
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis, miercuri, ca, dobanda-cheie ramane neschimbata. De asemenea, a prezentat si statistica referitoare la investitiile straine directe (ISD) in tara noastra, aferente anului 2014.
Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, consiliul de administratie al BNR a hotarat urmatoarele:
Acest lucru inseamna ca BNR nu mai da semnale pentru ieftinirea creditelor in lei.
Investitiile straine directe in 2014
BNR a mai transmis ca fluxul net de investitii straine directe (ISD) in anul 2014 a atins nivelul de 2,421 miliarde euro, in scadere fata de valoarea atinsa in 2013, care a fost de 2,712 miliarde euro.
Criza muta investitiile catre noi: vor urma cinci ani de infuzii de capital in regiune
Acestea s-au repartizat astfel:
Potrivit cercetarii statistice realizate de Banca Nationala a Romaniei in colaborare cu INS, anul trecut au fost realizate iesiri de capital facute de investitorii straini in cuantum net de 425 milioane de euro.
Daca participatiile la capital au insumat 4,222 miliarde lei, profitul reinvestit a avut o valoare negativa de 1,376 miliarde de euro, care a fost cauzata de faptul ca profitul strainilor (5,518 miliarde euro) a fost depasit de suma pierderilor inregistrate de acestia (4,718 miliarde de euro) si a valorii cumulate a dividendelor repartizate (2,176 miliarde de euro).
Soldul final al investitiilor straine directe la 31 decembrie 2014 a inregistrat valoarea de 60,198 miliarde euro, in crestere fata de soldul din 2013, adica 59,9 miliarde euro.
Repartizarea soldului investitiilor straine directe pe sectoare
Din punct de vedere al orientarii pe activitati economice, ISD s-au localizat cu precadere in industria prelucratoare (32,0% din soldul total ISD).
In cadrul acestei industrii cele mai bine reprezentate ramuri sunt prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (5,7% din soldul total ISD), industria mijloacelor de transport (5,4%), metalurgia (4,5%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (4,0%), ciment, sticla, ceramica (2,6%) si fabricarea produselor din lemn, inclusiv mobila (2,5%).
Pe langa industrie, activitati care au atras importante ISD sunt intermedierile financiare si asigurarile (reprezinta 13,0% din totalul ISD), comertul cu amanuntul si cu ridicata (11,7%), constructii si tranzactii imobiliare (9,8%), tehnologia informatiei si comunicatii (6,0%).
Imobilizarile corporale si necorporale din intreprinderile ISD, cu un sold la finele anului 2014 in valoare de 30 883 milioane euro, reprezinta 51,3% din soldul total al ISD, ceea ce conduce la un grad semnificativ de stabilitate a investitiei straine directe.
Repartizarea soldului investitiilor straine directe pe regiuni de dezvoltare
Din punct de vedere teritorial se observa orientarea ISD cu precadere spre regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (59,2%), alte regiuni de dezvoltare beneficiare de ISD fiind regiunea Centru (9,7%), regiunea Vest (7,7%), regiunea Sud-Muntenia (7,0%) si regiunea Nord-Vest (5,6%).
BNR mentioneaza ca ISD au fost localizate teritorial dupa sediul social al intreprinderilor investitie directa, ceea ce nu corespunde totdeauna cu locul de desfasurare a activitatii economice.
Repartizarea investitiilor straine directe pe tari de origine
Primele 5 tari clasate dupa ponderea detinuta in soldul ISD la 31 decembrie 2014 sunt:
Repartizarea a fost realizata in functie de tara de rezidenta a detinatorului nemijlocit a cel putin 10% din capitalul social al intreprinderilor investitie directa din Romania.
C.P.