CE Hunedoara poate fi salvat doar daca sunt concediati 2.000 de mineri

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 13:59
2650 citiri
CE Hunedoara poate fi salvat doar daca sunt concediati 2.000 de mineri
Foto: Facebook/Remus Borza

Complexul Energetic Hunedoara, aflat in insolventa, poate fi salvat doar daca vor fi concediati jumatate dintre mineri si dintre angajatii termocentralelor din Valea Jiului, a declarat Remus Borza (foto), reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Insolventa reprezinta o solutie daca este asumata si administrata corect. Nu orice insolventa rezolva problemele. Uitati-va la RAAN, este in insolventa de trei ani si a intrat in faliment. Uitati-va la Hunedoara. Este in insolventa si o sa intre in faliment", a sustinut Borza, intr-un interviu acordat Agerpres.

El a precizat ca societatea a ajuns in aceasta situatie, deoarece a fost victima prostului management si a ingerintei statului in managementul companiei.

"Sectorul minier trebuia reformat in 1990, cum au facut si polonezii. Noi am tot amanat reformarea acestui sector, care, pentru Romania este identitar. In Romania, aceasta este cea mai veche meserie, are o continuitate de mai bine de 2.500 de ani. Aceasta nu inseamna ca acum trebuie sa facem doar de dragul unei traditii milenare concesii, sa alocam in fiecare an de la buget sute de milioane de lei. Ea trebuie restructurata, trebuie reformata", a aratat reprezentantul Euro Insol.

Borza a sustinut ca, de-a lungul timpului, niciun guvern nu a luat vreo masura radicala in Valea Jiului, avand in memorie mineriadele.

"Toate guvernele de dupa 1990 au trait sub imperiul unei frici ancestrale fata de mineri, pentru ca, bun, ei sunt niste oameni mai din popor, ce-i in gusa si-n capusa, se urca in camion, in tren, cu batele si ne aplica o corectie. Vorba aia, suntem in 2016. Si eu sunt absolut convins ca minerii din Valea Jiului sunt oameni cu un caracter de exceptie. Ei au fost o clasa sociala privilegiata inca de pe vremea lui Ceausescu.

Sigur, este o munca grea, este o munca fizica, este o munca bruta, istovitoare, dar, deopotriva, au fost foarte bine platiti. Dintotdeauna, dar mai ales pana in 1989. Dar aceasta nu justifica o anumita prevalenta fata de alta meserie.

Aveam un dinte impotriva lor, pentru ca erau multi, sunt multi si astazi, dar nu este vina lor. Este vina statului ca nu a avut curaj sa restructureze aceasta zona. Nu mai poti astazi defila cu zeci de mii de salariati in zona energetica", a spus Borza.

Borza: Compania nu este vitala pentru sistemul energetic national

Potrivit acestuia, pentru o functionare optima a companiei vor trebui concediati jumatate dintre mineri si dintre angajatii termocentralelor Mintia si Paroseni.

"Pana la urma, aceasta companie nu este vitala pentru sistemul energetic national. Noi avem 24.000 de MW putere instalata, la un consum care nu a depasit niciodata 9.000 de MW. Insa aceasta companie poate ajuta la serviciile tehnologice de sistem pe acea zona de Nord.

Deci, iata si cateva elemente care sa pledeze pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, evident, restructurat. Deci vreo 2.000 de mineri cu vreo 700 de angajati pe zona de productie de energie, adica 2.700 fata de 6.000 cat sunt acum, evident conteaza la performanta economica si la costurile asociate fiecarui MWh produs", sustine Borza.

El a adaugat ca, in ipoteza unei pene generalizate in sistemul energetic romanesc, care ar produce pagube de zeci de miliarde de euro, CE Hunedoara ar putea face diferenta.

"Deci la o analiza foarte rece, poti lua hotararea: da, inchid. Dar ce se va intampla daca vreodata - si atunci intr-adevar drobul de sare poate sa te intoarca - ar colapsa sistemul energetic chiar si pentru un minut?

Pagubele ar fi incalculabile, de ordinul zecilor de miliarde. O pana generalizata de curent in Romania, chiar si de un minut, ar costa zeci de miliarde de euro. Si atunci, chiar si pentru acel ipotetic 'daca si poate', merita salvata societatea, dar evident optimizata si restructurata", a afirmat reprezentantul casei de insolventa.

CE Hunedoara se afla in insolventa din 7 ianuarie 2016 si are 6.300 de angajati, care lucreaza la minele de carbune Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan, precum si la termocentralele Mintia si Paroseni.

Decapitalizarea Complexului Energetic Hunedoara si intrarea in insolventa au fost planificate inca de la infiintarea sa, din moment ce, an de an, au fost aprobate bugete de venituri si cheltuieli care au prevazut pierderi, se arata in raportul administratorului judiciar al complexului, firma GMC SPRL, cu privire la cauzele intrarii in insolventa.

Potrivit raportului, costurile de productie a energiei in cadrul complexului sunt de doua ori mai mari decat pretul pietei, ceea ce a dus la decapitalizarea treptata a societatii.

Firma GMC SPRL propune, in raportul privind cauzele insolventei, "compensarea datoriilor catre statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, prin preluarea in contul creantei a exploatarilor miniere, in cuantumul rezultat in urma unui raport de evaluare, exploatari ce se pot constitui apoi ca o societate de inchidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel putin pana in 2018".

Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei catre Ministerul Finantelor Publice.

Aceasta propunere va fi evaluata de Adunarea Creditorilor, care va decide cu privire la planul de restructurare.

#Borza mineri CE Hunedoara, #CE Hunedoara faliment , #insolventa