Doua agentii de turism si-au lasat clientii fara bani si fara vacante: Ce e de facut sa nu se mai repete situatia

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 10:26
4819 citiri
Doua agentii de turism si-au lasat clientii fara bani si fara vacante: Ce e de facut sa nu se mai repete situatia
Foto: Arhiva Ziare.com

Mii de romani au fost lasati cu ochii in soare in aceasta vara, dupa ce doua agentii de turism au intrat in insolventa. In aceste conditii, autoritatile cauta solutii ca asa ceva sa nu se mai intample.

Situatia sta cam asa: clientul vine si isi alege un pachet, achita un avans pentru a se face rezervarea, insa banii sunt folositi pentru platile curente si uneori nu obtine reducerile de tarife la care a lansat oferta.

TVR arata ca acest model de business e riscant pentru firmele care nu au capital subtantial.

Ce e de facut, avand in vedere ca doua agentii de turism, Mareea si Genius Travel, au intrat in incapacitate de plata in plin sezon estival?

Patronatele din industrie cer de patru ani infiintarea unui fond la care sa contribuie toate agentiile de turism, din care clientii sa fie despagubiti, dupa modelul european, insa acest lucru nu s-a concretizat.

O alta solutie ar fi si intarirea capacitatii financiare a agentiilor, prin majorari de capital, potrivit Asociatiei Agentiilor de Turism.

Ar putea fi imprumutat si un model din avocatura: banii clientilor sa fie pastrati intr-un cont special, iar agentia sa nu ii poata folosi decat dupa incheierea vacantei.

Faliment dupa faliment

Agentia de turism Mareea a anuntat, duminica, intrarea in insolventa si ca nu va mai putea onora rezervarile facute de clientii sai. Similar, acum o luna, Genius Travel si-a anuntat clientii ca nu le poate onora vacantele platite, iar ulterior a depus cerere la Tribunalul Bucuresti de intrare in incapacitate de plata.

In cazul Mareea, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) arata ca aproape 1.100 de turisti au fost pagubiti. Dintre acestia, cei 466 care aveau contractate sejururi cu avionul in Grecia vor beneficia gratuit de biletele de avion si vor putea merge pe cursele charter ale Christian Tour. Totusi, ei vor fi nevoiti sa-si plateasca cazarea.

Pagubitii trebuie sa se adreseze asiguratorului, Generali Romania, insa plafonul de despagubire de maximum 50.000 de dolari poate acoperi daunele doar pentru cateva familii.

Pe de alta parte, clientii Genius Travel vor trebui sa se alature la masa credala si sa astepte decizia tribunalului pentru a-si recupera banii, in limita asigurarii de 10.000 de dolari, pe care o avea agentia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#solutii agentii turism, #agentii turism insolventa , #insolventa