Ziare.com

Primaria a intrat in insolventa: Ce se intampla cu contribuabilii

Vineri, 24 Mai 2013, ora 13:45

   

Primaria a intrat in insolventa: Ce se intampla cu contribuabilii
Contestata de primarii posibil vizati, care ar putea pierde controlul asupra banilor municipali sau comunali, apreciata de unii specialisti ca reprezentand biletul catre intrarea in normalitate la nivelul gospodaririi locale, insolventa localitatilor poate deveni de acum o realitate de zi cu zi in Romania.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate in aceasta saptamana de guvern, unitatile administrative (orasele, comunele sau judetele) care au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentand peste 50% din bugetul general sau nu au platit salariile pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei intra in insolventa.

Decizia, manata de spinoasa problema a arieratelor in relatia cu Fondul Monetar International, poate conduce la o mai mare responsabilizare si transparenta pentru cei obisnuiti sa se angajeze la cheltuieli mai mari decat le permite bugetul, in speranta ca banii vor veni ca de obicei de la autoritatile centrale.

Insolventa primariei nu ramane fara urmari pentru contribuabili, care ar putea fi constransi la plata unor taxe speciale, in timp ce achitarea celorlalte obligatii nu este suspendata.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Textul ordonantei trebuie citit in relatie cu cel al Legii nr. 273/2006 a finantelor publice, unde sunt definite multe din notiunile ce sunt utilizate si in ordonanta cu privire la insolventa unitatilor administrativ teritoriale - spre exemplu 'starea de insolventa' sau 'starea de criza financiara'.

Ca orice subiect de drept, si unitatile administrativ teritoriale se angajeaza in raporturi legale (contractuale sau delictuale) din care pot rezulta obligatii de plata catre terti, in legatura cu care se aprecieza ca exista dificultati in a efectua plata in termenele legale sau contractuale", a precizat avocatul Ionut Mateescu pentru Ziare.com.

Insolventa primariei poate fi ceruta de creditori (sau de un singur creditor),
care detin una ori mai multe creante certe, lichide si exigibile, impotriva unei unitati administrativ-teritoriale, cu o valoare insumata care depaseste 50% din bugetul acesteia pe o perioada de 120 de zile consecutive.

De asemenea, ordonatorul principal de credite (primarul sau presedintele consiliului judetean) poate cere deschiderea procedurii.

In procedura de insolventa, care urmeaza unei etape preliminare - criza financiara, este numit un administrator special, care va prelua atributiile de decizie financiara ale primarului sau sefului consiliului judetean, sunt restructurate datoriile si sunt vandute bunuri din proprietatea privata, precum terenurile si diverse cladiri. Nu pot fi vandute bunuri aflate in proprietatea publica, cum sunt scolile sau parcurile.

Administratorul face un raport privind cauzele insolventei, fiind identificati astfel vinovatii. Procedura de insolventa nu poate dura mai mult de trei ani.

Cum sunt platite datoriile

Fondurile obtinute prin vanzarea bunurilor aflate in domeniul privat al primariei sunt distribuite pentru achitarea taxelor si cheltuielilor cu administrarea si vanzarea bunurilor respective si abia apoi pentru plata creantelor garantate ale creditorilor, a explicat Ionut Mateescu.

Celelalte creante se platesc in urmatoarea ordine:

-taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor din averea debitorului;

-creantele izvorate din raportul de munca;

-creantele reprezentand creditele, cu dobanzile si cheltuielile aferente, acordate de institutii de credit dupa deschiderea procedurii, precum si creantele rezultand din continuarea activitatii debitorului dupa deschiderea procedurii;

-creantele bugetare;

-creantele reprezentand sumele datorate de catre debitor unor terti, in baza unor obligatii de intretinere, alocatii pentru minori sau de plata a unor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;

-creantele reprezentand credite bancare, cu cheltuielile si dobanzile aferente, cele rezultate din livrari de produse, prestari de servicii sau alte lucrari, precum si din chirii;

-alte creante chirografare (negarantate).

