Ziare.com

Ambasadorul SUA: De ce nu investesc americanii in Romania

de Teodora Bodeanu
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 16:28

   

Ambasadorul SUA: De ce nu investesc americanii in Romania
Mai multe companii americane au renuntat la investitiile in Romania, preferand Slovenia sau Turcia, din cauza imprevizibilitatii si lipsei de transparenta pe plan local, potrivit ambasadorului SUA, Mark Gitenstein.

Acesta a declarat, in ultimul sau interviu in calitate de ambasador, la emisiunea "Dupa 20 de ani", la Pro TV, ca stie de companii care s-au gandit sa investeasca in Romania, dar au renuntat din cauza mediului de afaceri local, afectat de coruptie, de lipsa transparentei guvernelor si de lipsa continuitatii in politicile fiscale.

"Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului de decizie. In special deciziile legate de recuperarea TVA datorata lor, de ajutorul de statului. Mai multe companii au fost foarte nemultumite de licitatii, au simtit ca procesul era fie incorect, fie imprevizibil", a spus Gitenstein.

Totusi, el a precizat ca stabilizarea cursului de schimb si a respectarii dispozitiilor legale, dupa incheierea recesiunii, mai multe companii importante au investit in Romania, amintind de Ford, care are o investitie de un miliard de dolari si continua sa-si creasca productia de masini model B-Max la Craiova.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Gitenstein a precizat ca firmele americane nu sunt foarte interesate de care sunt politicile fiscale, dar vor ca acestea are continuitate si este predictibila, astfel incat sa-si poata realiza un plan de afaceri pe termen lung, criticand faptul ca politica fiscala se schimba odata cu fiecare ministru, din cauza presiunilor politice.

""Daca deveniti o tara atractiva pentru investitorii americani, vor investi. Nu vor face pentru ca le cer eu, Barack Obama sau Mitt Romney, ci daca este o tara atractiva", a subliniat ambasadorul.

Potrivit spuselor sale, Romania trebuie sa continue reformele din acordul cu Fondul Monetar International, iar, odata cu redresarea economica a Europei, pricinpala piata pentru exporturile romanesti, tara va avea de castigat.

"Romania are o economie productiva in mod natural, datorita costurilor scazute si a resurselor sale. Si a talentului romanilor. Cred ca exporturile dumneavoastra vor creste, iar asta va fi un lucru bun. Cred ca nerealizarea reformelor sau oprirea reformelor poate fi o amenintare reala pentru aceasta revenire", a conchis Gitenstein.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2400 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"stimatzi"filmoci-amerloci....

asta vorbeste de bekhtell sau de ford care a supt miliarde de la stat si prin februarie-martie 2013 inchide???

 

Ok

Eu stiu foarte bine ce spune americanul si mai pe romaneste suntem un popor de prosti,hoti,corupti si iidddiiooti

Pentru ca si-au dat seama ca nu pot sa traga tzepe si ca nu poti

cumpara cu $800K (pretul unei case amarate) o fabrica!
Asa ca se orienteaza spre alte piete. Asadar vazand ca nu sunt "oportunitati" s-au reorientat.
Investitorii americani, cei care au venit sa "investeasca' in Romania sunt doar niste parliti pusi pe capatuire.

 

...

"...au renuntat din cauza mediului de afaceri local, afectat de coruptie, de lipsa transparentei guvernelor si de lipsa continuitatii in politicile fiscale".

Melodia e veche, ne-o canta toti strainii din '90 incoace. Dar degeaba, pe politicienii nostri ii doare in pix.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor