Persoanele responsabile de insolventa firmei ar putea plati din avere datoriile

Luni, 08 Iulie 2013, ora 22:59
3735 citiri
Persoanele responsabile de insolventa firmei ar putea plati din avere datoriile

Persoanele carora le este imputata insolventa unei firme ar putea fi obligate sa acopere din propria avere, partial sau integral, datoriile societatii respective si nu vor mai avea dreptul sa ocupe pozitia de administrator la alte companii timp de 10 ani de la data hotararii judecatoresti definitive.

Noile prevederi sunt incluse in draftul Codului insolventei, aflat inca in discutie.

La capitolul privind atragerea raspunderii pentru intrarea in insolventa, documentul stabileste ca, in cazul in care in raportul administratorului judiciar sau al lichidatorului sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, judecatorul sindic poate dispune, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, ca o parte sau intregul pasiv neplatit al debitorului ajuns in stare de insolventa sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului, fara sa depaseasca prejudiciul aflat in legatura de cauzalitate cu fapta respectiva.

Se va considera ca acele persoane sunt responsabile daca:

  • au folosit bunurile sau creditele firmei in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
  • au facut acte de comert in interes personal sub acoperirea firmei;
  • au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, firma la incetarea de plati;
  • au tinut o contabilitate fictiva;
  • au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
  • au deturnat sau au ascuns o parte din activul firmei ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
  • au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura firmei fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
  • au platit sau au dispus sa se plateasca, in luna precedenta incetarii platilor, cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.

In cazul nepredarii documentelor contabile catre administratorul judiciar sau lichidator, atat culpa, cat si legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu se va prezuma.

Actiunea se prescrie in termen de 3 ani, iar prescriptia incepe sa curga de la data la care a fost cunoscuta sau trebuia cunoscuta persoana care a contribuit la aparitia starii de insolventa, dar nu mai tarziu de 2 ani de la data pronuntarii deschiderii procedurii.

"Persoana impotriva careia s-a pronuntat o hotarare definitiva de atragere a raspunderii nu mai poate fi desemnata administrator sau, daca este administrator in alte societati, va fi decazuta din acest drept, timp de 10 ani de la data ramanerii definitive a hotararii", se arata in proiect.

Cazuri in care raspunderea persoanelor nu va putea fi angajata

Raspunderea persoanelor in cauza nu va putea fi insa angajata daca, in organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele ori faptele care au contribuit la starea de insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au contribuit la starea de insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii.

Raspunderea nu va putea fi angajata nici daca in luna precedenta incetarii platilor au fost efectuate, cu buna-credinta, plati in executarea unui acord cu creditorii, incheiat ca urmare a unor negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor debitorului, cu conditia ca acordul sa fi fost de natura a conduce la redresarea financiara a debitorului si sa nu fi avut ca scop prejudicierea si/sau discriminarea unor creditori.

Premierul Victor Ponta declara, in luna aprilie, ca trebuie instituite sanctiuni in cazul persoanelor care introduc in mod fraudulos firmele in insolventa, pentru a nu plati taxe si impozite.

Citeste si:
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
PSD stabileşte miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Comentarii