Primarul, pedepsit si trimis in vacanta?

Primarii si sefii de consilii judetene sunt obligati sa ceara tribunalului declararea insolventei, riscand in caz contrar pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.

De asemenea, administratorul judiciar poate cere ca o parte din datorii sa fie suportate de catre persoanele cu atributii de administrare a patrimoniului unitatii administrativ teritoriale, care au contribuit la intrarea unitatii administrativ-teritoriale in aceasta situatie.

Potrivit actului normativ, administratorul judiciar poate cere suspendarea atributiilor de ordonator principal de credite al autoritatii publice locale si sa preia el aceasta atributie.

"Primarul sau presedintele consiliului judetean de la care au fost preluate
atributiile de ordonator de credite ceea ce inseamna ca le sunt interzise exercitarea oricaror atributii cu implicatii financiare pe toata perioada gestionarii situatiei de insolventa.

Per a contrario, celelalte atributii (de reprezentare a unitatii administrativ teritoriale, politice etc.) nu sunt afectate", a precizat Ionut Mateescu.

Taxe speciale pentru cetateni

Administratorul judiciar are dreptul sa propuna consiliului local sau judetean stabilirea de taxe locale/taxe speciale noi, in conditiile legii, pana la incetarea situatiei de insolventa.

"Bineinteles ca propunerea poate fi acceptata sau nu de organul deliberativ (consiliul local sau judetean) ce poarta intreaga raspundere (legala si politica) a masurii dispuse. De asemenea, trebuie respectate exigentele din acte normative cu forta juridica superioara (legea finantelor publice, codul fiscal si Constitutia), inclusiv in ceea ce priveste oportunitarea unor asemenea noi taxe din perspectiva regulii caracterului echitabil al impunerii", a aratat avocatul.

In niciun caz, insolventa nu va fi o veste buna pentru debitorii unitatii administrativ teritoriale, taxele si impozitele fiind platite in continuare, a adaugat avocatul.

Ce servicii publice nu vor fi intrerupte

In perioada urmatoare, vor fi precizate serviciile publice fara de care unitatea administrativ-teritoriala nu poate functiona.

Potrivit avocatului, este situatia unor servicii care nu pot fi prestate de alte entitati - echivalentul situatiei "consumatorului captiv" din Legea insolventei comerciantilor.

"Am in vedere serviciile de stare civila, evidenta persoanelor, colectarea impozitelor, servicii fata de persoanelele in stare de nevoie (inclusiv institutionalizate), gunoi, apa-canal", a completat Ionut Mateescu.

Furnizorii de servicii de electricitate, gaze, apa, telecomunicatii si alte servicii similare vor presta in continuare aceste servicii, urmand sa fie platiti cu prioritate pentru creantele nascute in timpul insolventei.

Daca in cei trei ani nu s-au achitat toate datoriile, primaria intra din nou in starea de criza financiara, falimentul nefiind o optiune in acest caz.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4297 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

romanii trebuie taxati in continuare pana cand vor aplauda

deschiderea cantinelor populare ( chiar daca acestea vor purta un alt nume )
romanii trebuie stransi in menghinile financiare si adusi la nivelul tarilor africane !
e singura metoda ca sa-i trezeasca !

 

Majorarea taxelor si impozitelor locale depind si de hotiile..

...primarilor si ale consilierilor locali.

Intrarea in insolventa este si o masura a incompetentei lor privind administratia locala.

Daca s-ar trezi romanii, cam ce ar trebui sa faca? Cum ar trebui sa actioneze? Primarii si consilierii locali iti baga sub nas legile si hotaririle de consiliu local, care mai de care mai pline de absurditati si de decizii imorale impotriva cetatenilor.

