Colosul care a spulberat peste 1,5 miliarde de euro intra singur in insolventa

Marti, 29 Decembrie 2015, ora 19:44
6472 citiri
Colosul care a spulberat peste 1,5 miliarde de euro intra singur in insolventa
Foto: Arhiva Facebook/Departamentul Energetic

Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara a aprobat intrarea in insolventa voluntara a societatii, dupa ce ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a avut luni seara o discutie cu managementul companiei.

Cererea a fost depusa marti la tribunal si urmeaza ca actionarul majoritar, Ministerul Energiei, sa faca propunerea de administrator judiciar.

Infiintat in 2012, complexul a "mancat", in numai 3 ani, peste 1,5 miliarde de euro - daca se pun la socoteala si datoriile sterse atunci.

In 2012, Romania a cerut aprobarea FMI si CE pentru stergerea unor datorii ale CE Hunedoara in vederea restructurarii. Acceptul a fost primit, complexului energetic i s-au sters, si in 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.

Iar de atunci incoace, ajutoarele de stat si datoriile au trecut bine de jumatatea de miliard de euro.

Complexul Energetic Hunedoara isi cere insolventa. Directorul general a fost demis

Ministrul Energiei, in vizita la CE Hunedoara: O astfel de situatie e complet inadmisibila

CA a hotarat marti si revocarea lui Emil Florut din functia de director general.

"Decizia de intrare voluntara in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara apartine Consiliului de Administratie al societatii si a fost luata dupa o analiza complexa a situatiei companiei.

Sunt optimist in ceea ce priveste situatia Complexului Energetic Hunedoara, avand in vedere ca factorii de conducere au cerut protectia judiciara, in baza legii insolventei. Aceasta decizie evita pierderea locurilor de munca, in urma unui posibil faliment, si ofera un ragaz in raport cu creditorii, pentru pregatirea unui plan de redresare. Aceasta protectie este necesar pentru a repune compania pe drumul corect", a declarat ministrul Victor Grigorescu pentru Curs de guvernare.ro.

In cazul unui faliment si-ar fi pierdut locurile de munca nu numai cei 6.257 de angajati ai CEH, ci si alte cateva mii de la societatile afectate de intreruperea activitatii companiei sau de imposibilitatea de a-si recupera datoriile.

Solutia a fost luata dupa mai multe luni de amanari determinate de presiunea angajatilor speriati ca insolventa va duce la falimentul companiei.

Complexul Hunedoara, care are datorii de aproximativ 1,2 miliarde de lei si se asteapta la pierderi de peste 400 de milioane de lei pe anul in curs, se pune astfel sub protectie, in conditiile in care are poprire pe toate conturile.

Citeste mai departe despre Dupa ce a spulberat peste 1,5 miliarde de euro, Complexul Energetic Hunedoara intra in insolventa voluntara. Ministrul Grigorescu este convins ca este cea mai buna solutie pe Curs de Guvernare

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....