatul de business Diana Deleanu, de la Rovigo.

Sursa: KeysFin

Potrivit statisticilor, media incidentei insolventei in Romania este de 45 de cazuri la 1.000 de firme active, de 4 ori mai mare decat media in plan regional. Economia romaneasca conduce, detasat, topul insolventelor in Europa de Est.

Paradox economic. Insolventa poate fi un lucru bun!

Avocatul Diana Deleanu, de la Rovigo, spune ca sa faci afaceri cu firme in insolventa poate fi chiar un lucru bun, pentru ca aceste companii sunt atent monitorizate pentru a face pasi pozitivi spre relansarea afacerilor.

Potrivit art. 85 din Codul Insolventei, deschiderea procedurii insolventei ridica debitorului dreptul de administrare (constand in dreptul de a-si conduce activitatea, a-si administra bunurile si a dispune de acestea) daca nu si-a declarat intentia de reorganizare; iar in momentul deschiderii procedurii falimentului, dreptul de administrare inceteaza prin efectul legii.

C.P.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#firme insolventa Romania, #firme intrat insolventa, #insolventa firme , #insolventa
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
"Cancerul"de care sufera economia Romaniei a intrat intr-o noua faza