ROMATSA evita intrarea in faliment: Statul roman a castigat procesul cu fratii Micula - UPDATE (Video)

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 09:57
5140 citiri
ROMATSA evita intrarea in faliment: Statul roman a castigat procesul cu fratii Micula - UPDATE (Video)
Foto: ROMATSA

Statul roman a castigat in prima instanta un proces intentat de fratii Ioan si Viorel Micula, astfel ca poprirea pusa pe conturile ROMATSA, companie care administreaza serviciile de trafic aerian, a fost ridicata, evitand astfel intrarea in faliment.

Informatia a fost facuta publica, luni seara, de ministrul Transporturilor, Dan Costescu, intr-un interviu acordat TVR.

"In prima instanta, Romania a castigat (procesul cu fratii Micula - n.red.). (...) Din acest moment se ridica poprirea (pe conturile ROMATSA - n.red.). Nu ne recuperam banii care sunt in acest moment popriti in acel cont, dar toate veniturile viitoare sunt eliberate de poprire si vom putea incasa pana la urmatorul termen care este, in cel mai rau caz, undeva la mijlocul verii.

Pana atunci, ROMATSA va incasa normal banii", a declarat ministrul Transporturilor, la postul de televiziune citat.

El a mentionat ca suma poprita ajunge undeva la aproximativ 70 de milioane de euro.

UPDATE: Marti, ROMATSA a publicat pe site-ul sau mai multe detalii legate de sentinta.

"In urma sentintei pronuntate in data de 25 ianuarie 2016, contestatia executorie depusa de ROMATSA la Tribunalul de Prima Instanta din Bruxelles impotriva executarii silite instituite de fratii Micula, a fost admisa. Instantele belgiene au dat castig de cauza ROMATSA la contestatia depusa de regie impotriva executarii silite a banilor datorati acesteia, de catre EUROCONTROL, in urma procesului fratilor Micula cu statul roman", potrivit sursei citate.

Hotararea Tribunalul de Prima Instanta din Bruxelles este executorie si stipuleaza ca:

  • - se ridica sechestrul in cel mai scurt timp (5 zile) ;
  • - stabileste sumele ce vor fi platite ca daune morale, de catre Viorel Micula, statului roman si R.A. ROMATSA.
  • Verdictul reprezinta o veste buna pentru ROMATSA, care risca sa intre in incapacitate de plata, deoarece conturile sale nu mai erau alimentate cu banii pentru serviciile prestate, pentru ca fratii Micula aveau de recuperat zeci de milioane de euro de la statul roman.

    Fratii Micula, poprire pe conturile ROMATSA: Au de recuperat 82 de milioane de euro

    Cand a fost pusa poprirea

    Poprirea a fost pusa in data de 9 septembrie 2015 pe veniturile incasate de societate din taxele pe care le platesc companiile aeriene sa tranziteze tara noastra, precum si sa decoleze si sa aterizeze pe aeroporturile din Romania.

    "In data de 9 septembrie 2015, societatea Eurocontrol (organizatie internationala, care incaseaza, in numele unei persoane juridice din Romania - ROMATSA, sume pentru serviciile de navigatie aeriana prestate transportatorilor aerieni in spatiul aerian al Romaniei) a precizat ca a primit un act de executare silita de la un executor judecatoresc din Regatul Belgiei, prin care i se interzice sa plateasca vreo suma catre ROMATSA", se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor de la acea data.

    In document se mai arata ca "Ministerul Finantelor Publice a transmis punctul de vedere al Romaniei catre executorul judecatoresc si catre Curtea de Apel de la Bruxelles, precum si Ambasadei Romaniei din Regatul Belgiei si a demarat procedurile de contestare formelor de executare silita. ROMATSA nu a avut si nici nu are nicio calitate in litigiul dintre fratii Micula si statul roman".

    Masura a fost luata pentru ca fratii Micula au de recuperat o datorie de 82 milioane de euro de la statul roman si incearca sa faca acest lucru prin poprirea conturilor companiilor de stat. Asta dupa ce, in 2013, cei doi oameni de afaceri au castigat un proces contra Romaniei, obtinand in instanta posibilitatea de a executa silit statul pana la obtinerea sumei respective.

    C.P.

    HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
    HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
    Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
    Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
    Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
    Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
    #Romatsa poprire conturi fratii Micula, #fratii Micula ROMATSA, #fratii Micula proces Romania , #insolventa