Brexit: Exista sanse ca investitorii sa lase Marea Britanie pentru Romania?

Vineri, 19 Februarie 2016, ora 07:09
8001 citiri
Brexit: Exista sanse ca investitorii sa lase Marea Britanie pentru Romania?
Foto: Arhiva Ziare.com

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE) se afla pe agenda Consiliului European, ce are loc joi si vineri, in contextul in care un referendum pe aceasta tema ar urma sa fie organizat la inceputul verii. Dar ce efecte va avea Brexit-ul?

Ministrii din Guvernul lui David Cameron au avertizat ca daca populatia va fi de acord cu parasirea UE, atunci se va produce un efect de tip domino, in timp ce Opozitia trage semnale de alarma in legatura cu valul de imigranti si considera ca ar fi mai bine protejati de acestia in afara UE.

Pe de alta parte, prim-ministrul britanic a transmis ca nu va accepta sa incheie un acord cu UE "care sa nu raspunda nevoilor tarii noastre".

Brexit: Liderii europeni nu sunt multumiti de "frana de urgenta" propusa de Consiliul European (surse)

In acest context, care ar putea fi efectele unui Brexit asupra Marii Britanii, UE si asupra Romaniei? Exista vreo sansa ca investitorii sa-si intoarca privirea catre noi? Cine are cel mai mult de pierdut?

O lovitura pentru Marea Britanie?

Radu Ciofu, analist financiar senior la Admiral Markets Romania, considera ca Brexit-ul ar aduce pierderi de ambele parti, atat pentru Marea Britanie, cat si pentru restul UE.

El a transmis, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca nu se poate cuantifica efectul cu exactitate. "Cred ca vorbim aici de scaderi de 5-6-7% din PIB, poate mai mult. Marea Britanie ar fi mai afectata decat UE, in mod evident", ne-a explicat analistul.

Radu Ciofu arata ca o unda de soc va fi trimisa si pe pietele financiare.

"Efectul pe burse va fi unul negativ. Bursele deja includ riscul. O parte din efectul negativ este deja in pret - vezi evolutia foarte slaba a lirei de anul acesta. Totusi, nu se va include 100% din risc. Daca votul iese cu DA pentru rupere, atunci bursele si lira vor mai pica. Daca iese cu NU pentru rupere - poti fi sigur ca tot riscul va fi anulat in cateva zile si vor fi cresteri puternice pe burse in Anglia si o intarire semnificativa a lirei", ne-a mentionat analistul.

Atentatele de la Paris i-au speriat pe britanici: Majoritatea vrea iesirea din UE - sondaj

UE dezbinata = UE slabita

La randul sau, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, a avertizat ca UE isi va pierde din competitivitate daca se va dezbina.

"Pe o scara economica si politica globala in care 'actori' de talia Chinei, a Indiei, a Statelor Unite ori a Rusiei isi folosesc anvergura pentru a genera un plus de crestere economica sau pentru a isi sustine agenda geopolitica, Europa nu poate sa-si mentina statutul si nici nivelul relativ de dezvoltare economica daca este dezbinata.

Este clar ca Uniunea trebuie sa ajunga intr-un punct in care armonizeaza mai bine interesele diverselor parti, iar o eventuala ruptura de una dintre cele mai dinamice economii ale sale ar lasa atat UE, cat si Marea Britanie intr-o postura mult mai slaba decat cea din prezent", a opinat Ovidiu Dumitrescu pentru Ziare.com.

Exista o sansa ca investitorii din Marea Britanie sa se reorienteze catre Romania in cazul care Brexitul va fi validat?

Unele companii cu sediul in Marea Britanie au avertizat ca si-ar putea muta afacerile daca aceasta tara va iesi din UE. Cu toate ca Romania este o oaza de stabilitate in regiune, noi nu vom reusi sa-i atragem pentru ca nu reprezentam un actor de talie mondiala.

Daca Marea Britanie iese din UE, atunci ar putea pierde un colos bancar

"Romania nu este o destinatie preferata pentru marii jucatori. Nu avem calificativele si nici rating-ul necesar ca sa putem primi investitii mari", a mentionat Radu Ciofu.

Si Ovidiu Dumitrescu considera ca va exista mai degraba o migrare catre alte centre financiare si comerciale de anvergura globala.

"Romania are inca un sistem de reglementari foarte stufos, birocratic si bazat pe un nivel mare de discretie a functionarilor publici. In plus, infrastructura noastra de transporturi, in special rutiere si energetice, nu ne permite sa ne valorificam nici macar pozitia geografica favorabila sau alte atuuri, iar lipsurile din anumite categorii de infrastructura duc la valorificarea sub potential a altor elemente ale acestui capitol, cum ar fi al doilea cel mai mare port maritim al Europei", ne-a spus Ovidiu Dumitrescu.

Totusi, el a tinut sa precizeze ca e imperios necesar ca tara noastra sa reduca gradul de birocratie, care tinde sa devina sufocant, in special in anumite domenii.

"Trebuie sa invatam sa negociem si noi cu UE aplicarea standardelor care nu sunt obligatorii pentru toti membrii, in asa fel incat sa nu ne dezavantajam economia si sa nu impulsionam si mai mult exodul de talente care a creat situatii deosebit de dificile in anumite domenii. In acelasi timp, se impune un amplu program de dezvoltare a infrastructurii de transporturi rutiere, feroviare si de energie, care sa fie redactat si implementat cu celeritate", a punctat Ovidiu Dumitrescu.

Referendumul pe Brexit s-ar putea tine in iunie 2016

Brexit si migratia

"Personal, cred ca referendumul nu e decat un mare santaj politic al Angliei pentru a obtine avantaje, posibil o limitare foarte mare a migratiei, dar si altele", ne-a precizat Radu Ciofu.

El considera ca Marea Britanie nu va iesi din UE, iar rezultatul referendumului ar putea fi pe muchie de cutit.

La randul sau, Ovidiu Dumitrescu considera ca David Cameron va primi o concesie pe tema imigrantilor, insa a facut o remarca pe aceasta tema.

"Exista, intr-adevar, discutii pentru a i se oferi Marii Britanii optiunea de a limita numarul de emigranti din Uniunea Europeana si ne asteptam ca aceasta concesie sa ii fie acordata. E interesant ca aceasta optiune nu apare in discutiile despre emigrantii din Commonwealth-ul Britanic, adica organizatia ce a succedat imperiului britanic", a incheiat directorul general adjunct al Tradeville.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#efecte Brexit Romania, #investitori Marea Britanie Romania, #brexit , #investitii straine
Comentarii