Ziare.com

Legea insolventei este constitutionala

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 12:25

   

Legea insolventei este constitutionala
Curtea Constitutionala a respins miercuri sesizarea de neconstitutionalitate a parlamentarilor PNL cu privire la Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Liberalii au reclamat ca Legea insolventei incalca liberul acces la justitie, dreptul de proprietate si introduce discriminari.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 15 aprilie de plenul Camerei Deputatilor.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a aratat ca actul normativ aduce o grava incalcare a accesului la justitie, in conditiile in care oamenii sunt obligati sa plateasca pentru a avea acces la Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Codul insolventei va ajunge la CCR: "Incalca accesul la justitie, proprietate si discrimineaza"

De asemenea, PNL a contestat introducerea posibilitatii ca administratorul judiciar provizoriu sa poata face vanzari din patrimoniul societatii pentru a acoperi cheltuielile de procedura, ceea ce reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate.

"Incalcarea dreptului de proprietate rezulta si din faptul ca administratorul (plecand de la premiza ca nu a fost desemnat comitetul creditorilor) nu cunoaste situatia exacta a firmei, nu stie care sunt creditorii si care sunt sansele de redresare a societatii si poate decide instrainarea unui activ esential pentru redresarea debitorului.

In acest caz, scopul acceptarii limitarii dreptului de proprietate al debitorului nu mai subzista, nici interesul privat, nici cel public nefiind satisfacute", se arata in sesizarea inaintata Curtii Constitutionale.

Potrivit deputatului PNL Alina Gorghiu, un alt argument al neconstitutionalitatii actului normativ consta in faptul ca nu a fost prevazuta si insolventa persoanelor fizice, fapt care este o discriminare in raport cu persoanele juridice.

Scandal in Parlament. Codul insolventei, votat - Opozitia paraseste sala si contesta la CCR

Totodata, Alina Gorghiu a aratat ca Guvernul nu a prezentat un studiu de impact.

In plus, Nicolescu a sustinut ca actul normativ lasa debitorul la mana furnizorilor de energie, de gaze, si de alte produse esentiale pentru functionarea societatii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2526 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor