Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Salveaza-ti afacerea. Cum transformi insolventa in succes Sfatul specialistului

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 07:49
19007 citiri
Salveaza-ti afacerea. Cum transformi insolventa in succes Sfatul specialistului

Considerata in trecut cosmarul oricari firme, insolventa pare sa fi ajuns, in zilele noastre, ultima moda printre administratorii care doresc sa scape usor de datorii.

Intrarea in insolventa poate fi tentanta in special in cazul microintreprinderilor si firmelor mici, avand in vedere nivelul mai redus al investitiei si impactul reputational negativ limitat.

Desigur, multe firme intra de nevoie in insolventa si foarte putine dintre ele reusesc sa isi reiea activitatea normala, afacerea sfarsind in faliment.

"Succesul depinde de valoarea debitelor si de capacitatea debitorului de a obtine finantare pentru acoperirea acestora. In actualul context, in care normele prudentiale bancare se inaspresc, sansele de revenire se reduc pentru afacerile de mici dimensiuni", a afirmat avocatul Cristian Dutescu pentru Ziare.com.

Totusi, diferenta dintre firmele care rezista pe piata si cele care dispar o poate face in mare masura si modul in care este gestionata situatia dificila.

Despre insolventa

Insolventa descrie situatia in care debitorul nu dispune de banii necesari pentru plata datoriilor ajunse la scadenta. Datorii care pot fi impozite datorate la bugetul de stat, credite la banci, facturi de la furnizori, salariile angajatilor.

Cauzele intrarii in insolventa sunt diverse. "Poate fi vorba, pe langa deciziile de business eronate, de blocajul financiar (plata cu intarziere a facturilor de catre clientii firmei respective) care afecteaza cash flow-ul in asa masura incat se creeaza starea de insolventa, de nerambursare a unor fonduri in cazul proiectelor derulate pe baza de fonduri UE", a precizat Cristian Dutescu.

Intrarea in insolventa poate fi declansata la cererea firmei, a creditorilor sai sau a oricaror altor persoane sau institutii prevazute de lege.

In conformitate cu Legea 85/2006 privind procedura de insolventa, se poate opta pentru procedura generala de insolventa, care presupune parcurgerea unei perioade de observatie, in urma careia firma intra in procedura de reorganizare judiciara sau in faliment, sau pentru procedura simplificata de insolventa, ceea ce inseamna direct intrarea in faliment.

"Legea e aceeasi indiferent de dimensiunile firmei. S-ar putea considera ca firmele de dimensiuni mici sunt oarecum mai predispuse la adoptarea procedurii simplificate, prin care debitorul intra direct in faliment, fara a incerca mai intai reorganizarea, insa nu este o regula constata in practica.

De exemplu, se aplica procedura simplificata atunci cand debitorul nu are niciun bun, cand administratorul nu este de gasit, cand o solicita insusi debitorul si judecatorul sindic decide in acest sens, cand judecatorul admite propunerea administratorului judiciar etc. Intrarea in faliment are drept rezultat inceperea lichidarii si valorificarea bunurilor din patrimoniul debitorului", a precizat Cristian Dutescu.

Asadar, firma ajunsa in acest stadiu poate supravietui doar in cazul in care este aleasa procedura generala si doar in cazul in care administratorul judiciar, cel care conduce activitatea debitorului pe perioada procedurii de insolventa, considera ca exista sanse reale de redresare prin aplicarea unui plan de reorganizare.

Planul de reorganizare se desfasoara de regula pe un termen de aproximativ trei ani si presupune masuri precum restructurarea societatii, lichidare de active sau majorari de capital. De asemenea, legea permite, in cadrul planului de restructurare, care trebuie sa fie acceptat de creditori, esalonarea, reducerea sau chiar stergerea integrala a unora dintre datoriile societatii.

Reorganizarea judiciara se incheie la decizia judecatorului-sindic, fie cu reintroducerea debitorului in circuitul economic, fie cu incetarea reorganizarii si trecerea la faliment.

Back in business

"Micii intreprinzatori trebuie sa evite, in primul rand, sa ajunga in insolventa. Insolventa nu trebuie sa devina o arma de lupta impotriva creditorilor. Daca nu se ridica dreptul de administrare, adica daca debitorul isi exprima intentia reorganizarii si creditorii accepta planul, micul intreprinzator isi poate restructura activitatea pentru a iesi din impasul financiar. Reusita unui plan de reorganizare depinde de respectarea catorva principii", desi strategia difera de la caz la caz, considera avocatul Cristian Dutescu.

Potrivit avocatului, este necesar ca:

- planul de reorganizare sa inceapa a fi aplicat cat mai repede;

- reorganizarea sa dureze cat mai putin posibil;

- reorganizarea sa nu afecteze increderea creditorilor, a investitorilor si a clientilor in debitorul in cauza;

- reorganizarea si deciziile luate in cadrul acesteia sa tina cont, pe cat posibil, de evolutia pietei produselor sau serviciilor ce constituie obiectul de activitate al debitorului, astfel incat sa nu aiba in vedere incheierea anumitor acte sau operatiuni care devin neprofitabile ca urmare a evolutiei pietei respective.

In conditiile in care creditorii au atributii insemnate in cadrul procedurii de insolventa, o buna cooperare intre acestia si debitor poate avea un impact favorabil semnificativ. Este indicat ca orice parte afectata de intrarea in insolventa a firmei sa fie informata cat mai curand cu putinta de iminenta acestei situatii.

"In tot acest proces, rolul administratorului judiciar este fundamental, atributiile, deciziile administratorului si demersurile acestuia influentand decisiv reorganizarea. De asemenea, mediul economic, piata pot avea o influenta hotaratoare in privinta succesului reorganizarii. Daca nu este ajutat de piata, debitorul poate avea cel mai bun plan si reorganizarea tot va esua", a conchis avocatul.

Alternativa

Unul dintre marele dezavantaje ale intrarii in insolventa consta in deficitul de imagine creat. Insolventa poate fi evitata prin incheierea unui concordat preventiv cu creditorii sau prin mandatul ad-hoc, proceduri reglementate prin Legea nr. 381/2009, cu caracter confidential, bazate pe increderea reciproca intre partenerii de afaceri.

***

Conform unui studiu Coface, 2012 a fost primul an dupa 2008 care a inregistrat o crestere anuala mai rapida a insolventelor decat cea a firmelor nou inmatriculate. Astfel, pe parcursul anului trecut a fost deschisa procedura insolventei pentru un numar de 23.665 de companii, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului 2011.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#plan insolventa, #iesire insolventa , #insolventa
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă e adevărat că s-ar mai fi-ntors vreuni' după lumea ailaltă, e