Proiectul Codului insolventei, aprobat saptamana viitoare. Ponta: Prea multi fraudeaza statul

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 17:31
1862 citiri
Proiectul Codului insolventei, aprobat saptamana viitoare. Ponta: Prea multi fraudeaza statul
Foto: Arhiva

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Justitiei sa incheie dezbaterea proiectului de lege privind insolventa, astfel incat documentul sa fie adoptat saptamana viitoare si transmis Parlamentului, reluand ideea ca multe dintre firme se folosesc de procedura actuala a insolventei pentru a frauda statul.

"Avem nevoie de Codul insolventei. Sunt mult prea multi cei care intra in insolventa ca sa fraudeze statul, care nu platesc nicio taxa de un an de zile, de doi ani de zile si e normal ca ceilalti, care platesc taxe, sa spuna 'Domn'e, noi de ce le mai platim daca vad ca asta de alaturi, care ne mai si da lectii despre cum trebuie organizata Romania, nu plateste nicio taxa? '", a spus Ponta in sedinta de guvern.

El a adaugat ca evaziunea fiscala este ascunsa "sub haina insolventei", iar foarte multe societati private se trezesc ca un debitor intra in insolventa atunci cand trebuie sa-si plateasca facturile.

Proiectul Codului insolventei a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie.

Codul Insolventei nu mai permite "fentarea" creditorilor. Vezi si alte efecte

Documentul prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in valoarea creantelor - se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30 la suta din total masa credala.

Initiatorii proiectului mai propun introducerea posibilitatii judecatorului sindic de a debloca anumite situatii, atunci cand creditorii nu sunt activi in procedura.

Astfel, daca nu se poate lua o hotarare in adunarea sau in comitetul creditorilor, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanta in vederea pronuntarii unei hotarari, fiind prevazuta expres obligatia judecatorului sindic de a se pronunta asupra viabilitatii planului de reorganizare, propus de debitor sau creditori si aprobat de adunarea creditorilor.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Codul insolventei aprobat Guvern, #Codul insolventei Parlament, #Ponta Codul insolventei , #insolventa