Legea e lege si atunci cum procedam ca sa fim tratati ca niste oameni si nu ca niste sclavi sau animale?

pentru ca romanii o duc greu si sunt condamnati

sa o duca greu , indiferent de schimbarea decorului , ei trebuie sa boicoteze tot ! absolut tot !
sa nu munceasca , pentru ca oricum o sa fie pacaliti si inselati ! decat sa munceasca degeaba , mai bine sa trandaveasca .... degeaba ! decat sa munceasca gratis , mai bine sa stea pe gratis ! ei muncesc si traiesc de azi pe maine , mai bine sa taie frunze la caini de azi pe maine ! sa nu se lase momiti cu majorari iluzorii !
sa nu mai munceasca si sa nu mai plateasca nici o taxa !
daca statul ofera doar promisiuni , atunci si romanii simpli sa ofere doar promisiuni !
o sa muncim cand exista un adevarat sistem medical , autobenzi , structura , stabilitate , sistem scolar performant , legislatie care respecta romanul , legislatie care protejeaza romanul ......... pana atunci nu miscam nimic , ca ne-am saturat !
cine munceste in Romania este folosit si badjocorit !
primarii si consilierii , sa-si faca cate vile vor , daca au cu cine si cu ce !
BOICOT TOTAL NELIMITAT !
sa vezi cum intra in panica in septembrie ! le fuge pamantul de sub picioare !
solutia e teoretica pentru ca intrebarea ta e tot teoretica !

Mda...

"...stabilirea de taxe locale/taxe speciale noi, in conditiile legii, pana la incetarea situatiei de insolventa."
Primarul cheltuiește, populația plătește...
Ia mai puneți voi ștampila pe ăia de vă propun proiecte fantasmagorice și indatorează orașul pentru ceasuri de aur...

 

Bum, mersi de raspuns, dar intrebarea nu e teoretica!

Dovada, chiar raspunsul tau.

Propui un boicot pentru taxe si impozite. Ader la idee. Dar citi vor participa la acest boicot ca sa aiba efect?
Pensionarii, masa de manevra electorala a politicienilor, vor merge ca oile sa isi plateasca in continuare taxele si impozitele oricit de mult le-ar goli buzunarele.

O solutie ar fi sa dai in judecata autoritatile locale pentru stabilirea abuziva a unor taxe, pentru folosirea banului public in folosul lor si nu a cetatenilor, pentru stabilirea veniturilor primarilor si consilierilor in raport cu averile pe care le detin.

Daca cetatenii ar fi solidari, ar fi suficient citeva sute dintre ei sa se asocieze si sa plateasca o casa de avocatura pentru asemnea procese, eventual din alta localitate decit cea in care locuiesc.

In alte tari se practica acest sistem si sint ong-uri care se ocupa de procese, care sint de multe ori cistigate de cetateni.

Eu si colegii mei de munca am cistigat un asemenea proces impotriva statului roman pentru drepturi salariale taiate(pe care le primim acum) in vreme ce majoritatea judetelor din tara au pierdut procesele.
Totul e cum stiu avocatii sa descurce itele.

Daca cetatenii nu fac nimic pentru drepturile lor nu au cum sa aiba cistig de cauza in fata autoritatilor, care fac ce vor cu banii si cu drepturile lor.

 

deaia am precizat ca raspunsul meu e slab si teoretic !

dar unirea in "asociatii" foarte mici , de maxim cinci persoane care dau stul in judecata e o idee foarte buna !
de ce de maxim cinci persoane ? ca sa nu intervina securitatea si sa monopolizeze ea toata actiune !
trebuie gramezi de asociatii de maxim cinci persoane , de oameni constienti care se cunosc bine intre ei si care dau statul in judecata la instantele de afara !
chiar daca dureaza mult , cei care conduc la Bucuresti vor avea o problema mare care vine peste ei si vine de afara , nu din interior ! ca pe alea din interior , ei au metode sa le dizolve !
romanul mic , nu are decat de castigat , nu are nimic de pierdut !
si trebuie sa nu se autoiluzioneze , dar e o mica lupta de impotriva mafiei !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor