Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Cum s-a ajuns la insolventa Air Berlin, o prabusire cu preaviz

Miercuri, 16 August 2017, ora 15:31
5132 citiri
Cum s-a ajuns la insolventa Air Berlin, o prabusire cu preaviz
Foto: Facebook/Air Berlin

Dupa ani de suferinta, a doua companie aeriana germana ca marime iese din scena. Statul va mai da o mica mana de ajutor, apoi compania va fi dezafectata.

Vinerea trecuta, cand transa de 50 de milioane de euro din creditul convenit cu marele actionar Etihad nu a intrat in conturile Air Berlin, s-a declansat alarma la sediul central al celei de-a doua companii aeriene ca marime a Germaniei.

Lumea a inteles atunci, in mod cat se poate de clar, ca seicii de la Etihad Airways au inchis robinetul cu bani in directia Berlin. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca Etihad - una din companiile aviatice majore din Golful Persic, alaturi de Emirates si Qatar Airlines - avea deja destule alte probleme. Strategia Etihad de a cumpara actiuni la companiile concurente confruntate cu dificultati financiare a esuat masiv.

Citeste si Air Berlin intra in insolventa, dupa ce actionarii arabi si-au retras finantarea

Munte de datorii gigantic

Poate ca planul a fost sa le dea astfel concurentilor senzatia de siguranta, dupa care sa-i lase sa moara de foame cu mana intinsa, pentru a aduna apoi resturile si a prelua rutele de zbor ale acestora.

Dar cu Air Berlin si Alitalia, la care a fost nevoie in ambele cazuri de ajutorul contribuabililor, au fost achizitionate doua adevarate masini de ars bani. Doar Air Berlin are datorii de 1,2 miliarde de euro.

Etihad a investit in societatea de zbor germana din 2011 peste 1,5 miliarde de euro. Fara mare succes, dupa cum se vede. La inceputul anului, seicii promisesera in scris ca nu vor parasi Air Berlin in urmatoarele 18 luni. N-a fost sa fie.

Pasagerii care au zburat cu Air Berlin in ultimele luni s-au putut convinge singuri cat de prost stau lucrurile la aceasta firma: zboruri anulate, intarzieri masive, zboruri cu aeronave inchiriate, aflate de multe ori in stare proasta.

Ar exista chiar cereri de despagubiri in valoare de milioane de euro.

"Totul sub control"? Nici vorba!

La adunarea actionarilor din iunie de la Londra, managementul Air Berlin era inca optimist.

In context, se specula deja serios cu privire la problemele companiei, vorbindu-se chiar de garantii din fonduri publice pentru a salva acest transportator aerian. Dar sefii le-au transmis actionarilor ca lucrurile sunt sub control. Faliment? "Nici vorba!".

Iar acum, la nici doua luni distanta, contactul cu realitatea: compania este la capatul drumului. Cat de orb a fost managementul Air Berlin sa nu observe ca si grupului-mama Etihad nu-i merge deloc bine?

Acum e nevoie din nou de banii contribuabililor: 150 de milioane de euro din fonduri publice, pentru ca Air Berlin sa nu fie obligata sa-si opreasca imediat functionarea. In plin sezon! Probabil pentru a-i scuti pe pasageri de acest haos, guvernul german a acceptat sa ofere acesti bani.

Air Berlin plateste acum pentru numeroasele erori strategice comise in ultimii ani. Cu fiecare decizie, cu fiecare schimbare de conducere, lucrurile au mers din rau in mai rau. Daca undeva a fost acoperit un minus, alte doua probleme au aparut in alta parte.

Acum activele Air Berlin vor fi scoase la mezat. Lufthansa, care a preluat deja 38 de aeronave de la Air Berlin, cu tot cu echipajele de zbor, va analiza ce ar mai fi de folosit si va lua aceste resturi pentru a le transfera la propriul operator de zboruri ieftine Eurowings. Sa speram ca din cei 8500 de angajati ai Air Berlin, cei mai putin vinovati de actuala situatie, cat mai multi isi vor pastra slujbele. Atunci ar avea un sens si cele 150 de milioane de euro platite de statul german.

Henrik Bohme

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#Air Berlin insolventa, #companie Air Berlin insolventa , #insolventa