Ministerul Finantelor Publice: 13 comune ar fi in stare de insolventa

Vineri, 24 Mai 2013, ora 09:27
2366 citiri
Ministerul Finantelor Publice: 13 comune ar fi in stare de insolventa
Foto: Evenimentul Zilei

Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca 13 comune ar fi in stare de insolventa, iar 50 de unitati administrativ teritoriale ar fi in criza financiara, a declarat, joi, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Potrivit unei Ordonante aprobate recent de Guvern, o unitate administrativ-teritoriala este in stare de insolventa daca datoriile neachitate cu o vechime mai mare de 120 de zile depasesc jumatate din bugetul anual al acelei administratii.

Voinea a spus la Realitatea TV ca din 3.200 de unitati administrativ teritoriale, 1.000 nu au deloc arierate (datorii neachitate mai vechi de 90 de zile), iar 2.000 au plati restante, dar care nu se incadreaza in categoria arieratelor (restantele sunt mai mici de 90 de zile).

"Anul acesta am avut un plafon de 800 milioane lei cu care statul sa imprumute autoritatile locale. Tot plafonul s-a dus pe plata arieratelor. Nu este solutia cea mai buna, pentru ca ii favorizeaza tot pe cei care acumuleaza datorii. Primariile nu trebuie sa mai acumuleze datorii de acum inainte si solutia cea mai corecta este insolventa", a mai spus ministrul delegat pentru buget.

Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei, primarii trebuie sa analizeze situatia financiara a unitatii respective si daca se incadreaza in situatia de insolventa trebuie sa solicite deschiderea acestei proceduri.

O legislatie asemanatoare este aplicata si in alte state - SUA, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Polonia. In perioada in care primaria intra sub administrare speciala primarul nu mai are voie sa faca angajari, investitii si sa incheie alte contracte. Administratorul special poate chiar sa rezilieze din contractele vechi. Pe de alta arte, dupa ce se deschide aceasta procedura, furnizorii de servicii - de electricitate, gaze, apa - care au de recuperat datorii nu au voie sa intrerupa furnizarea acestor servicii catre comunitatea locala.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Liviu Voinea comune insolventa, #comune stare de insolventa , #insolventa