Legea insolventei persoanelor fizice, adoptata - Nu poti sa-ti platesti ratele, te ajuta statul

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 16:03
26211 citiri
Legea insolventei persoanelor fizice, adoptata - Nu poti sa-ti platesti ratele, te ajuta statul

Legea insolventei persoanelor fizice a fost votata miercuri in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Actul normativ a primit unda verde cu 309 voturi pentru, zero voturi impotriva si trei abtineri. El va fi trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Legea insolventei persoanelor fizice a primit aviz favorabil, marti, in Comisia Juridica din Camera Deputatilor.

Esti dator vandut? Ai putea sa iti declari falimentul - Pas important pentru legea insolventei persoanelor fizice

Ana Birchall, care a initiat proiectul, a mentionat de curand ca ofera "un ajutor real romanilor de buna-credinta, care sunt sufocati de datorii, are la baza analiza legislatiei si a practicii judiciare din 12 state", principalul avantaj fiind acela ca de la momentul deschiderii procedurii insolventei se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa.

Pe scurt, legea prevede ca un debitor care nu isi mai poate achita datoriile sa poata fi "ajutat" cu un plan de rambursare pe cinci ani sub supravegherea unei comisii de insolventa.

"Va fi constituita o comisie de insolventa, cel mai probabil alcatuita din reprezentanti ai anumitor autoritati, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Daca cineva nu va fi de acord cu procedura stabilita in cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestatie si se merge in instanta.

Astfel, degrevam instantele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru ca are acest drept, nu va mai fi nevoit sa astepte o lunga perioada de timp ca sa ia instanta o decizie", a explicat de curand Ana Birchall.

Ponta saluta progresul Legii insolventei personale: Oamenii de buna-credinta, in situatii dificile, sa fie protejati

Impact de miliarde de lei

Asociatia Romana a Bancilor a estimat, la sfarsitul lunii martie, ca impactul aplicarii Legii insolventei persoanelor fizice in Romania se ridica la circa 3,5 miliarde de lei.

Florin Danescu, presedintele executiv al ARB, a atras atentia asupra faptului ca "mirajul" acestei legi ar putea determina anumiti clienti, care pana acum au fost buni platnici, sa nu isi mai achite datoriile, in asteptarea unei reduceri a sarcinii fiscale.

La randul sau, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a sustinut ca masura va ajuta clientii in negocierile cu bancile, dar a atras atentia ca trebuie sa fie "o lege buna".

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#lege insolventa persoane fizice, #vot insolventa persoane fizice, #deputati insolventa persoane fizice , #insolventa