Codul insolventei va ajunge la CCR: "Incalca accesul la justitie, proprietate si discrimineaza"

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 18:24
1460 citiri
Codul insolventei va ajunge la CCR: "Incalca accesul la justitie, proprietate si discrimineaza"

Deputatii PNL Alina Gorghiu si Theodor Nicolescu au declarat, miercuri, ca sesizarea de neconstitutionalitate privind Codul insolventei, ce va fi depusa de liberali la Curtea Constitutionala, priveste faptul ca acesta incalca liberul acces la justitie, proprietatea si introduce o discriminare si poate afecta industria.

Sesizarea PNL priveste 15 articole din proiectul de lege adoptat marti de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a declarat ca in prezent, prin accesul la buletinul procedurilor de insolventa pe Internet, se poate vedea daca s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolventa sau ca exista un raport al administratorului judiciar, insa nu exista niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat si s-a dispus in cauza respectiva.

Scandal in Parlament. Codul insolventei, votat - Opozitia paraseste sala si contesta la CCR

"Din punctul nostru de vedere aceasta este o grava incalcare a accesului la justitie, pentru ca fiecare cetatean pentru a putea participa la procedura trebuie sa stie despre ce este vorba in acea procedura, trebuie sa vada citatia, trebuie sa vada subiectele care se discuta la adunarea creditorilor. Pentru a ataca hotararile judecatoresti trebuie sa le cunoasca, ori hotararile judecatoresti se publica numai pe buletinul procedurilor de insolventa", a sustinut Nicolescu, mentionand ca accesul este in prezent doar contra cost.

El a precizat ca amendamentul sustinut de PNL, pentru acces gratuit la buletinul procedurilor de insolventa a fost in prima instanta acceptat de PSD, insa in cele din urma a fost respins fara a fi prezentate argumente plauzibile.

Un alt subiect contestat de PNL priveste introducerea posibilitatii ca administratorul judiciar provizoriu sa poata sa faca vanzari din patrimoniul societatii pentru a acoperi cheltuielile de procedura.

Deputatul PNL a mentionat ca in cazul in care debitorul este de rea credinta, legea ii permite acestuia prin intermediul administratorului judiciar sa ascunda o parte din averea societatii. "Noi spunem ca aceasta este o incalcare a dreptului de proprietate si a creditorilor si a debitorilor", a afirmat Nicolescu.

Un alt argument invocat de deputatul PNL, in sustinerea neconstitutionalitatii legii, priveste faptul ca este lasat debitorul la mana furnizorilor de energie, de gaze, si de alte produse esentiale pentru functionarea societatii.

"Dau exemplul Oltchim. Daca Oltchim ar intra in procedura insolventei, pe legea asa cum a fost votata ieri in Camera Deputatilor, dupa 90 de zile neputand evident sa acopere cheltuielile cu electricitatea si cu gazele, ar trebui sa-si inchida activitatea. Ar trebui ca miile de oameni care lucreaza acolo sa plece acasa, iar o eventuala repunere in functiune ulterioara ar fi extrem de costisitoare. Cu alte cuvinte, Oltchim ar intra in faliment in 90 de zile daca i s-ar aplica aceasta lege", a declarat deputatul PNL.

Fara studiu de impact

De asemenea, deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat ca un alt argument al neconstitutionalitatii este continut in avizul Consiliului Legislativ, respectiv faptul ca Guvernul nu a prezentat un studiu de impact.

Ea a mentionat ca un alt aspect sesizat de Consiliul Legislativ piveste faptul ca era utila completarea proiectului cu insolventa regiilor autonome si a cea a unitatilor administrativ teritoriale, astfel incat acestea sa nu fie lasate pe seama unor amendamente care sa fie adaugate ulterior.

Gorghiu a afirmat ca in forma adoptata a Codului insolventei regiile autonome se regasesc, ca procedura a insolventei, insa unitatile administrativ teritoriale despre care au existat dezbateri publice ca sunt in aceeasi situatie, nu sunt reglementate.

Deputatul PNL a reclamat inclusiv faptul ca nu este prevazuta insolventa persoanelor fizice, fapt care este o discriminare in raport cu persoanele juridice.

Deputatii PNL au fost intrebati daca tergiversarea aplicarii Codului insolventei nu va duce la o amanare a momentului in care bugetul de stat ar putea beneficia de sume suplimentare, avand in vedere declaratiile premierului Victor Ponta.

"Din punctul nostru de vedere nu va duce la recuperarea sumelor de bani, ba din contra. Credem noi, si insusi presedintele ANAF a declarat ca aceasta initiativa este facuta in detrimentul bugetului national, si de data asta chit ca este la putere sunt de acord cu domnia sa. Dincolo de lucrul acesta e vorba de niste drepturi fundamentale", a declarat Theodor Nicolescu.

"A mai picat o data, Ponta s-a grabit foarte tare cu proiectul acesta de lege si nu-l inteleg (...) Cand vine vorba de Constitutie, cred ca nici dnul Ponta nu se poate grabi", a precizat la randul sau Alina Gorghiu.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 212 de voturi "pentru", 111 "impotriva" si 8 abtineri, proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, PNL si PDL anuntand ca vor ataca proiectul al Curtea Constitutionala.

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...