Codul insolventei, neconstitutional

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 15:44
3333 citiri
Codul insolventei, neconstitutional

Noul Cod al insolventei a fost declarat marti neconstitutional, in urma unei sesizari depuse de Avocatul Poporului.

Doua dintre prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa au fost atacate la Curtea Constitutionala (CCR) in urma cu trei saptamani, informeaza Digi 24.

Cu toate acestea, documentul a intrat in vigoare in urma cu patru zile.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.91 / 2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este neconstitutionala", se arata intr-un comunicat emis marti de CCR.

Codul insolventei intra vineri in vigoare

Avocatul Poporului, Anastasiu Crisu, a contestat la Curtea Constitutionala, pe 9 octombrie, prevederea potrivit careia actul normativ se aplica tuturor procedurilor aflate in derulare, sustinand ca acest lucru nu ar respecta principiul previzibilitatii din Constitutie.

De asemenea, a fost atacat articolul potrivit caruia activitatea posturilor de radio si televiziune se suspenda incepand cu deschiderea procedurii de insolventa si pana la confirmarea planului de reorganizare.

Codul insolventei discutat la CNA: Ne transformam in birou de notificari

Codul insolventei a fost aprobat de Guvern pe data de 2 octombrie ca ordonanta de urgenta, ceea ce inseamna ca nu a mai fost nevoie de avizul Parlamentului, precum in cazul proiectelor de lege.

Creste numarul firmelor care intra in insolventa

Premierul Victor Ponta a motivat necesitatea adoptarii noului Cod al insolventei prin existenta unor probleme cu incasarile la buget.

La randul sau, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca scopul noului Cod al insolventei este acela de a impiedica firmele sa se sustraga de la plata datoriilor pe o perioada lunga de timp prin intrarea in procedura de insolventa.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie. Efectele OUG vor fi suspendate la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial.

Codul insolventei a atras numeroase reactii critice, inclusiv din partea presedintelui Traian Basescu.

"Daca Avocatul Poporului nu ar fi atat de indatoritor fata de Guvern, cred ca ar trebui sa reactioneze, desi pana acum nu am vazut vreo reactie a Avocatului Poporului pe ordonante sau ordonante de urgenta ale guvernului, institutia Avocatul Poporului fiind singura institutie care poate ataca ordonantele de urgenta. Sper, totusi, ca Avocatul Poporului sa atace aceasta ordonanta de urgenta la Curtea Constitutionala", a declarat Basescu pe 7 octombrie.

Totodata, presedintele a numit articolul privind suspendarea activitatii posturilor de radio si televiziune "discriminatoriu".

C.S.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Cod insolventa neconstitutional, #cod insolventa Avocat Popor, #Guvern Ponta Cod insolventa , #insolventa