Insolvente rasunatoare in 2012 - de la esecul buticurilor lui Patriciu la detronarea regelui asfaltului

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 07:14
4592 citiri
Insolvente rasunatoare in 2012 - de la esecul buticurilor lui Patriciu la detronarea regelui asfaltului

Ingropati in datorii, jucatori importanti din businessul autohton s-au refugiat de creditori sub aripa insolventei in acest an.

Doar in primele noua luni ale anului, numarul insolventelor a crescut cu 7,6% fata perioada similara din 2011 si cu 17% fata de 2010, la 16.481, potrivit unui raport al consultantilor Coface, pe baza datelor publicate de Buletinul Procedurilor de Insolventa. De asemenea, cifra de afaceri medie a companiilor care au intrat in insolventa in aceasta perioada a fost mai mare cu 34% comparativ cu anul trecut.

Pornit sa rastoarne gigantii din retail, Dinu Patriciu a fost nevoit sa accepte esecul conceptului sau inovator de comert, intruchipat de lantul de magazine Mic.ro, detinute de Mic.ro Retail.

Astfel, aceasta a cerut, in februarie, intrarea in insolventa. Lansata in 2010, reteaua a ajuns la 800 de unitati in Bucuresti si alte orase din tara. In momentul intrarii in insolventa, societatea Mic.ro Retail datora bani unui numar de 700 de companii sau persoane fizice, precum si salariile a peste 5.000 de angajati. In total, datoriile acesteia depaseau 810 de milioane de lei.

Administratorul juridic al companiei, RVA Insolvency, a precizat ca nu considera posibila o reorganizare a firmei si a cerut lichidarea societatii.

In luna martie, Tribunalul Constanta a aprobat cererea de intrare in insolventa a companiei Murfatlar Romania, unul dintre principalii producatori locali de vin, pe fondul lipsei de lichiditati, ceea ce a facut dificila achitarea datoriilor exigibile, anuntau reprezentantii companiei intr-un comunicat.

Murfatlar Romania, companie detinuta de fratii Emanuel - Corneliu Dobronauteanu si Ion Serban Dobronauteanu, a inceput in 2007 un proiect de reintinerire a viei, care a presupus investitii de cateva milioane de euro. Afacerile companiei au crescut, in 2010, cu 32%, de la 140 milioane lei la 185 milioane lei.

Cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din tara, formulata pe 20 iunie, a generat o unda de soc in plin proces de restructurare a companiilor de stat si a dat fiori bancilor creditoare ale gigantului energetic.

Consiliul de Administratie al companiei si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, ca urmare a conducerii defectuoase si a secetei din anul precedent.

Ulterior, in cadrul procesului de reorganizare, a reiesit faptul ca eficienta foarte scazuta a fost cauzata de vanzarile de energie prin contracte directe cu faimosii "baieti destepti", la preturi mult diminuate fata de referinta pietei. Hidroelectrica a pierdut, in acest fel, 1,1 miliarde de euro.

Avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spunea, in septembrie, ca insolventa companiei de stat va fi un succes si va putea fi replicata si la alte societati. Compania a denuntat, rand pe rand, contractele cu traderii de energie si a obtinut venituri importante prin vanzarea de energie pe bursa administrata de OPCOM.

Compania de constructii Confort, parte a grupului Izometal Confort, controlat de omul de afaceri timisorean Georgica Cornu, a intrat in insolventa la propria cerere, in luna octombrie, ca urmare a unor probleme de natura financiara. Confort este una dintre cele mai importante companii autohtone din industria constructiilor, cu afaceri de circa 124 de milioane de euro anul trecut.

Oficialii Confort, care estimau, la sfarsitul anului trecut, o crestere de 15% a afacerilor, au precizat ca principala problema a companiei o reprezinta intarzierile la plata lucrarilor efectuate pentru institutiile publice, de 270 de milioane de euro cu tot cu penalitati.

La sfarsitul lunii octombrie, societatea Adevarul Holding SRL, care detine mai multe publicatii, printre care si cotidianul Adevarul, si-a cerut insolventa, la scurt timp dupa ce a fost preluata de Cristian Burci de la Dinu Patriciu.

Adevarul Holding a fost infiintat in toamna anului 2006, de Dinu Patriciu, imediat dupa achizitia ziarului Adevarul.

Nici lumea fotbalului nu a fost ferita de criza, SC FC Rapid SA, club condus de George Copos, cerandu-si intrarea in insolventa in decembrie. FC Rapid nu a platit timp de mai multe luni salariile jucatorilor si ale angajatilor si are datorii fata de alte societati. In total, Rapid trebuie sa plateasca 29,4 milioane de euro, cea mai mare parte din aceasta suma reprezentand datorii fata de George Copos si firmele acestuia.

Cu datorii de peste 200 de milioane de euro, compania de constructii Romstrade, detinuta de Nelu Iordache, cunoscutul "rege al asfaltului" incheie seria insolventelor rasunatoare din acest an.

Romstrade, un nume important in constructii dupa castigarea mai multor contracte cu statul, avea anul trecut o cifra de afaceri de 127 de milioane de euro si un profit net de 2,5 milioane de euro.

Nelu Iordache a fost retinut de DNA intr-un dosar in care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad, delapidare, fals in inscrisuri si spalare de bani. Tribunalul Bucuresti a dispus, pe 2 decembrie, arestarea preventiva a acestuia, pentru 29 de zile.

La scurt timp, Tribunalul Giurgiu a aprobat intrarea intrarea in insolventa a companiei Romstrade.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a reziliat in ultima perioada mai multe contracte incheiate cu Romstrade, ca urmare a nerespectarii termenelor asumate de constructor.

Citeste si:
Grindeanu se laudă pe Facebook cu ciotul de autostradă inaugurat în Mureș: "Rezultate concrete! Nu festivism!". La comentarii, oamenii îl felicită pe Cătălin Drulă
Grindeanu se laudă pe Facebook cu ciotul de autostradă inaugurat în Mureș: "Rezultate concrete! Nu festivism!". La comentarii, oamenii îl felicită pe Cătălin Drulă
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis luni, 6 decembrie, un mesaj în care se laudă cu deschiderea unui tronson de 4,5 de kilometri de autostradă. La comentarii, mulți cititori...
Florin Cîțu se declară împotriva pensiilor speciale pentru primari: „Am atinge rapid acea limită de 9,4% din PIB”
Florin Cîțu se declară împotriva pensiilor speciale pentru primari: „Am atinge rapid acea limită de 9,4% din PIB”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat luni, 6 decembrie, în Senat, că liberalii nu doresc ca deficitul de la pensii să crească și că impactul bugetar al pensiilor speciale ale primarilor...